Naaktrecreatie in Thailand

Buitenlandinfo

Naaktrecreatie in Thailand

Thailand heeft mystieke tempels, tropische stranden, felgroene rijstvelden en glooiende heuvels. En uiteraard een gastvrije bevolking. Het zijn maar een paar redenen om het land van de glimlach te bezoeken. Sinds een paar jaar kun je ook naaktrecreatie aan dit lijstje toevoegen.

De Thaise glimlach is spreekwoordelijk. Uiteraard is deze glimlach een uiting van blijdschap. Maar – anders dan in onze cultuur – ook een van verlegenheid, boosheid of schaamte. Die schaamte hebben de Thai onder andere voor bloot. Dit was niet altijd zo. Tot in de jaren dertig van de vorige eeuw hoorden blote borsten bij de traditionele klederdracht van sommige Thaise volkeren. Gelukkig geldt in het moderne Thailand het boeddhistische principe ‘wat anderen doen, is hun eigen zaak’. De Thai zijn dus tolerant naar naaktrecreanten. En inmiddels gaan ze ook zelf steeds vaker uit de kleren.

Oorsprong naturisme
Het Thaise naturisme bestaat sinds 2005 en is en vooral een aangelegenheid van westerse toeristen en expats. De Deen Greg Moeller is degene die als eerste de naturistische mogelijkheden van het land onderzoekt. Een logische gedachte gezien het prima klimaat en de lange kustlijn. Hij verzamelt gelijkgezinde mensen (veelal buitenlanders) om zich heen. Samen richtten zij in 2007 de Naturist Association Thailand (NAT) op. De organisatie wil het naturisme in Thailand meer bekendheid geven en naaktrecreanten onderling met elkaar in contact brengen door gezamenlijke activiteiten te organiseren, zoals cruises en strand- of hotelbezoeken. Ook adviseert en moedigt de NAT ondernemers aan die een naturistische accommodatie willen starten. Kan dat allemaal zomaar? Woordvoerder Bruce Kendall geeft aan: “Hier kan veel. De Thai zijn gemoedelijk en relaxed, zolang je de koning maar niet beledigt. Majesteitsschennis is in alle gevallen strafbaar. Wel associëren de Thai naaktrecreatie vaak met seks, dus we moeten veel vooroordelen bestrijden.” De NAT promoot naaktrecreatie daarom als een gezonde levensstijl voor de hele familie, zowel binnen Thailand als daarbuiten. Dankzij de website, Facebook en artikelen in de Thaise media staan steeds meer Thai open voor naturisme. Kendall: “De NAT groeit hard en heeft nu 1500 leden. Een kwart hiervan is Thais. Nog eens 10 procent komt uit de omringende Aziatische landen.”

Clothing-optional
Om naaktrecreatie zo laagdrempelig mogelijk te maken, zijn de resorts in Thailand clothing-optional. “Als mensen langere tijd hun kleren aanhouden, dan proberen we ze te overtuigen van de voordelen van bloot zijn. Dat helpt eigenlijk altijd,” aldus Kendall. Het aanbod van de NAT bevindt zich in heel Thailand. Anno 2014 zijn er vier aangesloten resorts (waarvan één in oprichting), er is een camping, en het is mogelijk naturistische zeiltochten en jungletreks te maken. Ten zuiden van Bangkok liggen twee kleinere resorts die niet bij de NAT zijn aangesloten.

Wet- en regelgeving
Het is in Thailand verboden om bloot te zijn op openbare locaties, zoals de openbare weg of het strand. Zolang er geen duidelijke bedoeling is om andere mensen te choqueren, wordt naaktrecreatie beschouwd als een lichte overtreding. De boete bedraagt dan ten hoogste 500 baht (circa 12 euro). Als gevolg van het verbod zijn er in Thailand geen naaktstranden en kun je uitsluitend bloot op een afgelegen strand of eiland. Daarentegen heeft de Thaise wet geen problemen met bloot binnen een privéomgeving. Resorts en hotels zijn dus uitstekend geschikt, zolang er van buitenaf maar geen naakte mensen te zien zijn.

Alle seizoenen?
Zeker qua temperatuur. Deze ligt het hele jaar door tussen de 28 en 36 graden. Het klimaat is tropisch en kent daarom droge en natte periodes. Tijdens de moesson (regentijd) regent het bijna dagelijks voor korte tijd. Temperaturen en moesson verschillen per regio en periode. Kijk voor meer info op www.klimaatinfo.nl/thailand.

Tekst: Bernd Huijser

Hoe ervaart de Nederlander Thailand?

Paul Riesenbeck (61) verbleef met zijn vrouw in 2013 een week in het Thaise resort Lumra. Paul: “De site zag er veelbelovend uit, maar de accommodatie viel wat tegen. De bungalows en het terrein waren eenvoudig naar onze smaak en slecht onderhouden. Groot pluspunt was dat we bloot op het strand konden liggen en ook bloot in zee konden. Af en toe liepen er toeristen uit het naburige villapark langs, maar die stoorden zich niet aan ons.” Vanwege de regentijd waren Paul en zijn vrouw de enige gasten. “Daardoor kregen wij volop aandacht van de eigenaar Jay. Als onze thee op was, vulde hij de kopjes bij. Als wij een ananas op de markt hadden gekocht, dan maakte hij die voor ons schoon. Die dienstbaarheid is heel Thais, maar voor ons hoeft dat niet zo.” Heeft Paul nog tips? “Onderhandel ook hier altijd vooraf over de prijzen. En het is een stuk goedkoper om ’s avonds in het dorp te gaan eten. Het is handig om daar een motorbike voor te huren.”