Naaktrecreatie in de Verenigde Staten

Buitenlandinfo

Naaktrecreatie in de Verenigde Staten

Naakt is een gevoelig onderwerp in de Verenigde Staten, waar schaamte en preutsheid diep geworteld zitten. Bloot zijn in het openbaar is bijna overal strafbaar en naturisme is nog weinig populair. Zoetjes aan komt hier verandering in.

De grondleggers van het huidige Amerika waren uiterst conservatief. Het waren de Pilgrim Fathers: protestanten die uit Europa vertrokken, omdat ze anders vanwege hun geloof zouden worden vervolgd. Uit fanatisme gingen ze niet in bad; een naakt lichaam wekte immers alleen maar lust op. Schaamte en preutsheid zaten er bij de eerste Amerikanen dus al vroeg ingebakken.
Hoewel Amerika inmiddels bekendstaat als het land van de onbegrensde mogelijkheden, blijft naakt een gevoelig onderwerp. Toch zijn er verspreid over the States ruim honderd naturistenresorts, vaak op de mooiste plekjes in de natuur. Ze vallen uitstekend te combineren met een rondreis.

Oorsprong naaktrecreatie
De eerste georganiseerde naaktactiviteit in de Verenigde Staten is een picknick in de openlucht. Het is 1929 en de deelnemers gaan uit de kleren op een vlakte in de Hudson Mountains bij New York. Organisator Kurt Barthel blijkt een actieveling. Twee jaar later is hij de voorzitter van de eerste Amerikaanse naturistenvereniging. In 1933 telt deze 200 leden en heeft de vereniging een eigen terrein in Dover, ook in de buurt van New York. Barthels opvolger, Ilsley Boone, zet de naaktrecreanten op de kaart door een definitie te schrijven van ‘de nudist’: iemand die uit overtuiging zowel binnen als buiten naakt is. De nudist schaamt zich niet en kleedt zich pas aan zodra hij hiertoe wordt gedwongen door bijvoorbeeld de temperatuur of sociale verplichtingen. De American Association for Nude Recreation (AANR), de Amerikaanse organisatie voor naaktrecreatie, hangt deze filosofie nog altijd aan. Amerikanen spreken daarom vaker over nudism dan over naturism.

Nakation
Anno 2014 maken 213.000 Amerikanen gebruik van de diensten van de AANR. En dat in een land van maar liefst 314 miljoen inwoners! Dankzij gestructureerde voorlichting van de AANR raken het grote publiek en ook de beleidsmakers steeds beter geïnformeerd. “Met als goed resultaat dat steeds minder mensen bezwaar maken tegen naaktrecreatie,” zegt pr-coördinator Carolyn Hawkins. “Dat wil niet zeggen dat ze dan opeens ook zelf bloot willen. Tot nu toe heeft slechts een kleine groep – de happy few – de weg naar naaktrecreatie gevonden.” Om naaktrecreatie iets alledaagser en gewoner te laten klinken, introduceerde de AANR de term nakation. Die wordt door naturisten in Engelstalige landen inmiddels goed opgepakt.
Het is raadzaam van tevoren bij het terrein te checken of je welkom bent en of het clothes-free of clothing-optional is. Op veel plaatsen krijg je korting met een naturistenpas zoals die van NFN.

Wet- en regelgeving
Amerika kent geen landelijke wetgeving voor naaktrecreatie, maar openbare naaktheid is in bijna alle staten verboden en dus strafbaar. Het is daarom het veiligst alleen uit de kleren te gaan op een naturistenresort of officieel naaktstrand. De website van de AANR vermeldt slechts drie officiële naaktstranden op het vasteland van de VS. Op stranden waar naaktrecreatie wordt gedoogd is voorzichtigheid dus geboden. Het is het best om alleen uit de kleren te gaan wanneer ook andere mensen bloot op het strand liggen.

Alle seizoenen?
Ja, zeker in het zuiden is naaktrecreatie het hele jaar mogelijk. In het noorden kan het daarentegen vaak alleen tijdens onze zomer. Amerika kent veel klimaatsoorten. Op www.klimaatinfo.nl vind je weersinformatie voor elke staat afzonderlijk en kun je goed bepalen in welk gebied het klimaat op dat moment het gunstigt is.

Tekst: Bernd Huijser m.m.v. Carolyn Hawkins (AANR)

Hoe ervaart de Nederlander de Verenigde Staten?

Martin Kind (65) en Els de Jong (61) bezochten in augustus 2012 op de bonnefooi naturistenresort Lupin Lodge bij San Francisco. Martin: “Het ligt ver weg van de bewoonde wereld. Je merkt dan toch wel dat Amerika heel puriteins is. Lupin Lodge is lekker kleinschalig. Zo staan er vrijwilligers in de receptie. En ook leuk: ze verhuren units die aardbeving-proof zijn.” Martin en Els sliepen liever in hun tent. “Heerlijk, want het terrein ligt midden in een groot natuurgebied. Er liepen zelfs hertjes tussen de tenten. En ’s avonds was het oppassen voor de skunks (stinkdieren); onze crackers bleken niet veilig voor ze.” In het natuurgebied kon bloot worden gewandeld, vertelt Martin. “De wandelpaden waren uitsluitend toegankelijk vanaf het terrein. Overigens was het in het resort lekker rustig. In het weekend kwamen de mensen uit de steden en werd het drukker. We legden makkelijk contact en iedereen was hartelijk. Maar misschien kwam dit omdat wij uit Nederland komen.”