Naturisme staat in Chili nog in de kinderschoenen

Naturisme staat in Chili nog in de kinderschoenen

Chili staat bij de liefhebbers vooral bekend om zijn natuurschoon. Met name het zuiden, de streek Patagonië, is erg in trek bij toeristen. Is het land ook geschikt voor een naturistische vakantie?

“Het was een gevecht van ruim twee jaar,” zucht René Rojas, de voorman en oprichter van Agrupación Naturista de Chile. Maar na het gesteggel met de autoriteiten was naaktstrand Playa Luna dan toch echt een feit. Vanaf het stadje Concón in Midden-Chili is het nog zeker twintig minuten lopen over het strand alvorens de kleren uit mogen. Veel Chilenen en toeristen weten het naaktstrand inmiddels te vinden.

Oorsprong naaktrecreatie
Chili is van oorsprong katholiek en daarmee ook conservatief. Dat maakt naturisme moeilijk geaccepteerd. Tot twintig jaar geleden was er dan ook helemaal geen sprake van naaktrecreatie in georganiseerde vorm. Het was René die het introduceerde en die dus ook mag worden gezien als grondlegger. “Ik kwam in Brazilië in aanraking met naturisme en wilde het ook naar Chili brengen.” Vanaf 1995 ontstond door naturistische uitjes naar verlaten stranden langzaamaan wat later de Agrupación Naturista de Chile zou worden: een naturistenclub van inmiddels honderd leden. Om voor deze kleine maar trouwe groep een vaste locatie voor naaktrecreatie te realiseren, was veel overleg nodig met de autoriteiten. In 2003 kreeg René voor elkaar dat naturisme op het afgelegen strand Playa Luna werd getolereerd. Dankzij de publiciteit in kranten en op tv, trok het strand direct veel bezoekers. Nu functioneert Playa Luna al een paar jaar als familiestrand. René: “Af en toe is er overlast van mannen die op een afstand gluren en zo aan hun gerief proberen te komen. Dit probeer ik met andere mensen van de club te vermijden door die mannen erop aan te spreken. Heel strikt zijn we verder niet. Topless mag, en als je je kleren aan wil houden, doet niemand daar moeilijk over, al gaan de meeste mensen gewoon bloot.” Wel staat het naaktstrand onder druk, doordat de bebouwing steeds verder oprukt, en de naturistenvereniging juist toestemming verkreeg omdat het strand zo afgelegen lag. Intussen heeft de club zich aangesloten bij de Internationale Naturisten Federatie (INF) en organiseerde het in 2012 zelfs een internationale naturistenconferentie waarbij veel andere Zuid-Amerikaanse landen aanwezig waren.

Wet- en regelgeving
Naaktrecreatie in het openbaar is in Chili officieel verboden en wordt volgens artikel 495 van de Código Penal, het Chileense wetboek van strafrecht, beschouwd als een schending van de eerbaarheid. Er staat een boete op van ongeveer 58 euro. Playa Luna is de enige plek waar het uitdoen van de kleren wordt gedoogd. Maar volgens de Chileense Thomas Poussard, eigenaar van een reisbureau, zijn er meer mogelijkheden. “Het is toegestaan om bloot te zijn in je eigen privéomgeving zolang dit van buitenaf niet te zien is. Zo ontmoeten veel leden van de agrupación elkaar in de winter in private zwembaden.” Buiten dat zijn er veel verlaten gebieden – de woestijnen en de open gebieden van Patagonië bijvoorbeeld – waar je weinig kans loopt om politie of wie dan ook tegen te komen.

Alle seizoenen?
Veel mensen denken dat het in Zuid-Amerika altijd zonnig is. Dat beeld klopt niet met de realiteit. De seizoenen op het zuidelijk halfrond zijn tegengesteld aan die van ons, en doordat Chili zo’n langgerekt land is, kunnen de temperaturen erg verschillen. Wie wil genieten van het natuurschoon en de warmte van Playa Luna, kan het beste van november tot maart het strand bezoeken.

Meer informatie
De website van de Club de Naturista, www.naturismo.cl, is een mooi (Spaanstalig) uitgangspunt voor een bezoek aan het enige naaktstrand van Chili.

Hoe ervaart de Nederlander Chili?

Omdat naaktrecreatie in Chili nog zo in de kinderschoenen staat, zijn Nederlanders met ervaring op dit gebied schaars. We kloppen daarom aan bij Meral Soydas (31), die zelf geen naaktrecreant is, maar Chili binnenkort voor de tweede keer bezoekt. Meral: “Het is een langgerekt land en daardoor heeft het een grote verscheidenheid aan natuur. Patagonië, bijvoorbeeld, is prachtig, maar voor een naturist niet zo geschikt, omdat het er vaak rotweer is. De Chilenen zijn vriendelijk en gastvrij. Dat, samen met de cultuur en de schitterende natuur, maakt het tot een ideaal vakantieland. Aan het strand ben ik wel geweest, maar vooral om te surfen. Het water van de Grote Oceaan is vrij koud! Ik merkte dat ook de Chilenen er graag komen. Preuts vond ik ze totaal niet. Wat me juist opviel was dat de meeste vrouwen in weinig verhullende kleding, zoals naveltruitjes, lopen. En dan ook de vollere vrouwen: ieder vetrolletje mag gezien worden. In Nederland is dat toch echt anders.”