Blogs

Wil je ook blogger worden op onze site? Stuur je blog naar webmaster@nfn.nl

 

Bloot is gewoon naakt zijn (Madeleine van de Wouw)
Madeleine van de Wouw op 06-02-2010 om 00:00 uur

Bloot is gewoon naakt zijn (Madeleine van de Wouw)

Bloot is gewoon naakt zijn (Madeleine van de Wouw)

Wat is naturisme? Die vraag is eigenlijk niet te beantwoorden, omdat naturisme voor ieder weer iets anders is. De een ziet bloot naar de sauna als ultiem naturistisch, de ander voelt zich pas naturist als hij zo vaak mogelijk uit de kleren kan en voor een derde is naturisme een levenswijze.

Hoe je naturisme ook ziet, feit blijft dat bloot ‘gewoon’ moet zijn. Helaas merken we dat bloot in onze samenleving wel gewoon is, maar naakt zijn steeds moeilijker wordt.

Half blote dames prijken op reclames in bushokjes. Op muziekzenders zingen schaars geklede meiden in uitdagende poses over liefde en programma’s, waarin mensen uit de kleren gaan, zijn geen uitzondering meer. Ik stoor me er niet aan en er zijn heel veel mensen die zich er niet aan storen. Dat ‘bloot’ is gewoon. Maar waarom naaktheid dan niet?

Steeds meer sauna’s hebben badpakkendagen. Om ‘aarzelende’ mensen over de streep te trekken. Waarom zijn mensen bang om in hun blootje in een sauna te zijn? Dat is nou net het kenmerk van een sauna: je bent er allemaal bloot en naakt zijn is dus heel gewoon.

 

Bloot anders dan naakt?

De mensen, die met plezier naar een blote borst op tv kijken, staan op hun achterste benen als er iets over naturisme gepubliceerd wordt. Dan wordt het ineens een ander verhaal. Dan is bloot toch iets heel anders dan naakt.

 

Zeg ‘naturisme’ en mensen gaan giechelen, hebben een mening of een oordeel. Vaak ook omdat men een heel verkeerd beeld heeft van wat naturisme is. Je hoeft het niet te begrijpen, maar je hoeft het ook niet te veroordelen. “Leg het eens uit!”, verzoeken niet-naturisten mij wel eens. Dat kan ik niet. Ik kan wel vertellen, maar niet laten voelen hoe het is om lekker bloot te zwemmen. Ik kan ook niet uitleggen hoe een tomaat smaakt. Of hoe het voelt om een kind te krijgen. Je kunt vertellen wat je ervaart, maar iemand die nooit uit de kleren gaat, zal die ervaring nooit kunnen voelen.

 

Bloot zijn is in onze maatschappij overal om ons heen en een zangeres hoeft niet uit te leggen waarom haar billen bloot zijn. Maar waarom moet een naturist wel uitleggen waarom zijn billen bloot zijn?

 

Misschien moeten we stoppen met uitleggen wat naturisme is. Ophouden met verontschuldigingen over bloot zijn. Media weren die naturisme zien als ‘smakelijk’ verhaal. Op de Naturisme Totaal-beurs vroeg een verslaggever voor de grap waar hij zijn kleren uit kon doen. Ik vroeg hem of hij ook in zwembroek naar de Vakantiebeurs ging. Of in skipak naar de Wintersportbeurs of in wielrennersbroekje naar de Fietsersbeurs. Gelukkig bloosde hij.


Reacties

henk op 24-07-2010 om 18:17 uur

Goed artikel. Voor veel mensen is het nog steeds een taboe om naakt te recreeren. Ik zou dat zelf ook wel willen doen.

Niet okeIk vind deze reactie niet oké


Jan op 14-06-2010 om 10:08 uur

Ik ben het helemaal met Madeleine eens en toch vertellen wij elkaar steeds weer dat het onbegonnen werk is om het fijne van textielloos, in dit geval, naakt zijn, uit te leggen. Het zou interessant zijn te peilen hoeveel niet-naturisten of ontkenners van naaktheid deze site bezoeken of zelfs deze blogs lezen. Ik weet uit mijn omgeving dat magazine UIT!, die bij mij op tafel ligt, niet wordt aangeroerd. Blijf naakt. Groeten Jan.

Niet okeIk vind deze reactie niet oké


marijn op 01-05-2010 om 20:44 uur

Groot gelijk Madeleine! Je schrijft erg goed, ik zie de verslaggever al staan met rode wangetjes, haha. Groetjes Marijn

Niet okeIk vind deze reactie niet oké


joosten op 15-02-2010 om 00:54 uur

Een goede formulering/mening over naturisme van Madeleine.

Niet okeIk vind deze reactie niet oké

Reageer op dit artikel

Uw gegevens