Naaktrecreatie in Zwitserland

Buitenlandinfo

Naaktrecreatie in Zwitserland

Zwitserland heeft niet alleen maar bergen. Het westen is heuvelachtig en bosrijk, het noorden is relatief vlak. Naast de eeuwige sneeuw heeft Zwitserland ook palmbomen. je verwacht hier niet onmiddellijk naturisme. Maar toch: het leeft hier al meer dan een eeuw.

Oorsprong naturisme
In 1900 koopt de rijke Antwerpenaar Henri Oedenkoven een heuvel in de buurt van het Zwitserse Ascona en sticht er met zijn vrouw een agrarische en vegetarische commune. Deze Monte Verità (Berg van de Waarheid) wordt een internationaal toevluchtsoord voor kunstenaars, filosofen en anarchisten. Bloot zijn in de natuur past in hun filosofie van een goede reiniging van lichaam en geest.
25 jaar later wordt de eerste vereniging opgericht: de Schweizer Lichtbund, met als motto “Terug naar de natuur”. Ook voor deze naakte lichtbondvrienden zijn tabak, alcohol en vlees uit den boze. Het zijn de mensen die later in 1937 aan het meer van Neuchâtel camping Die Neue Zeit oprichten, wat inmiddels een van de oudste naturistenterreinen van Europa is. De camping is nog altijd “vegetarisch, alkohol-, nikotin- und textilfrei”.
Vandaag de dag telt Zwitserland negen terreinen voor naaktrecreatie, allemaal beheerd door een vereniging. Van de ruim zeven miljoen Zwitsers zijn er 7000 lid van een naturistenvereniging. En ook nu nog is naturisme meer dan alleen bloot zijn. “Naturisten zeigen sich nicht nackt, sondern leben nackt” (Naturisten tonen zich niet naakt, maar leven naakt) is de lijfspreuk van de Schweizer Naturisten Union (SNU), de Zwitserse federatie (SNU). Hoewel men er overal zeer milieubewust is, is er uiteraard veel diversiteit in de beleving. Sommige terreinen zijn puur als de Zwitserse lucht: roken en alcohol zijn hier taboe, maar de meeste terreinen promoten een frivoler naturisme.
Opvallend is dat alle naturistencampings in het Duits- en Franstalige gedeelte liggen. In het Italiaanse gedeelte van Zwitserland is er niets, vermoedelijk omdat men hier strenger in de katholieke leer is.

Wet- en regelgeving
Naakt zonnen in het openbaar is in Zwitserland toegestaan, mits niemand er aanstoot aan neemt. Officiële naaktstrandjes aan een meer of rivier vind je er niet, maar als er niemand in de buurt is, kun je best uit de kleren.
Naakt wandelen wordt daarentegen gezien als zedenmisdrijf en is strafbaar. Dit is niet bij de landelijke wet, maar per kanton geregeld en kan dus per regio verschillen.

Alle seizoenen?
Het naturistisch seizoen loopt van april tot september. Zwitserland is in die periode perfect om te wandelen, te fietsen of gewoon te luieren. Ook in Zwitserland is het gebruikelijk alleen bloot te gaan wanneer het daar warm genoeg voor is. Alle naturistenterreinen liggen in de overweldigende Zwitserse natuur en hebben naast kampeermogelijkheden soms accommodatieverhuur. Zwemmen kan in de meeste gevallen in een meertje, rivier of ecologisch zwembad.

Bewegwijzering
Hoewel de jongere generatie om steeds meer openheid naar buiten toe vraagt, is naturisme in Zwitserland minder bespreekbaar dan bij ons. Publieke informatie is dus niet altijd voorhanden. Zo is bijvoorbeeld de weg naar een naturistenterrein niet altijd aangeduid met bewegwijzering, omdat onder sommige naturisten zelf de angst leeft om voor de buitenwereld als naturist te boek te staan. Het ontbreken van een bordje op de weg naar het terrein garandeert zo nog enige anonimiteit. Je kunt je dus het best voor aanvang van je vakantie goed informeren over het naturistisch aanbod en de route. Op alle terreinen is de NFN-ledenpas vereist en het is raadzaam om vooraf te reserveren.

Tekst: Bernd Huijser m.m.v. Anton Möckel (SNU)

Hoe ervaart de Nederlander Zwitserland?

Madelein (47) en Jos (49) Lampert kampeerden in juni op Heliosport Aargau (Auenstein). Ze zochten rust aan het eind van een sportieve vakantie. Jos: “We waren in het voorseizoen. Buiten ons was er één andere gast. Tijdens de weekeinden werd het drukker: dan kwamen andere verenigingsleden uit de buurt.” De ontvangst en de mensen vonden ze vriendelijk, maar ook een beetje gereserveerd. Jos: “Op commerciële terreinen in Frankrijk is men hartelijker en opener.”

Het stel was erg enthousiast over de ligging van het Zwitserse terrein: “De camping ligt in een prachtige en rustige omgeving met een mooi uitzicht op de Alpentoppen. Ook was er een lekker zwembad en was het sanitair nieuw en keurig in orde!” Over de toegangsweg waren ze minder te spreken: “Het was een hele toer om er te komen. De navigatie hield vijf kilometer voor het terrein op en het onverharde pad omhoog was steil. Moeilijk te doen met een caravan. Er was geen bordje om ons de weg te wijzen. Gelukkig hadden we van tevoren de vereniging gebeld en ons via de website geïnformeerd, dus konden we het toch nog vinden.”