WBTR

Wij helpen onze verenigingen!

Alle verenigingen en stichtingen in Nederland moeten vanaf 1 juli 2021 voldoen aan de nieuwe wet WBTR, de wet bestuur en toezicht rechtspersonen. Het is belangrijk hierop voorbereid te zijn. Het verplicht je om over een aantal bestuurszaken (nogmaals) goed na te denken. In de nieuwe wet zit een uitbreiding van de hoofdelijke persoonlijke aansprakelijkheid van bestuursleden, maar de wet gaat vooral over het reilen en zeilen binnen de vereniging.

WBTR.nl is een initiatief van non-profit koepelorganisaties en grotere verenigingen om hun leden te ondersteunen. Wij werken hier aan mee. Op die manier kunnen de bij NFN aangesloten verenigingen zichzelf via het WBTR-stappenplan eenvoudig WBTR-proof maken.

WBTR: nieuwe, belangrijke wet voor bestuursleden

Het ministerie van Justitie en Veiligheid stelt: ‘Het wetsvoorstel geeft vorm aan een professionaliseringsslag bij verenigingen en stichtingen. De noodzaak hiervan is gebleken na een aantal incidenten.’ Met incidenten bedoelt men financiële problemen, zelfverrijking van bestuurders, fraude en diefstal. De volledige tekst van de WBTR vind je hier.

De wet spitst zich toe op een aantal zaken die ook nu al belangrijk zijn om goed geregeld te hebben. Bijvoorbeeld als bestuurders tijdelijk uit beeld raken. Of wanneer een bestuurder een eigen belang heeft bij een besluit. Door hier regelgeving voor op te stellen creëert de overheid een stok achter de deur om hier over na te denken en dit vast te leggen. 

Het WBTR-stappenplan helpt hierbij. Met dit online stappenplan krijg je snel inzicht in wát je moet doen en hóe je het moet doen, zodat het bestuur zich weer bezig kan houden met waar het goed in is: Besturen.

Voordelen van het WBTR-stappenplan

 • Keus uit uitlegvideo’s of teksten bij iedere stap
 • Kant-en-klare invulformulieren
 • Voorbeelden van juridische documenten
 • Inclusief juridische ondersteuning bij vragen
 • Gratis updates en nieuwsberichten
 • Helpdesk (bereikbaar op werkdagen tussen 9.00-17.00 uur)
 • In één oogopslag
 • Vertaalt verplichtingen in heldere taal
 • Neemt je stap voor stap mee
 • Geeft aan op welke wijze je de verplichting kunt invullen
 • Via invulformulieren leg je zaken vast 

      Korting bij gebruik WBTR-stappenplan

      Het WBTR-stappenplan is een online stappenplan dat je langs alle eisen van de WBTR leidt en aangeeft hoe je het beste aan de wet kunt voldoen. Met de kortingscode 'NFN50' betalen alle bij NFN Open & Bloot aangesloten verenigingen hiervoor slechts €120,- (normaal €240,-). 

      Als je deze link gebruikt, kom je direct op de aanvraagpagina voor leden van NFN en wordt de korting automatisch verwerkt.

      Gebruik de kortingscode 'NFN50' om 50% korting te krijgen op het WBTR-stappenplan.