Vrijspraak hoger beroep Delftse Hout

Persbericht

11 juli 2014 -

Vandaag sprak de rechter in Den Haag acht naaktrecreanten vrij in het hoger beroep over de zaak Delftse Hout. De rechter vindt dat het Openbaar Ministerie onvoldoende heeft aangetoond dat de locatie ongeschikt is voor naaktrecreatie.  Zowel de vrijgesprokenen als NFN zijn erg blij met deze uitspraak nu vaststaat dat naaktrecreatie in de Delftse Hout geen overtreding is. De uitspraak volgde op een eerdere vrijspraak van 34 andere naaktrecreanten in januari van dit jaar. De acht recreanten die toen niet werden vrijgesproken gingen met de hulp van NFN (belangenorganisatie voor naaktrecreatie en naturisme) en mr. Spong in hoger beroep, en met succes.

Hoe het begon
In 2013 stelde de gemeente Delft een verbod op naaktrecreatie in voor de Delftse Hout, een recreatiegebied waar al ruim 30 jaar bloot van de zon wordt genoten. De gemeente vond het naaktstrand niet langer geschikt. Vooral omdat zij openbare seks in delen van het recreatiegebied wilde tegengaan. Zowel NFN als de bezoekers van het naaktstrand vonden het strand dat in 30 jaar tijd nauwelijks was veranderd nog steeds geschikt voor naaktrecreatie. Daarnaast vonden zij dit verbod een verkeerd gebruik van de wet op naaktrecreatie (art 430a WvS) en gingen in beroep tegen de uitgeschreven bekeuringen. De zaak kwam in januari voor de kantonrechter, waar het merendeel van de naaktrecreanten werd vrijgesproken. De rechter gaf in het vonnis echter een aanvullend criterium voor naaktrecreatie in de Delftse Hout: alleen bij minder dan 150 geklede bezoekers zou de locatie geschikt zijn voor naaktrecreatie. Acht recreanten hadden bloot in de zon gelegen op drukke dagen, en dus bleef hun boete staan.

Zwembroekenquotum
Door het zwembroekenquotum, zoals de door de kantonrechter aangegeven grens al snel werd genoemd, werd de situatie in het recreatiegebied alleen maar onduidelijker. Voor bezoekers was het onmogelijk te bepalen wanneer ze wel of niet naakt konden recreëren en ook voor handhavers was het een onwerkbare situatie. Het aantal geklede recreanten kon immers van dag tot dag en van moment tot moment veranderen. NFN liet het er niet bij zitten en nam mr. Spong in de arm om de overgebleven acht zaken in hoger beroep aan te vechten.

Mr. Gerard Spong
De bekende Amsterdamse advocaat nam de zaak graag aan, mede omdat hij het roerend met NFN eens was dat een plek die al 30 jaar geschikt is voor naaktrecreatie niet opeens ongeschikt kon zijn. In een ijzersterk pleidooi stelde de raadsman tevens dat de gemeente Delft de wet op een oneigenlijke manier had gebruikt en dat het door de kantonrechter geïntroduceerde criterium onwerkbaar was.

NFN is blij met uitspraak
NFN is vooral blij dat nu vaststaat dat naaktrecreatie in de Delftse Hout niet verboden is en alle naaktrecreanten in hoger beroep zijn vrijgesproken. Ook in principiële zin is de uitspraak belangrijk: een recreant kan zelf de afweging maken of een plek – die niet officieel is aangewezen als naaktstrand – geschikt is voor naaktrecreatie. Een burgemeester of gemeente kan dat niet zomaar veranderen. Ook het invoeren van een zwembroekenquotum is naar het oordeel van het Hof uit het oogpunt van rechtszekerheid niet wenselijk en in de praktijk niet hanteerbaar. Bij het tegengaan van problemen moeten instanties de daarvoor bedoelde wetsartikelen gebruiken. Uiteraard gaat NFN graag met de gemeente Delft in gesprek om ervoor te zorgen dat iedereen, ook de naaktrecreanten, met plezier in de Delftse Hout kunnen recreëren.

Klik hier voor de uitspraak van het Hof.

Meer informatie over de zaak omtrent de Delftse Hout is hier te vinden.

Nieuws

Moet Goed Af plaatsmaken voor een woonwijk?

11 december - De komende feestdagen zullen voor de leden van naturistenvereniging Goed Af minder feestelijk worden. Waarschijnlijk moet hun terrein wijken voor de nieuwe woonwijk 'Amstelwijck'.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Blootzwemdag Tikibad trending op Nederlandse social media

05 december - Op 16 december organiseert Natuurlijk! NFN voor het tiende achtereenvolgende jaar een blootzwemdag in het Tikibad. Voor het eerst levert dit extreem veel media-aandacht op!

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Naaktzwemmen bij Swimfun in Joure

05 december - NFN is verheugd dat dankzij dit initiatief er nu ook mogelijkheid tot blootzwemmen is in de provincie Friesland. En bij voldoende belangstelling is er kans op herhaling! Woon je in

Lees dit nieuwsitem

NFN gebruikt cookies om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te maken. Met anonieme informatie over uw sitegebruik helpt u ons om de website te verbeteren en u gerichter te helpen. Klik voor meer informatie

×