Doneer voor naaktstranden

Vind jij het ook belangrijk dat we in Nederland in alle vrijheid naakt kunnen recreëren? Met de uitspraak in de zaak Delftse Hout staat deze vrijheid op het spel, dus we gaan we ons sterk maken voor een positieve uitkomst!

Lees onder de kop 'Zaak-Delftse Hout' waarom de uitkomst van deze zaak zo belangrijk is voor de toekomst van heel naakt recreërend Nederland. Vanwege het grote belang, laat NFN zich dan ook vertegenwoordigen door topadvocaat Gerard Spong.

De Delftse Hout is echter niet het enige gebied waar we ons voor inzetten. Er zijn meer plekken waar openbare naaktrecreatie onder druk staat en waar onze inmenging van groot belang is. Dat willen we ook graag blijven doen.

Samen sterk

Een deel van het lidmaatschapsgeld van leden zetten we in om de huidige naaktstranden te behouden en de kwaliteit te verbeteren. De uitspraak kan gebruikt worden in mogelijke andere zaken en kan gemeentes een leidraad bieden hoe ze met naaktstranden om kunnen gaan. Reden te meer om er alles aan te doen deze zaak te winnen.

Onze inzet is niet alleen het strand in Delftse Hout te behouden, maar een uitspraak te krijgen die mogelijk meer deuren opent. En daarom vragen we aan naaktrecreanten die geen lid van NFN zijn een kleine donatie. Als iedereen iets bijdraagt, wordt de pot voor belangenbehartiging groter en krijgen we met z’n allen meer slagkracht. Op die manier kunnen ook zij een steentje bijdragen om de vrijheid van openbare naaktrecreatie in Nederland te behouden. Zodat ze op hun favoriete strand kunnen zonnen zonder op een dag voor de onaangename verrassing te komen staan dat het naaktstrand is opgeheven.

Tussenstand donaties: € 4672,99

Deel deze actie!
De oproep aan niet-leden voor donaties doen we via persberichten, onze website en Facebook. Jullie hulp als NFN-lid is daarbij ook van harte welkom! We nodigen iedereen uit om onze berichten over de actie te delen en te verspreiden. We kunnen ons ook voorstellen dat jij als NFN-lid of als verenigingslid, naast je lidmaatschap, nog iets extra’s wilt bijdragen. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee.

We plaatsen geregeld berichten over onze werkzaamheden op onze Facebookpagina, dus like onze pagina en blijf op de hoogte!

Zon jij ook graag op een naaktstrand? Of vind je het gewoon belangrijk dat iedereen die dat wil prettig bloot kan zijn? Dan kan ook jij je steentje bijdragen, want samen staan we sterk. We zijn blij met elke donatie! Hoe groter de pot is, hoe beter we ons in kunnen zetten voor het behoud en de verbetering van plekken waar je bloot kunt zijn.

Hoe kun je doneren?

  • Ga naar onze webwinkel
  • In de webwinkel vind je diverse donatiebedragen
  • Staat het bedrag dat je wilt doneren niet in het rijtje? Geen probleem. Je kunt ons ook steunen met een andere bijdrage. Maak je zelfgekozen donatie over op onze

    IBAN: NL27RABO0134037952 onder vermelding van ‘Donatie’.

We houden je op de hoogte van het totale bedrag aan donaties en laten we zien wat we met het geld hebben gedaan.

Tussenstand donaties: € 4672,99

Bedankt voor je bijdrage!

De zaak-Delftse Hout

In 2013 vond de gemeente Delft de Delftse Hout van de één op andere dag niet langer geschikt voor naaktrecreatie. Dit terwijl er al ruim 30 jaar bloot werd gezond. Vrij snel hierna werden blote strandgangers bekeurd.

Omdat je volgens de wet behalve op officieel aangewezen naaktstranden ook bloot mag recreëren op plaatsen die voor naaktrecreatie geschikt zijn, snapten vaste bezoekers en NFN niet waarom het strand opeens ongeschikt zou zijn. De boetes werden niet betaald en de zaak kwam voor de rechter.

Vrijspraak volgde, maar de Hoge Raad oordeelde echter dat de Haagse rechter de wet te beperkt had toegepast, dus het proces moet over. Als de boetes gehandhaafd blijven, dan is het voor het eerst dat een gemeente bepaalt wanneer een plek ongeschikt is om bloot te recreëren. Volgens het Wetboek van Strafrecht kunnen gemeentes naaktstranden aanwijzen (graag zelfs), maar niet verbieden. NFN wil dat dit zo biljft en houdt goede hoop op vrijspraak.

Tot de nieuwe rechtzaak blijft de gedane uitspraak van kracht en dat geeft andere gemeentes misschien aanleiding om zich ook te gaan bemoeien met de geschiktheid van naaktstranden.  Als de rechter in de uiteindelijke uitspraak aangeeft dat het naaktstrand in Delft ongeschikt is, schept dat een precedent. Het bestaan van naaktstranden wordt dan afhankelijk van de willekeur van gemeentes.

Het bestaan van naaktstranden wordt dan afhankelijk van de willekeur van gemeentes