Naaktrecreatie in Tsjechië

Buitenlandinfo

Naaktrecreatie in Tsjechië

Wie een naturistische vakantie in Tsjechië wil doorbrengen, heeft keuze uit vele naaktstranden. Qua accommodaties ligt het anders. Er zijn er slechts enkele, waarvan de grootste twee niet worden gerund door Tsjechen, maar… Nederlanders!

Oorsprong naturisme in Tsjechië
Naturisme valt in Tsjechië niet los te zien van het communisme. Binnen het communistische systeem was naaktrecreatie verboden en bestond het alleen onofficieel: er waren enkele meren waar soms naakt gezwommen werd. Na de Fluwelen Revolutie in 1989 kwam het naturisme meer op gang, wat uiteindelijk in 1991 resulteerde in de oprichting van de UNA, de nationale naturistenfederatie. Zij organiseerde verschillende naturistische activiteiten en bracht brochures met naturistische locaties in Tsjechië uit. Helaas daalde het aantal leden in de jaren erna en in 2004 werd de UNA opgeheven. Vandaag de dag zijn er nog wel verschillende lokale naturistische organisaties. De Natur Travel Service Club (NTSC) en Czech Federation SK Oplatil zijn de grootste. Deze laatste is door de INF aangewezen als officiële naturistenorganisatie in Tsjechië en organiseert onder leiding van Ivo Zurek onder meer de inmiddels beroemde naturistennacht in het sport- en wellnesscomplex Acquapalace in Praag. Het naturistenseizoen is vooral de zomer.

Wet- en regelgeving
In Tsjechië zijn geen specifieke naturistische wetten. Er wordt aangeraden naakt te recreëren op daarvoor bestemde plekken zoals officiële stranden, accommodaties en bij speciale naturistische activiteiten. De officiële stranden hebben vaak basisfaciliteiten als wc’s, douches, parkeerplaatsen en eettentjes. Er gelden openingstijden en je moet over het algemeen entree betalen.

Tekst: Laura Thuis m.m.v. František Hájek (Naturtravel)

Hoe ervaart de Nederlander Tsjechië?

Voor Jouke en Ineke Brink (beiden 57) was hun vakantie op naturistencamping Klokočově afgelopen voorjaar de eerste kennismaking met Tsjechië: "Onze kinderen zijn de deur uit en we wilden een keer iets anders dan Frankrijk. Klokočově leek ons geschikt omdat het terrein niet ver van Praag ligt. De camping beviel ons uiteindelijk zó goed dat we drie volle weken zijn gebleven. We hebben genoten van de rust, ruimte en natuur. Ook hebben we veel kerken en andere oudheden bekeken. We zijn zeker van plan nog een keer te gaan."

Guus Bekooy bezocht in 2010 camping Mléčná Dráha, nog iets zuidelijker van Praag. "Het ligt neergevleid tegen de flank van een heuvel in een beschermde natuuromgeving in Zuidwest-Tsjechië. Ik ben na een week verder gereden, maar de herinnering liet me niet los, dus ben ik 2011 voor ruim drie weken teruggegaan. De camping bood voor mij alle comfort en er is respect voor natuur en medemens. De eigenaren waren altijd bereid om te helpen en leverden een betaalbare catering."