Blogs

Wil je ook blogger worden op onze site? Stuur je blog naar webmaster@nfn.nl

 

Hoteltwijfels (Rik Pauwels)
Rik Pauwels op 08-03-2010 om 12:35 uur

Hoteltwijfels (Rik Pauwels)

Het leven als naturist is simpel en rechtlijnig. Gelukkig maar. Want naakt en niet-naakt door elkaar, dat is toch moeilijk voor iedereen.

Hoteltwijfels (Rik Pauwels)

Doorgaans is het leven als naturist simpel en rechtlijnig. Er zijn plaatsen waar iedereen zijn kleren aanhoudt, en dan doe je dat ook, en er zijn plaatsen waar iedereen zijn kleren uittrekt, en ook daar volg je. Omdat er zoveel meer plaatsen zijn van de eerste categorie, is er daarvoor géén vereniging – het is zogeheten normaal gedrag.  En omdat we onszelf naturist noemen, zoeken we de plaatsen van de tweede categorie op. Er zijn daar mensen die gelijkgezind zijn wat betreft het uittrekken van kleren in het publiek, er zijn verenigingen en een federatie, en talrijk zijn de websites met meer info en prachtige blogs waarin mensen hun verhalen kwijt kunnen ...

Dat is helder en duidelijk voor iedereen, zowel voor de niet-naturisten als de wel-naturisten. Zo gauw de twee categorieën zich beginnen te vermengen, wordt het echter een beetje problematisch. Een foute keuze – en je gedrag wordt minstens op gefronste wenkbrauwen onthaald, als het al niet erger wordt ... 

Toen ik het bericht las dat het poepsjieke en met twee Michelinsterren bekroonde restaurant Clos St. Denis (in Kortessem, Belgisch Limburg) gaat uitbreiden met een hotel met daarin onder andere een zwembad, een sauna en een wellnessafdeling, vroeg ik me dan ook meteen af wat de dresscode er zal zijn (afwachten tot het open gaat en we gaan geld gespaard hebben om er naartoe te kunnen, goedkoop is het restaurant zeker niet).

Wellness is in en geen luxehotel kan inderdaad nog zonder een of meerdere sauna's, een whirlpool en een zwembad. De zwemmers gedragen zich doorgaans zoals ze dat ook in hun plaatselijk zwembad doen: ze zwemmen en zonnen met zwembroek of badpak; de saunagangers doen hetzelfde en gedragen zich zoals ze dat in hun plaatselijke saunacentrum doen: ze zitten in hun blootje te zweten, tenminste als ze dat ook thuis zo gewoon zijn. Normen en gewoonten in publieke baden zijn immers erg verschillend naargelang de locatie. 

In Frankrijk is het duidelijk: in de meeste gevallen is de sauna van het hotel verstopt in de kleedruimte van de fitness afdeling en elke publieke naaktheid is enkel verlies van decorum en dat wil je als beschaafd mens in Frankrijk niet meemaken. Op de grens tussen Frankrijk en Duitsland is dan weer verwarring troef. In een fraai hotel nabij Straatsburg (het Chateau de l'Ile in Ostwald) zitten sauna en stoombad netjes achter een gesloten deur. De vertwijfeling over wat kan en mag achter die deur is compleet.  Richtlijnen zijn er niet gedocumenteerd en naar gelang de eerste die de ruimte inneemt heb je er de Franse stijl of de Duitse. In die paar dagen die we er ooit doorbrachten hebben we Fransen vertwijfeld zien overstappen van badpak naar bloot – giechelend en een beetje nerveus – alleen maar omdat er al een bloot mens in de buurt was en dan volgt zelfs een Fransman. Maar wat doe je als er al drie mensen in badpak zitten te zweten? Alles uit of toch maar conformeren?  Een echt dilemma!

Ons favoriete dichtbij-en-verwen-jezelf hotel in de buurt is het Landhotel Jammertal in Datteln, tussen Düsseldorf en Munster. Een flinke 200 km vanuit Antwerpen, een boogscheut vanuit het oosten van Nederland.  We zijn er in Duitsland en daar is naaktheid uiteraard geen probleem. In het saunagedeelte zijn badpakken uitdrukkelijk niet welkom en het hotel beschikt ook over een FKK-ligweide.  Interessant is ook de natuurlijke zwemvijver, waar je na de sauna en de douche in kan afkoelen (héél erg afkoelen was dat in februari, toen de vijver grotendeels dichtgevroren was).  Ook een deel van het zandstrandje langs de vijver is voorbehouden voor naturisten. Prachtig.

En toch is er één maar: in het zwembad is badkledij verplicht.  Dat je vanuit dat zwembad frontaal zicht heb op de zwemvijver waar iedereen in zijn blootje in en uit loopt, maakt geen verschil.  De ene naakte man die ik er ooit in het zwembad heb zien duiken, was er snel weer uit.  Regels zijn regels daar in Duitsland.

Maar doorgaans is het leven als naturist dus simpel en rechtlijnig. Gelukkig maar. Want naakt en niet-naakt door elkaar, dat is toch moeilijk voor iedereen.  Toch benieuwd hoe Clos St. Denis dat gaat aanpakken ...

Rik Pauwels
8 maart 2010
 


Reacties

Alexander op 20-06-2010 om 17:08 uur

Ik ga ieder jaar naar Club Orient op Sint Maarten. Daar is het 'clothing optional'. Gaat prima samen. In restaurant, supermarkt, cocktail party, bij iemand op bezoek:volledig gekleed of spiernaakt, alles kan.Geen gêne. Ieder zijn of haar keuze,

Niet okeIk vind deze reactie niet oké


Erwin op 10-03-2010 om 15:48 uur

Naturisten zijn over het algemeen vriendelijke mensen. We passen ons soepel aan de 'gekleedde wereld' aan. Het is ook vaak een probleem om naaktheid uit te leggen aan niet-naturisten, omdat het risico bestaat dat mensen het verkeerd uitleggen en er bijbedoelingen achter zoeken. Des te welkomer is dan een plek als een sauna, waar naakt volgens mij de norm hoort te zijn. Niet-naturisten die er voor kiezen om naar de sauna te gaan, begeven zich een beetje op 'ons' terrein. Het is dus de uitgelezen plek om het goede voorbeeld te geven. Een sauna die rechtstreeks verbonden is met een fitness-ruimte is misschien een ander verhaal (ik persoonlijk zou dan waarschijnlijk niet gebruik maken van die sauna), maar als ik een aparte sauna binnen stap waar al drie mensen in badpak zitten, zou ik geen moment eraan twijfelen om dat naakt te doen. Totaal geen dilemma! Als we die plek ook al prijs gaan geven aan de 'textiles' (zoals de Engelstaligen zo mooi zeggen), waar blijven we dan. Wellicht dat de drie mensen in badpak, wanneer ze bij het naar buiten stappen er achter komen dat ze in de minderheid zijn, dit wel 'giechelend en een beetje nerveus' uittrekken en hun eerste twijfelende stapjes op het pad van naturisme zetten!

Niet okeIk vind deze reactie niet oké

Reageer op dit artikel

Uw gegevens