NFN bestrijdt sluiting naaktstrand Delftse Hout via kort geding

Persbericht

28 juni 2013 -

In reactie op de officiële aankondiging in de Stadskrant van de gemeente Delft dat het naaktstrand in de Delftse Hout is gesloten en naaktrecreanten mogelijk worden bekeurd, heeft NFN vandaag via een kort geding (voorlopige voorziening) de rechtbank in Den Haag verzocht dit besluit ongedaan te maken. Dit zolang de officiële bezwaar - en beroepsprocedure nog loopt. Bekeurde naaktrecreanten worden opgeroepen zich te melden bij NFN.

NFN is ervan overtuigd dat de gemeente het naaktstrand daar niet kan sluiten omdat het daarvoor niet de wettelijke bevoegdheid heeft. De wet bepaalt dat mensen overal naakt mogen recreëren, tenzij de plek daarvoor ongeschikt is. Gemeentes kunnen daarom naaktstranden aanwijzen. Het is aan een rechter om in een eventuele procedure te bepalen
of een plek ongeschikt is voor naaktrecreatie. In de Delftse Hout wordt al sinds jaar en dag naakt gerecreëerd, wat betekent dat alleen al de geschiedenis laat zien dat het hier om een geschikte plek gaat. Het door de gemeente weghalen van een officiële aanwijzing van het strand voor naaktrecreatie, betekent NIET dat naaktrecreatie daar niet meer zou zijn
toegestaan. Integendeel, dat mag nog altijd gewoon. Er ontstaat nu echter een onduidelijke situatie waar niemand bij gebaat is.

De gemeente Delft heeft als argument voor het sluitingsbesluit aangevoerd dat het naaktstrand wordt gebruikt voor ongewenste, seksuele activiteiten. NFN is ook van mening dat seksuele activiteiten op een naaktstrand ongewenst zijn, maar stelt dat de gemeente haar bewering niet onderbouwt met harde cijfers. Volgens NFN hanteert de gemeente ten onrechte de mogelijkheid om de aanwijzing tot naaktstrand in te trekken om seksuele overlast te bestrijden. Hierdoor maakt de gemeente zich schuldig aan wettelijke machtsmisbruik.

Verder is het voor NFN onverteerbaar dat deze maatregel alle bezoekers van het naaktstrand treft. Voor zover er al sprake is van overlast gebeurt dit op een klein gedeelte van het naaktstrand en vooral buiten reguliere stranduren. NFN vindt de maatregel daarom veel te rigoureus en te drastisch. Bovendien kunnen mensen die seks zoeken dit makkelijk elders doen in de Delftse Hout. Het recreatiegebied heeft voldoende afgelegen en stille plekjes hiervoor. Sluiting van het naaktstrand lost het eigenlijke probleem niet op.
Het is opvallend dat de gemeente juist na sluiting van het naaktstrand een nieuw bestemmingsplan voor de Delftse Hout presenteert. Hierin lijkt een gedeelte van het naaktstrand terug te komen als horecagelegenheid. Dat ook naaktrecreanten graag een glaasje drinken of een hapje eten is blijkbaar nog niet opgekomen bij de gemeente.

De wethouder heeft in een bijeenkomst met gebruikers van de Delftse Hout aangekondigd dat de gemeente naaktrecreanten vanaf nu kan gaan bekeuren. NFN bestrijdt deze aanpak! Wij roepen alle naaktrecreanten die in de Delftse Hout worden weggestuurd of bekeurd op om ons daarover direct in kennis te stellen, zodat we tegen onterechte bekeuringen en verwijderingen in het geweer kunnen komen (033 253 3050 of via info@nfn.nl).

Bekijk het persbericht over de rechtszaak rond naaktrecreatie in de Delftse Hout in pdf.

Nieuws

Moet Goed Af plaatsmaken voor een woonwijk?

11 december - De komende feestdagen zullen voor de leden van naturistenvereniging Goed Af minder feestelijk worden. Waarschijnlijk moet hun terrein wijken voor de nieuwe woonwijk 'Amstelwijck'.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Blootzwemdag Tikibad trending op Nederlandse social media

05 december - Op 16 december organiseert Natuurlijk! NFN voor het tiende achtereenvolgende jaar een blootzwemdag in het Tikibad. Voor het eerst levert dit extreem veel media-aandacht op!

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Naaktzwemmen bij Swimfun in Joure

05 december - NFN is verheugd dat dankzij dit initiatief er nu ook mogelijkheid tot blootzwemmen is in de provincie Friesland. En bij voldoende belangstelling is er kans op herhaling! Woon je in

Lees dit nieuwsitem

NFN gebruikt cookies om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te maken. Met anonieme informatie over uw sitegebruik helpt u ons om de website te verbeteren en u gerichter te helpen. Klik voor meer informatie

×