
De wet in Nederland
Nederland is één van de weinige landen waar naaktrecreatie in het openbaar wettelijk is toegestaan. Dit is vastgelegd in artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht, dat in 1986 mede op initiatief van NFN tot stand is gekomen.
Hij die zich buiten een door de gemeenteraad als geschikt voor ongeklede openbare recreatie aangewezen plaats, ongekleed bevindt op of aan een voor het openbaar verkeer bestemde plaats die voor ongeklede recreatie niet geschikt is, wordt gestraft met geldboete van de eerste categorie.
Kort samengevat mag je bloot zonnen op:
- plaatsen die hiervoor door gemeenten zijn aangewezen (de officiële naaktstranden).
- plaatsen die hiervoor geschikt zijn.
Hier volgt ook uit dat gemeentes wel plekken voor naaktrecreatie kunnen aanwijzen, maar naaktrecreatie niet kunnen verbieden. Uiteraard moet de plek dan wel “geschikt” zijn. Het is uiteindelijk aan de rechter hierover uitspraak te doen als handhaver en recreant over de geschiktheid van de locatie van mening verschillen.
Alle stranden in Nederland op deze website zijn óf aangewezen óf geschikt. De geschikte stranden worden vaak al jarenlang bezocht door grotere aantallen naaktrecreanten en de omstandigheden zijn in die periode niet of weinig veranderd. Om onduidelijkheid te vermijden, stimuleert NFN gemeentes en strandbeheerders stranden een officiële status te geven en/of duidelijk te markeren en bekend te maken.
Wanneer is een plek geschikt?
Van najaar 2013 tot januari 2016 vochten bezoekers van de ligweide in de Delftse Hout met (juridische) steun van NFN een principiële strijd uit via de rechter. Principieel, omdat naaktrecreatie van de één op andere dag werd verboden om redenen die weinig met naaktrecreatie te maken hadden. Uiteindelijk zijn alle bekeurden vrijgesproken. De zaak liep zelfs tot de Hoge Raad. Deze formuleerde duidelijke criteria waaraan je de geschiktheid kan toetsen:
- de maatschappelijke opvattingen rond naaktrecreatie (en eventuele veranderingen hierin);
- ongevraagde of ongewilde confrontatie met naaktrecreanten;
- verstoring van de openbare orde.
Gebruik je gezond verstand
In principe kan dus elke recreant zelf bepalen of een plek geschikt is om bloot te zonnen of een boekje te lezen. Of om bloot te wandelen (want hierover is sinds 2016 ook jurisprudentie). Enkele tips (volgend uit bovengenoemde criteria) bij het bepalen van een geschikte plek zijn:
- Bedenk of de plek, het tijdstip of de weersomstandigheden logisch zijn om bloot te gaan.
- Sommige mensen vinden het fijn om ongekleed te wandelen. Bedenk ook dat een wandelpad het ene moment wel geschikt is en het andere moment niet (bijvoorbeeld bij grote drukte). Bepaal dus telkens opnieuw de geschiktheid als je bloot gaat wandelen.
- Vermijd plaatsen die aan een weg of pad liggen waar anderen voorbijkomen (en voor wandelaars: vermijd drukke wandelpaden of knooppunten).
- Het helpt als je met meerderen bent. Recentelijk is een alleengaande wandelaar niet bekeurd volgens artikel 430a WvS, maar volgens artikel 239 WvS (zedenmisdrijven). Het blijkt dat de politie eerder aan zeden denkt dan aan naaktrecreatie als je alleen bent, met name als er kinderen in de buurt zijn.
- (voor wandelaars) Trek je kleren uit als er geen geklede recreanten in het zicht zijn. Vermijd ook andere wandelaars en sla eventueel iets om als je toch anderen tegenkomt. Andere recreanten verwachten geen blote wandelaars. Gedraag je daarom respectvol als je geklede tegenliggers tegenkomt en geef desgevraagd aan waarom je daar bloot bent. Vermijd discussies.
Toch bekeurd?
Wanneer hier klachten over komen, kunnen agenten of boa’s je bekeuren. Zij doen dit vaak te goeder trouw, omdat zij dan van mening zijn dat je alleen bloot mag recreëren op plekken die hiervoor zijn aangewezen. De wetgeving uitleggen aan hen wil wel eens helpen, maar vaak komt toch een bekeuring op de mat. Ben je het hiermee niet eens, dan betaal je de bekeuring niet. De zaak komt dan voor en de rechter beslist of jouw plek geschikt was voor naaktrecreatie.
Denk je dat je onterecht bekeurd bent, dan geeft NFN je graag advies (info@nfn.nl).