Over naaktrecreatie

Wat is naaktrecreatie?

Naaktrecreatie is het bloot doorbrengen van de vrije tijd, wat zo’n twee miljoen Nederlanders wel eens doen. Op een naaktstrand aan de kust bijvoorbeeld, bij een meertje in het binnenland, op vakantie of lekker in de eigen achtertuin. Het geeft een heerlijk vrij gevoel om water en wind op je blote vel te voelen, en er zijn ook een hoop praktische voordelen: geen plakkerige badkleding na het zwemmen, geen omkleedtrucs met een handdoek op het strand, je hoeft minder bagage mee te sjouwen, je wordt streeploos bruin, hebt op campings gezamenlijke douches, dus geen geklungel met krappe douchehokjes, en het is ontzettend handig met kleine kinderen.

Verschillende termen

Naturisme, nudisme, naaktlopen… Het beestje heeft verschillende namen. Sommigen vinden dat 'naturisme' inhoudt dat je duurzaam en met veel aandacht voor de natuur leeft, en dat 'nudisme' staat voor gewoonweg bloot zijn. Zo zijn er overtuigd naturisten en nudisten die hun blote hobby als levenswijze beschouwen, maar er zijn ook mensen die zich in beide termen niet herkennen. Zij bestempelen hun voorliefde bijvoorbeeld als 'naaktlopen', of  – nog voorzichtiger – spreken alleen van "naar het naaktstrand en de blotebillencamping gaan". Alle verschillende benamingen bij elkaar hebben natuurlijk dezelfde gemene deler: het gaat om het bloot zijn en bij voorkeur als het warm en zonnig is. Naaktrecreatie is de overkoepelende term voor al deze uitingen.

Andere sfeer

Voor een locatie waar je uit de kleren mag, kiezen naaktrecreanten doorgaans heel bewust. De sfeer op blootbestemmingen is daardoor opvallend prettig: mensen groeten elkaar nog, gooien hun afval daar waar het hoort zodat de omgeving schoon blijft, gaan respectvol met elkaars spullen om, en houden soms een oogje in het zeil zonder dat je daar expliciet om hebt moeten vragen. Er gelden normen en waarden die in het alledaagse leven niet meer vanzelfsprekend zijn, maar die je verblijf nét dat extra ontspannen gevoel geven.

Je blootgeven

Als je bloot bent onder andere mensen, geef je je ook figuurlijk bloot. Met name de eerste keer is dit best even spannend, maar je zal zien dat iedereen wel vetrolletjes, littekens en andere zaken heeft waarover hij onzeker is. Daardoor valt bij iedereen het masker af en krijg je volledig de gelegenheid om jezelf te zijn.

Naaktrecreatie en de wet

Nederland is één van de weinige landen waar naaktrecreatie in het openbaar wettelijk is toegestaan. Dit is vastgelegd in artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht, dat in 1986 mede op initiatief van NFN tot stand is gekomen.

Kort samengevat mag je bloot zonnen op:

  • plaatsen die hiervoor door gemeenten zijn aangewezen. Dit zijn de officiële naaktstranden. Je vindt ze in het hele land;
  • plaatsen die hiervoor geschikt zijn. Ook deze stranden zijn in het hele land te vinden.

Alle stranden in Nederland vermeld op deze website zijn of aangewezen of geschikt. De geschikte stranden worden vaak al jarenlang bezocht door grote aantallen naaktrecreanten.

Naaktrecreatie uitsluitend verboden op ongeschikte plaatsen.
Niet een gemeente of politieagent, maar uiteindelijk een rechter bepaalt of een locatie niet geschikt is. Volgens een recente uitspraak van de rechtbank in Den Haag (juli 2014) is naaktrecreatie alleen strafbaar, wanneer de locatie overduidelijk niet geschikt is.

De rechter stelt primair dat de plek geschikt moet zijn voor strandrecreatie. Dus geen drukke winkelstraat, maar een strand of (zoals uit andere jurisprudentie blijkt) een beschutte stek aan een meer of in het bos. Daarnaast stelt de rechter dat objectieve en redelijk denkende mensen het over die ongeschiktheid eens moeten zijn. In heel veel gevallen is een plek dus geschikt voor naaktrecreatie en zal je alleen of met anderen met je gezonde boerenverstand kunnen beoordelen of een bepaalde plaats geschikt is. Hou daarbij rekening met de omgeving (kies geen plek waar velen zich aan jouw naaktheid kunnen storen). En als de situatie in de loop van de dag verandert, is het is verstandig om dan wat verderop te gaan liggen.

Om onduidelijkheid te vermijden, pleit NFN er bij gemeentes voor om naaktstranden een officiële status te geven. Aan recreanten die onterecht zijn bekeurd op een geschikte locatie, geven wij juridisch advies.

Wil je meer weten over de Wet over dit onderwerp? Hier vind je informatie voor zowel recreanten als overheid.

Bloot in je tuin?

Veel mensen zonnen bloot in hun eigen tuin, wat privégrond is. Het is aannemelijk dat voor je tuin min of meer dezelfde regels gelden als voor een openbare locatie. Met andere woorden: geen inkijk vanaf de openbare straat en geen inkijk van de buren. Zeker niet wanneer zij hier aanstoot aan zouden kunnen nemen. Per tuin – zelfs in dezelfde straat – kan de situatie dus totaal verschillend zijn.

Wetgeving in het buitenland

In het buitenland gelden andere regels dan in Nederland. Bekijk alle info over naaktrecreatie in Frankrijk, Kroatië, Duitsland, Italië, Griekenland en andere landen.

Prettig bloot op naturistencampings en bij accommodaties

Naaktrecreanten geven zich letterlijk bloot. Dit geeft een enorm gevoel van vrijheid. Toch ben je ook kwetsbaar. Daarom hecht NFN een groot belang aan veilig en respectvol recreëren. Met een groeiend aantal organisaties worden hierover eenduidige afspraken gemaakt onder de noemer 'prettig bloot'. Er zijn twee varianten: het keurmerk en de accreditatie. Hieronder worden beide uitgelegd.

Keurmerk 'Prettig bloot'

Het keurmerk ‘Prettig bloot’ is een door NFN goedgekeurde indicatie voor terreinen waar je prettig bloot kunt recreëren. Voerders van het keurmerk hebben gastvrijheid en een respectvolle behandeling van bezoekers hoog in het vaandel staan en doen er alles aan om de veiligheid op terreinen te garanderen.

Prettig bloot recreëren in een veilige en respectvolle omgeving, daar staat NFN voor. De manier waarop we met elkaar omgaan gebaseerd op gemeenschappelijke normen en waarden worden al decennialang op Nederlandse naturistenterreinen gevolgd, maar worden via het keurmerk geformaliseerd.

Organisaties die het keurmerk van NFN ontvangen hebben twee verklaringen ondertekend, waaronder het Veiligheidsprotocol. Onderdeel hiervan is dat het verplicht is om (een vermoeden van) ongewenst gedrag te melden bij de Veiligheidscommissie.  Een beknopte vorm van het protocol is te vinden in de NFN-gedragscode. Het protocol en de gedragscode vind je onder Documenten.

De Veiligheidscommissie bestaat uit drie deskundige personen, die zich buigen over meldingen van ongewenst gedrag. Zij behandelen elke melding onafhankelijk, objectief en discreet. Je kunt de veiligheidscommissie bereiken via veiligheidscommissie@nfn.nl.
Gebruik hiervoor bij voorkeur het meldingsformulier dat je onderaan het Veiligheidsprotocol vindt (zie Documenten).
Of klik hier voor het Veiligheidsprotocol + meldformulier

Het keurmerk 'Prettig bloot' wordt uitgereikt door NFN en wordt erkend door de Internationale Naturisten Federatie (INF). Terreinen die het Keurmerk ‘Prettig bloot’ ontvangen, zijn te herkennen aan een vierkant gevelbord. Het keurmerk mogen ze tevens in digitale vorm op hun website tonen. Ook zie je op deze website welke terreinen het keurmerk dragen. Bij de omschrijving wordt het keurmerk dan vermeld (onder Services). Het Keurmerk ‘Prettig bloot’ wordt telkens voor een periode van twee jaar verstrekt.

Accreditatie ‘Prettig bloot’

Naast het keurmerk ‘Prettig bloot’ dat wordt toegekend aan Nederlandse terreinen, heeft NFN ook  een accreditatie voor buitenlandse terreinen ontwikkeld. Ook wil NFN onderzoeken of dergelijke afspraken kunnen worden gemaakt met organisaties zonder terrein.

Aangezien het Nederlandse recht niet van toepassing is in het buitenland is het Veiligheidsprotocol geen onderdeel van deze accreditatie. De onderliggende afspraken die met de accreditatiepartners worden gemaakt, zijn bedoeld om prettig bloot recreëren in een veilige en respectvolle omgeving te garanderen. NFN hanteert een korte en heldere omschrijving van naturistische omgangsvormen als afspraakbasis voor de accreditatie. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop wordt omgegaan met pubers en met mensen die relatief onbekend zijn met naaktrecreatie. Maar ook het bieden van duidelijkheid over waar en wanneer ongekleed zijn gewenst is, en afspraken over sociale omgangsvormen.

Het Prettig bloot-gevelbord en het Prettig bloot-logo op de website van de accommodatie en op de website van NFN dragen bij aan de herkenbaarheid van de accommodatie als Prettig bloot-bestemming.

De accreditatie wordt steeds per kalenderjaar verleend en op jaarlijkse basis geëvalueerd. Opmerkingen of klachten over een Prettig bloot-accommodatie kunnen worden gemeld bij NFN. Bij klachten over een geaccrediteerde organisatie past NFN altijd hoor en wederhoor toe.

Films, video en documantaires over naturisme

Wie zoekt naar naturistische films of reportages op het wereldwijde web, stuit al snel op een heel ander genre blootvideo’s. Maar tussen het kaf zit gelukkig heel wat koren. Wij hebben een kleine selectie gemaakt van wat wèl de moeite waard is. Veel kijkplezier!

Heb je tips voor een film of documentaire die absoluut in dit rijtje thuishoort? Mail het naar webmaster@nfn.nl.

Video

Gratis te bekijken

Naakt (2006).
(7 min)

Korte film waarin de achtjarige Erik gaat voor het eerst in zijn leven met zijn moeder naar de sauna. Als hij daar is, kijkt hij zijn ogen uit. Hij ziet heel veel verschillende mensen die naakt zijn. Hij bestudeert ze onbevangen maar grondig. Bij vertrek komt een meisje binnen dat lief naar hem lacht.

Rood, Wit, Blauw - naturisme (1969)
(10 min.)

Zien hoe het naturisme er in 1969 voor stond? In deze minidocumentaire – een aflevering van het destijds populaire VARA programma Rood, wit, blauw – brengen de verslaggevers een bezoek aan een naturistenterrein en interviewen de recreanten. Centraal staat de vraag wat het naturisme is en dit beleefd kan worden. Denk aan: Polygoonstemmen, rondedansjes en (ook toen al) aandacht voor de schaamtecultuur in Nederland en de relatie tussen naturisme en erotiek.

Theo en Thea - Nudisme en naturisme (1988)
(22 min.)

Kinderprogramma waarin Theo (Arjan Ederveen) en Thea (Tosca Niterink) op humoristische wijze nudisme en naturisme behandelen. Hilarisch.

La Fonte des Neiges (2009)
(27 min.)

Korte Franse dramafilm over de 12-jarige Leo die met zijn alleengaande moeder vakantie moet vieren op een naturistencamping. Hij vindt het maar niks en blijft dik aangekleed in de tent. Kan zijn uitbundige leeftijdgenootje Antoinette hem ontdooien? Brengt de persoonlijke worsteling van pubers met bloot-zijn en liefde een tikje overdreven, maar mooi in beeld (met Duitse ondertiteling).

Naked States (2000)
(73 min.)

Mooie documentaire over kunstenaar Spencer Tunick, die wereldwijd bekendheid geniet door zijn foto’s met honderden blote mensen. De reportage geeft een aardig kijkje in de totstandkoming van Tunick’s werk in de Verenigde Staten, dat altijd in de publieke ruimte en vaak zonder vergunning is gemaakt. Welwillende figuranten zijn er meer dan genoeg te vinden, maar de autoriteiten kunnen hem en zijn on-Amerikaanse vrijzinnigheid wel wurgen (rating 6,3 bij IMDb).

Naked World (2003)

Nog meer zien over Tunick? Regisseur Arlene Nelson maakte drie jaar later een documentaire over zijn installaties in de rest van de wereld (rating 6,3 bij IMDb).

My Daughter the Teenage Nudist (2012)
(48 min.)

Laat de titel je niet op het verkeerde been zetten: My Daughter the Teenage Nudist is geen smakeloze vertoning, maar een boeiende documentaire over naaktrecreatie onder jongeren in Groot-Brittannië. Hoe normaal is bloot voor hen en waarom zou naakt alleen voorbehouden zijn aan ‘mooie’ lichamen?

Te huur of te koop

Wanderlust (2012)
(98 min.)

Onderweg naar Atlanta voor een nieuwe baan, komt het blutte echtpaar George en Linda per ongeluk terecht in een hippiecommune. Hier – te midden van de ongedwongen bewoners, waaronder een nudist – ontdekken George en Linda wat ze écht belangrijk vinden in het leven. Als u dol bent op ongeloofwaardige karakters en dacht alle flauwigheden inmiddels wel te hebben gezien, dan mag je Wanderlust niet missen. Met Jennifer Aniston en Paul Rudd. (rating 5,6 bij IMDb)

Le Gendarme de St. Tropez (1964)
(90 min.)

Naturisme speelt maar een kleine rol in deze lollige Franse klassieker. Het is de eerste van in totaal zes ‘Le Gendarme’-films met gekke-bekkentrekker Louis de Funès als agent Cruchot. Cruchot maakt promotie en wordt gestationeerd in het toeristenstadje Saint-Tropez, waar het voor hem een halszaak wordt om een groep naturisten op de bon te slingeren. Ondertussen stort zijn gehoorzame dochter Nicole zich ongewild in veel groter gevaar en zet daarmee Cruchot’s smetteloze reputatie op het spel… (rating 7,2 bij IMDb)

Act Naturally (2011)
(90 min.)

Wat voor de halfzussen Charlie en Leah begint als een lucratief tripje om het van hun vader geërfde vakantiepark te verkopen, wordt een ware beproeving als blijkt dat het om een naturistenresort gaat. Zullen de weerbarstige zussen het naturisme en de bewoners van het resort een kans geven? Act Naturally is slechts bij vlagen geestig, belabberd geacteerd en Hollywoodesque voorspelbaar, maar toch het bek ijken waard. Al is het alleen maar omdat het de enige speelfilm is die volledig over naturisme gaat. (rating 4,7 bij IMDb)

Confetti (2006)
(94 min.)

Britse pseudo-documentaire waarin drie stellen voor het bruidstijdschrift Confetti met elkaar strijden om de origineelste bruiloft. Josef & Isabelle willen de feestelijkheden volledig in het thema van tennis, Matt & Sam willen hun ceremonie als een musical en Michael & Joanna trouwen het liefst in– jawel – naturistische stijl. Het grotendeels geïmproviseerde script zorgt voor vermakelijk genant gekibbel tussen de zelfingenomen bladeigenaar, de pinnige hoofdredactrice, het schattige mannelijke ceremoniemeesterduo en de aanstaanden. Met Martin Freeman en Jimmy Carr. (rating 5,8 bij IMDb)

Geluid

NFN gebruikt cookies om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te maken. Met anonieme informatie over uw sitegebruik helpt u ons om de website te verbeteren en u gerichter te helpen. Klik voor meer informatie

×