Beeld & Geluid

Films, documentaires en reportages

Wie op internet zoekt naar naturistische films of reportages, stuit al snel op een genre blootvideo’s dat we liever niet willen zien. Maar tussen de brij zit heel af en toe een werkje dat wél de moeite waard is.

Heb je tips voor een film of documentaire die absoluut in dit rijtje thuishoort? Mail het naar communicatie@nfn.nl.

La Fonte des Neiges (2009)

27 minuten
Korte Franse dramafilm over de 12-jarige Leo die met zijn alleengaande moeder vakantie moet vieren op een naturistencamping. Hij vindt het maar niks en blijft dik aangekleed in de tent. Kan zijn uitbundige leeftijdgenootje Antoinette hem ontdooien? Brengt de persoonlijke worsteling van pubers met bloot-zijn en liefde een tikje overdreven, maar mooi in beeld.

Wanderlust (2012)

98 minuten
Onderweg naar Atlanta voor een nieuwe baan komt het blutte echtpaar George en Linda per ongeluk terecht in een hippiecommune. Hier – te midden van de ongedwongen bewoners, waaronder een nudist – ontdekken George en Linda wat ze écht belangrijk vinden in het leven. Als u gek bent op ongeloofwaardige karakters en dacht alle flauwigheden inmiddels wel te hebben gezien, dan mag je Wanderlust niet missen. Met Jennifer Aniston en Paul Rudd.

Verkrijgbaar via www.bol.com.

Le Gendarme de St. Tropez (1964)

90 minuten
Naturisme speelt maar een kleine rol in deze lollige Franse klassieker. Het is de eerste van in totaal zes ‘Le Gendarme’-films met gekke-bekkentrekker Louis de Funès als agent Cruchot. Cruchot maakt promotie en wordt gestationeerd in het toeristenstadje Saint-Tropez, waar het voor hem halszaak wordt om een groep naturisten op de bon te slingeren. Ondertussen stort zijn gehoorzame dochter Nicole zich ongewild in veel groter gevaar en zet daarmee Cruchot’s smetteloze reputatie op het spel…

Verkrijgbaar via www.bol.com.

Act Naturally (2011)

90 minuten
Wat voor de halfzussen Charlie en Leah begint als een lucratief tripje om het van hun vader geërfde vakantiepark te verkopen, wordt een ware beproeving als blijkt dat het om een naturistenresort gaat. Zullen de weerbarstige zussen het naturisme en de bewoners van het resort een kans geven? Act Naturally is slechts bij vlagen geestig, belabberd geacteerd en Hollywoodesque voorspelbaar, maar toch het bekijken waard. Al is het alleen maar omdat het de enige speelfilm is die volledig over naturisme gaat.

De video was gratis te bekijken via YouTube, maar is helaas verwijderd. Je kunt de trailer bekijken Vimeo. Kijk voor verkoopkanalen op www.actnaturallymovie.com.

Naked States (2000)

73 minuten
Mooie documentaire over kunstenaar Spencer Tunick, die wereldwijd bekendheid geniet door zijn foto’s met honderden blote mensen. De reportage geeft een aardig kijkje in de totstandkoming van Tunick’s werk in de Verenigde Staten, dat altijd in de publieke ruimte en vaak zonder vergunning is gemaakt. Welwillende figuranten zijn er meer dan genoeg te vinden, maar de autoriteiten kunnen hem en zijn on-Amerikaanse vrijzinnigheid wel wurgen.

Gratis te bekijken via YouTube.

Nog meer zien over Tunick? Regisseur Arlene Nelson maakte drie jaar later nog een documentaire over zijn installaties in de rest van de wereld: Naked World (te verkrijgen via www.amazon.com).

Confetti (2006)

94 minuten
Britse pseudo-documentaire waarin drie stellen voor het bruidstijdschrift Confetti met elkaar strijden om de origineelste bruiloft. Josef & Isabelle willen de feestelijkheden volledig in het thema van tennis, Matt & Sam willen hun ceremonie als een musical en Michael & Joanna trouwen het liefst in– jawel – naturistische stijl. Het grotendeels geïmproviseerde script zorgt voor vermakelijk genant gekibbel tussen de zelfingenomen bladeigenaar, de pinnige hoofdredactrice, het schattige mannelijke ceremoniemeesterduo en de aanstaanden. Met Martin Freeman en Jimmy Carr.

Verkrijgbaar via www.bol.com.

Rood, wit, blauw (1969)

11 minuten
Zien hoe het naturisme er in 1969 voor stond? In deze minidocumentaire – een aflevering van het destijds populaire programma Rood, wit, blauw – brengen de verslaggevers een bezoek aan een naturistenterrein. Denk aan: Polygoonstemmen, rondedansjes en (ook toen al) aandacht voor de schaamtecultuur in Nederland.

Gratis te bekijken via de NPO.

Naturisme TV

Zou jij ook wel wat meer naturisme op de buis willen zien? In Frankrijk hebben ze er een praktische oplossing voor bedacht. Al sinds 2008 post Naturisme TV, een initiatief in samenwerking met onder andere de FFN, wekelijks nieuwe uitzendingen vol (Franstalige) informatie voor de liefhebber van naaktrecreatie. Schitterende terreinen, zonnige stranden, sportieve bijeenkomsten en bijzondere evenementen uit heel Frankrijk worden vakkundig in beeld gebracht. Bekende campings als Montalivet, Euronat, Castillon de Provence, Arnaoutchot, Domaine de la Sablière en Domaine de Bélezy: je komt ze allemaal tegen! Inmiddels zijn de uitzendingen dan ook al miljoenen keren bekeken!
www.naturisme-tv.com

Schaamte (2010)

15 minuten
In 2010 produceerde museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam een korte reportage over het blote bezoek van enkele naturisten. Zij hebben hiermee medewerking verleend aan een aflevering van Boijmans TV. In de aflevering, getiteld Schaamte, waarin bloot en kunst centraal staan, komen naast de groep naturisten ook andere onderwerpen aan bod.

Bekijk de aflevering gratis op Arttube.

Bloot op de radio (2012)

38 minuten
Het idee ontstond naar aanleiding van een bezoek aan het Noordzeestrand, op uitnodiging van een vriend van hem: "...een plek waar ik lange tijd niet was geweest. Hij zei vooraf dat hij naakt zou gaan zwemmen, wat hij ook deed. Ik durfde dat pas na enkele keren, en dan nog heel schuchter. Ik ben daar te preuts voor, maar het fenomeen fascineert me. Waarom doe ik eigenlijk zo ingewikkeld over bloot? Iedereen heeft een lichaam, en op hoofdlijnen zien we er hetzelfde uit."

Klik op de afbeelding hiernaast om de uitzending te beluisteren. Botte Jellema is radiojournalist en presentator voor o.a. Radio 1, Radio 6 en HollandDoc Radio.