NFN op de bres voor Callantsoog

Nieuws

11 september 2017 -

Eind augustus werden blote recreanten op Nederlands oudste naaktstrand opgeschrikt door de komst van opsporingsambtenaren. Deze sommeerden de naaktrecreanten hun badkleding aan te trekken of zich naar het “officiële naaktstrand” te begeven, een paar honderd meter verderop.  

Sake Bootsma voelde zich diep beledigd. “We liggen hier al jaren, en nu opeens maakt de gemeente hier een zaak van”. Wil hij dan niet naar het officiële naaktstrand verderop? “Er waren nooit problemen. We moeten dan niet alleen een stuk verder lopen, maar kunnen ook geen gebruik maken van de strandtent die hier staat”. Oorspronkelijk stond het paviljoen in de duinen, ter hoogte van het naaktstrand. Toen er niet meer in de duinen gebouwd mocht worden, verhuisde de strandtent richting de strandafgang en verhuisde de grens van het naaktstrand mee. Later is die grens weer teruggedraaid naar het oorspronkelijke begin (paal 14.5), maar de blootzonners bleven liggen rond het paviljoen. Om zo niet minimaal 500 meter over het strand te hoeven lopen voor een hapje of drankje. Hoewel er wel meer recreanten in zwemkleding bij kwamen, waren er nooit problemen: de nieuwkomers kozen bewust voor de stilte en rust van het naaktstrand. Er werd dus ook nooit gecontroleerd. Tot twee weken geleden dus. Wat Bootsma betreft is het een principezaak: “Tijdens de controle trok iedereen een zwembroek aan. Ik zei, dat ze me mochten bekeuren. Maar dat deden ze niet”.

NFN is het met hem eens dat uit het verleden blijkt, dat het strand geschikt is voor naaktrecreatie. Juridisch lijkt een verbod op deze locatie dan ook geen stand te gaan houden. Daarom heeft NFN de gemeente Schagen gevraagd om dit pragmatisch i.p.v. principieel op te lossen, bijv. door het aangewezen naaktstrand iets te vergroten.
Daarnaast valt het bij NFN verkeerd dat de gemeente in een persreactie het textielstrand bestempelt als “normaal strand”. Impliceert dat dat naaktrecreanten abnormaal zijn? NFN zal de gemeente hierover om opheldering vragen.

Foto: Sake Bootsma

Nieuws

Stel je kandidaat voor de Raad van Afgevaardigden

04 juni - Lijkt het je wat om je in te zetten voor een landelijke belangenorganisatie in een team, waarmee je je betrokkenheid en enthousiasme voor je hobby kan delen? Word afgevaardigde!

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Kaartverkoop BlootGewoon! Beachparty van start

01 juni - Het leukste feestje van deze zomer gaat bijna van start! En jij kunt daar bij zijn! Vanaf nu is de kaartverkoop voor de BlootGewoon! Beachparty van start gegaan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Wat doen wij met je persoonsgegevens?

24 mei - Voor iedereen die bij NFN staat geregistreerd: lees onze vernieuwde privacy policy!

Lees dit nieuwsitem

NFN gebruikt cookies om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te maken. Met anonieme informatie over uw sitegebruik helpt u ons om de website te verbeteren en u gerichter te helpen. Klik voor meer informatie

×