Naaktrecreatie in Italië

Buitenlandinfo

Naaktrecreatie in Italië

Italië, het land van zon en pasta, het land waar familiebanden en de paus nog heilig zijn, ook het land waar de zon schijnbaar altijd schijnt. Een paradijs voor de vakantieganger. Naaktrecreatie kan er ook prima, al zijn de mogelijkheden beperkt. 

Italië staat bekend om het goede leven, lekker eten, goede wijnen en het uitstekende weer. Veel Nederlanders vieren er vakantie, ook in hun blootje. Italië is ook een land met twee gezichten: het rijke, progressieve noorden en het relatief arme, conservatieve zuiden. Naaktrecreatie is er nog niet volledig geaccepteerd, zeker niet in het zuiden. De Italianen zelf zoeken daarom hun heil in andere landen.

Oorsprong naturisme
Het lijkt misschien vreemd, maar de oorsprong van het Italiaanse naturisme ligt in Frankrijk, bij de toenmalige Club du Soleil van Nice. Daar kwamen Italiaanse naaktrecreanten met elkaar in contact om vervolgens de eerste naturistenvereniging van Italië op te richten, de Unione Naturisti Italiani. We spreken dan over het jaar 1964, vijftig jaar geleden. Anno 2014 zijn er twaalf organisaties aangesloten bij de overkoepelende Federazione Naturista Italiana (Fenait), die de ongeveer vijfduizend leden vertegenwoordigt. Een klein aantal vergeleken met andere landen.

Bang voor de buurman
Rosita dal Soglio van de Fenait beseft ook dat er maar relatief weinig Italianen bij de Italiaanse federatie zijn aangesloten. “Veel Italianen recreëren naakt, maar echt geaccepteerd is het nog niet en daarom sluiten ze zich niet bij ons aan. Ze gaan eerder op vakantie naar Frankrijk en Kroatië.” Het zit ’m vooral in de mentaliteit van de mensen. Die ervaring heeft ook Teus van Beek, de Nederlandse contactpersoon van camping Parco del Gargano. “Het probleem is dat de paus nog steeds de baas is, en de kerk heeft veel moeite met naturisme. De Italianen willen wel, maar de angst is groot dat hun buurman of familie erachter komt. Veel Italiaanse buitenstaanders stellen zich bij naturisme één groot seksfeest voor. Vreemd, maar dat zit gewoon in hun hoofd.” Vakantiegangers kunnen momenteel terecht bij tien naturistenresorts en -campings verspreid over ‘de laars’. Daarnaast is er op Sardinië een camping.

Wet- en regelgeving
Buiten de stranden die bij de verschillende resorts horen, zijn er drie officiële naaktstranden. “Er zijn wel onofficiële plekken waar mensen naakt recreëren,” vertelt Rosita, “maar in welke mate het gedoogd wordt, hangt af van hoeveel mensen er zijn en wat de lokale regels op dat gebied voorschrijven. Het vervelende is dat die regels er nauwelijks zijn. Er bestaat dus een kans dat je gesommeerd wordt om je aan te kleden of dat je een proces-verbaal krijgt.”

Alle seizoenen?
Italië staat garant voor goede zomers en is qua weertype globaal in tweeën te delen. Het noorden kent grotendeels een zeeklimaat. Dat betekent relatief milde winters en in de zomer geen extreme hitte. Het zuiden heeft een mediterraan klimaat met milde winters en vooral warme en droge zomers. Temperaturen die oplopen tot 40 graden zijn daar geen uitzondering. Van mei tot oktober zijn de temperaturen hoog genoeg om bloot te genieten van de zon. Rond die periode warmt ook het zeewater snel op. Met name de Adriatische Zee is snel op temperatuur. “Het is daar maximaal 70 meter diep en snel aangenaam om in te zwemmen,” legt Teus uit. Aan de westkust van Italië is het water veel dieper en komt het langzamer op temperatuur.”

Tekst: Fred van Rooij

Hoe ervaart de Nederlander Italië?

Paul (53) en Ingrid van der Krieken (50) trokken in 2012 naar Pizzo Greco, een camping aan de Ionische Zee in de voet van Italië. “Het was een tussendoortje, we gingen erheen voor de rust. Het achterland van de camping is arm en lijkt wel het eind van de wereld. Voor het boeiende achterland hoef je er dus niet naartoe. Maar Pizzo Greco zelf is ons prima bevallen, het is daar uitstekend naakt recreëren. We bezochten de camping in de nazomer en ze waren de boel al een beetje aan het afsluiten, maar desondanks heerste er een rustige, zuidelijke sfeer. Het strandje was ideaal en door het goede weer konden we alles gewoon buiten doen. Het personeel, dat redelijk jong was, was vriendelijk en behulpzaam. De bezoekers varieerden van achttien tot zeventig jaar, heel verschillend dus. Er waren Duitsers, Nederlanders maar ook Italianen. Dat zij problemen hebben met bloot, merkten we niet. We houden echt van Italië. Het is jammer dat er maar zo weinig naturistencampings zijn.”