Naaktrecreatie in Slovenië

Buitenlandinfo

Naaktrecreatie in Slovenië

In Slovenië ontkom je niet aan de schoonheid van de natuur. Het bestaat voor bijna de helft uit bos en is een van de groenste landen van Europa. Voor wandelaars en fietsers is het een ideale bestemming. Er zijn enkele honderden kilometers aan fiets- en mountainbikepaden en ruim 16.000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden. En dit allemaal in een land dat in oppervlakte maar de helft van Nederland is en slechts 1200 kilometer van onze grens ligt.

Het ongerepte, bergachtige Slovenië biedt een hoop moois voor mensen die graag in het buitenleven vertoeven, en daarnaast een aantal plekken waar je uit de kleren kan.

Oorsprong naaktrecreatie
De grondlegger van het naturisme in Slovenië is de Zwitserse arts Arnold Rikli. In 1855 begon hij in het plaatsje Bled met water- en luchtbaden. Een aantal jaren eerder was hij daar per toeval in een thermale bron gestapt en spontaan hersteld van een aantal lichamelijke ongemakken. De essentie van zijn behandelmethode was zwemmen in koud water, zonnebaden en wandelen, allemaal bloot. Steeds meer mensen uit binnen- en buitenland kregen lucht van deze behandelingen en kwamen naar Bled om ziekten te voorkomen en de gezondheid te bevorderen. Inmiddels staat Slovenië bekend om zijn kuuroorden: er zijn er achttien. In 1988 wordt de Zveza društev naturistov Slovenije (ZDNS) opgericht, de Sloveense naturistenfederatie.

Wet- & regelgeving
Volgens de Sloveense wet is het expliciet tonen van de geslachtsorganen verboden, vertelt Maja Penco van de ZDNS. “Maar er is nog nooit iemand voor beboet.” Dit is dus enkel om buitensporigheden te voorkomen en naaktrecreatie lijkt daar niet onder te vallen. Verder is er geen speciale wet waarin het naturisme is opgenomen. “Je mag dus overal bloot recreëren als je verder niemand tot last bent. In sauna’s is het gebruikelijk om bloot te zijn. En in zwembaden mag je ook bloot zwemmen, tenzij er nadrukkelijk in de regels staat dat je badkleding moet dragen.”
De ZDNS heeft ongeveer negenhonderd leden en er zijn zo’n honderdduizend Slovenen die regelmatig bloot van de zon genieten. Die kunnen in eigen land naar de geheel naturistische camping Mali Raj of naar de textielcampings Smlednik en Terme Banovci, waar een apart gedeelte voor naturisten is. Verder zijn er diverse sauna’s, een handvol naaktstranden en een naturistische wandelroute.

Alle seizoenen?
De beste maanden voor een vakantie in Slovenië zijn mei tot en met september. Dan is het in de lager gelegen gebieden, waar de meeste plekken voor naaktrecreatie liggen, vaak warm. De 30 graden wordt regelmatig aangetikt, maar dat heeft ook als gevolg dat er met enige regelmaat een bui kan vallen. Het land is natuurlijk niet voor niets zo groen. Door het wisselvallige karakter van het weer kiezen veel Slovenen zelf voor het altijd stabiele klimaat van buurland Kroatië.

Tekst: Cornelia Schepp

Hoe ervaart de Nederlander Slovenië?

Lies Vellekoop (70) en haar man zijn een aantal keer in Slovenië geweest. “Onze camping had een naturistisch gedeelte. In dat deel hadden wij een eigen thermaal bad, waar je dan ook ongekleed in ging. Er was geen poging gedaan om de naturisten aan het oog van de geklede gasten te onttrekken. Er was slechts een kleine afrastering, maar dat heeft mij geen moment gestoord. Iedereen ging er zo relaxt mee om. Soms heb je in zo’n situatie dat mensen wat giebelig doen, maar dat was hier niet het geval. Het hoort er gewoon bij. De campings liggen ook niet verstopt in het achterland. Binnen 5 à 10 minuten zit je met de fiets in een leuk dorpje of stadje.
Slovenië is een fotogeniek land: om je vingers bij af te likken. Met glooiende heuvels, romantische, kleine huizen en prachtige wijngaarden. Het is een mix van mooie, oude steden, thermale baden en schitterende natuur.”