Hoogezand krijgt primeur naakt-/surfstrand

Nieuws

23 februari 2016 -

Gisteravond ging de gemeenteraad unaniem akkoord met de inrichting van een naakt- en surfstrand in Meerwijck aan het Zuidlaardermeer. Dit vernieuwende initiatief is ontstaan door een samenwerking van naaktrecreanten, surfers en gemeente, waardoor een stukje strand behouden blijft voor recreatie en kans op seksuele overlast wordt geminimaliseerd.

In mei 2015 stelde burgemeester De Jonge voor het naaktstrand Meerwijck te sluiten. Dit vanwege het groeiende aantal klachten over de homo-ontmoetingsplaats (hop). NFN en plaatselijke zwemvereniging NOL-Hoogezand startten onmiddellijk een lobby voor behoud van het naaktstrand. En met succes. De gemeenteraad vroeg de burgemeester om eerst met alle betrokken partijen te overleggen en met een nieuw voorstel te komen.

Tijdens één van deze overleggen bleek dat, net als de gemeenteraad, ook de bewoners geen problemen hadden met naaktrecreatie. Dit werd de basis voor een samenwerking tussen NFN en de plaatselijke surfers. Op rustige dagen maakten de surfers (vanwege de ideale ligging) ook al gebruik van het naaktstrand.

Surfers en NFN ontwikkelden een plan voor herinrichting van het veld. Veel meer openheid (door minder bomen en bosschages) zou ontmoetingen tussen heren ontmoedigen en bovendien meer oppervlakte creëren. De surfers en gemeente hadden deze herfst het toegangspad naar het strand al verbreed en opgehoogd en hiermee meer open gemaakt. NFN stelt vrolijke, eigentijdse strandborden ter beschikking. Nieuw hierop zijn de symbolen die op een positieve manier duidelijk maken hoe je op een naaktstrand prettig bloot kunt recreëren. Meerwijck krijgt de primeur van deze borden. Tenslotte zullen de surfers mensen op ongewenst gedrag aanspreken. Dit ligt ook in de aard van de naaktrecreanten. En NFN verwacht dat een mooier en opener naaktstrand ook een breder naturistisch publiek aanspreekt.

NFN denkt ook dat de surfers en naaktrecreanten goed zullen samengaan. Beide groepen karakteriseren zich door hun ontspannen mentaliteit. Respect voor elkaar en natuur staan hoog in hun vaandel. Daarnaast zijn de surfers vooral op het water en de bloteriken vooral op het strand.

 

Nieuws

Moet Goed Af plaatsmaken voor een woonwijk?

11 december - De komende feestdagen zullen voor de leden van naturistenvereniging Goed Af minder feestelijk worden. Waarschijnlijk moet hun terrein wijken voor de nieuwe woonwijk 'Amstelwijck'.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Blootzwemdag Tikibad trending op Nederlandse social media

05 december - Op 16 december organiseert Natuurlijk! NFN voor het tiende achtereenvolgende jaar een blootzwemdag in het Tikibad. Voor het eerst levert dit extreem veel media-aandacht op!

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Naaktzwemmen bij Swimfun in Joure

05 december - NFN is verheugd dat dankzij dit initiatief er nu ook mogelijkheid tot blootzwemmen is in de provincie Friesland. En bij voldoende belangstelling is er kans op herhaling! Woon je in

Lees dit nieuwsitem

NFN gebruikt cookies om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te maken. Met anonieme informatie over uw sitegebruik helpt u ons om de website te verbeteren en u gerichter te helpen. Klik voor meer informatie

×