Nieuws

Het laatste nieuws & actualiteiten

Nieuws

Naaktstrand De Potten in Sneek weer op de kaart
12 september 2022 - Er waren drie goed georganiseerde participatiebijeenkomsten voor nodig om het naaktstrand De Potten in Sneek goed op de kaart te krijgen. In deze sessies spraken bewoners, verschillende belangenorganisaties en horeca- en recreatiebedrijven over een modern en een voor een groter publiek interessantere versie van recreatiegebied De Potten in Sneek. De naaktrecreanten waren hier goed vertegenwoordigd: naast NFN Open & Bloot, kwamen ook Tjipke Tasma (beheerder van een website over naaktstranden) en een vaste naaktstrandbezoeker op voor het behoud van dit mooie strand.

En dat was belangrijk, want in een allereerste versie van de nieuwe plannen was het naaktstrand van de kaart verdwenen. Dit vooral vanwege de slechte reputatie van sekstoeristen. Op papier ziet het er nu goed uit: het naaktstrand blijft op de huidige locatie en krijgt (seizoensgebonden) sanitaire voorzieningen. Tijdens de bijeenkomsten bleek dat er wel behoefte is aan duidelijker bebording.

Update 20 september: Er was aangegeven dat per 15 september de concept-gebiedvisie ter inzage zou liggen. Echter het college van burgemeester en wethouders heeft tot enige redactionele aanpassingen van de concept-gebiedsvisie besloten. Deze aanpassingen vragen extra tijd, waardoor de ter inzagelegging opschuift. Zodra de exacte datum hiervoor bekend is, laten we het weten. De kans is nu wel aanwezig dat de behandeling in de gemeenteraad in december 2022 niet wordt gehaald.

Oproep voor vaste bezoekers naaktstrand Isabellagriend
6 september 2022Dit voorjaar voerde NFN Open & Bloot een gesprek met de gemeente Roermond en gebiedseigenaar Stichting Limburgs Landschap over het behoud van naaktrecreatie in Isabellagriend bij Roermond. Navraag bij de gemeente in augustus leerde dat er in het gebied inmiddels meer (niet recreatie-gerelateerde) problemen spelen dan uitsluitend de seksuele overlast in het naaktgebied. De gemeente gaat nu alle problemen inventariseren en benadert daarna NFN om de gesprekken voort te zetten. De gemeente heeft aangegeven op termijn ook in gesprek te willen met vaste bezoekers van het naaktstrand.

NFN heeft inmiddels enkele vaste bezoekers gevonden die uit liefde voor dit unieke terrein zich willen inzetten voor het behoud ervan. NFN zou echter graag deze groep mensen groter maken, zodat meer mensen eventuele taken beter kunnen verdelen. Als jij als vaste bezoeker wilt voorkomen dat het wangedrag van een kleine groep het plezier van de meesten in gevaar brengt, mail dan naar strand@nfn.nl. We vinden het belangrijk dat ook vrouwen hun stem laten horen en nodigen daarom ook vrouwen uit om te reageren! Lees meer

BlootGewoon! zwemfeest op zaterdag 24 september in De Scheg in Deventer
25 augustus 2022
- Exclusief voor NFN-leden en leden van bij NFN aangesloten naturistenverenigingen! Sluit je zomer lekker af met een spetterende blote plons op zaterdag 24 september van 19.00 uur tot 22.00 uur! Samen met zwemparadijs De Scheg organiseren we na de zomervakantie het BlootGewoon! Zwemfeest. Er is genoeg te beleven voor jong en oud: denk aan verschillende spectaculaire glijbanen, een wildwaterbaan, diverse aquasporten en een uitgebreide wellness-area met sauna’s, stoom- en bubbelbaden. Koop tickets

Campagne 'Voel je vrij, geef je bloot' voor 2e jaar op radio en tv
4 juli 2022 - NFN Open & Bloot wil voor het 2e jaar bloot recreëren bespreekbaar maken en laten zien hoe naaktrecreatie anno 2022 eruit ziet. De landelijke radio en tv-campagne start op 4 juli start met radiocommercials op NPO Radio 2. Vanaf 11 juli zenden we een hele week tv-commercials uit op NPO 1, NPO2 en NPO 3. Ook is er een nieuwe serie podcasts opgenomen die komende zomer iedere twee weken verschijnen! Alles over de campagne

Nieuwe magazine BlootGewoon! zomereditie 2022
16 juni 2022 -  
De nieuwe editie van magazine BlootGewoon! is uit! Deze zomereditie staat weer bomvol met inspiratie, tips, verhalen en interviews over bloot ontspannen. Onder meer vind je in deze editie: 10 ecovriendelijke blootlocaties, tips voor de beginner, een reisreportage in Portugal, een interview met choreograaf Isabelle Beernaert, een wellnessreportage over SPA Parel in ‘t Groen en nog veel meer! Het magazine is te koop in onze webshop en vanaf zaterdag 18 juni ook bij de tijdschriftenwinkels. Bij alle leden van NFN Open & Bloot valt het nieuwe magazine deze week op de mat. Meer informatie en direct bestellen

Landelijke Open Dag Naaktrecreatie
31 mei 2022 - 
Zondag 12 juni is het zover! De Landelijke Open Dag Naaktrecreatie kan na twee jaar weer volledig doorgaan. Kom een kijkje nemen op het kantoor van NFN Open & Bloot in Amersfoort en/of bezoek een van de bijna 40 deelnemende blootlocaties in Nederland. Meer informatie

Naaktstrand Maasvlakte 2 tijdelijk dicht

19 mei 2022Vanaf 16 mei 2022 voert Rijkswaterstaat zandsuppleties uit op het strand. Tijdens de werkzaamheden is het strand afgesloten vanwege de veiligheid, omdat met groot materieel zand wordt geschoven en het strand hier vrij smal is. De werkzaamheden zullen drie weken duren en in ieder geval gereed zijn vóór de Pinksteren. Dit betekent dat de strandopgangen van P1 en gedeeltelijk bij P2 niet toegankelijk zullen zijn tijdens de werkzaamheden. De mensen die hier parkeren kunnen bij de reddingsbrigade het strand op. Het naaktstrand is dus tijdelijk niet toegankelijk.

Gezocht: beheerder voor Ellerstrand
9 mei 2022 - Dit jaar gaat de gemeente Dronten (met assistentie van NFN en vaste bezoekers) op zoek naar een beheerder voor het Ellerstrand. Op het zuidelijk gedeelte hiervan is een naaktstrand. Later dit jaar wordt hiervoor een profiel gepubliceerd. Ook zullen dit seizoen NFN-strandborden worden geplaatst om het naaktstrand duidelijker te zoneren.

Eind april meldde De Drontenaar dat de gemeente zijn handen van het Ellerstrand zou aftrekken ‘door het terug te geven aan de natuur’. Het strand zou niet langer onderhouden voor recreatieve doeleinden. Dit is dus niet helemaal waar. Het strand wordt nog door de gemeente onderhouden en achter de schermen wordt eraan gewerkt om het strand weer een  mooi recreatiestrand te laten worden. Het doel van de naaktrecreanten is om in de toekomst ook weer toiletten op het strand te plaatsen. Wel hoeft er (tijdelijk) geen parkeergeld te worden betaald.

Voorjaar 2021 leek de gemeente Dronten inderdaad van plan het Ellerstrand niet langer te onderhouden. Mede dankzij een (handtekeningen)actie van vaste bezoekers en NFN besloot de gemeente toch een nieuwe beheerder te gaan zoeken, een actie die dus in 2022 vervolg krijgt.

Om elkaar goed te informeren over de ontwikkelingen en ervaringen te delen hebben vaste bezoekers in 2021 de Facebookpagina Vrienden van het Ellerstrand gestart.


Daggasten met NFN – jaarkaart toch welkom op Flevo Natuur
5 mei 2022 - NFN Open & Bloot ontving de afgelopen weken veel telefoontjes en e-mails van leden die melden dat Flevo Natuur in 2022 geen dagrecreatie meer toestaat.  

Hierop kwam NFN in actie en had een constructief gesprek met Flevo Natuur, met wie NFN al jaren nauw samen werkt. Vandaag liet Flevo-Natuur weten dat dagrecreatie per 7 mei a.s. toch weer mogelijk is. Een van de voorwaarden is dat je in het bezit moet zijn van een geldige NFN – jaarkaart.

We zijn blij dat Flevo Natuur hun eerdere besluit tot het stoppen met dagrecreatie heeft teruggedraaid voor NFN-leden!

Alle informatie en de voorwaarden met betrekking tot dagrecreatie op Flevo Natuur 

Tijdelijk camera's op naaktstrand Maasvlakte 2
28 april 2022 - Na de zonnige en warme Paasdagen, kreeg NFN Open & Bloot meldingen van camera’s die naast het naaktstrand Maasvlakte 2 staan. Wij hebben eerder al bericht over het feit dat Eneco dit seizoen windturbines op dit strand plaatst. Het bouwterrein begint direct naast het naaktstrand. De camera's op deze werklocatie zijn bedoeld om toezicht te houden op het bouwterrein. Mede vanwege veiligheidsoverwegingen mogen hier geen onbevoegden komen. Omdat het bouwterrein op Maasvlakte 2 enorm uitgestrekt is, helpen diverse camera's om hier toezicht op te houden.

Eneco heeft ons gemeld dat de genoemde 'hoge' camera inzoomt bij bewegingen in de omgeving, waarbij een zone van 30 tot 50 meter van het naaktstrand in beeld komt. Het is absoluut niet de bedoeling de privacy van (naakt)strandbezoekers te schenden. Eneco onderzoekt de technische mogelijkheden om dit zo snel mogelijk te verhelpen en meldt het ons zodra een oplossing is gevonden. Wordt dus vervolgd!

Daarnaast meldden strandbezoekers NFN dat de strandborden (nog) niet waren geplaatst voor het nieuwe seizoen. NFN heeft de gemeente Rotterdam inmiddels gevraagd de borden weer te plaatsen.

Naaktstrand Isabellagriend op zoek naar oplossingen
26 april 2022 - Een verkennend gesprek tussen gebiedseigenaar Stichting Limburgs Landschap, gemeente Roermond en NFN Open & Bloot resulteerde erin dat naaktrecreatie in Isabellagriend niet onmiddellijk ten einde is. De drie partijen gaan kijken of een voor iedereen acceptabele oplossing haalbaar is. Dit is gunstig na de eerdere berichtgeving dat Limburgs Landschap de gemeente heeft gevraagd de officiële status van dit aangewezen naaktstrand weg te halen.

Aanleiding hiertoe waren aanhoudende klachten over openbare seks in het gebied en het opheffen van de stichting die namens de naaktrecreanten beheerderstaken op het strand uitvoerde. Limburgs Landschap zou het liefst zien dat het natuurgebied uitsluitend toegankelijk is voor wandelaars binnen gebaande paden. 

Eigenaar, gemeente en NFN zijn het eens dat naaktstranden niet zijn bedoeld voor openbare seks. NFN heeft voor terreinbeheerders richtlijnen opgesteld voor een goede inrichting van naaktstranden. De partijen gaan zien of dit binnen het huidige gebied te realiseren valt.

Daarnaast wordt er de komende tijd nagedacht over de vraag of Stichting Limburg Landschap een juridisch aanspreekpunt wil hebben bij strandbezoekers (zoals een stichting) of dat dit ook via een community (zoals een bezoekersgroep) zou kunnen.

Twee zwemdagen in Overbosch Den Haag
22 april 2022 - Het overleg tussen de vaste zwemmers en NFN Open & Bloot over het naaktzwemmen in zwembad Overbosch (Den Haag) heeft toch iets opgeleverd. Het zwembad heet blootzwemmers weer welkom op zaterdag 30 april en zaterdag 7 mei van 8.00 – 10.15 uur. Hier vind je meer informatie over het zwembad. Het naaktzwemmen is tijdelijk gestopt omdat de gemeente de achterstanden in het leszwemmen voor kinderen wil inlopen. Vanwege de schoolvakanties zijn de kinderen echter weg en het is de gemeente gelukt om de personeelsbezetting voor die dagen rond te krijgen! Goede zaak!

Overigens blijven de zwemmers en NFN met de gemeente in gesprek om het naaktzwemmen te behouden en een structurele oplossing te vinden.

NFN wint rechtszaak tegen Gemeente Zeewolde
12 april 2022 - Goed nieuws! De langverwachte uitspraak van de rechtbank Utrecht werd dinsdag 12 april 2022 bekend gemaakt. De gemeente Zeewolde had het Laaksestrand niet als enige geschikte plaats voor naaktrecreatie mogen aanwijzen. 

Hiermee maakt de gemeenteraad de rest van de gemeente zogenaamd ongeschikt voor naaktrecreatie en dat is in strijd met artikel 430a Wetboek van Strafrecht.

Gemeenteraad is bevoegdheid te buiten gegaan
De zaak diende op 18 januari jl. bij de bestuursrechter in Utrecht. Het raadsbesluit van de Gemeente Zeewolde is volgens de rechtbank onrechtmatig en de gemeenteraad is hiermee haar bevoegdheid te buiten gegaan. De rechtbank heeft bovendien duidelijk gemaakt dat NFN (als vereniging) belang heeft bij het voeren van deze procedure. Er is een dikke streep gezet door het raadsbesluit. De rechtbank heeft bepaald dat het besluit moet luiden: Het Laaksestrand aan te wijzen als plaats in de gemeente Zeewolde die geschikt is voor ongeklede recreatie. De gemeente moet deze aanwijzing publiceren en de proceskosten vergoeden. Als de gemeente zich niet neerlegt bij de uitspraak kan de gemeente binnen 6 weken hoger beroep aantekenen bij de Raad van State.

NFN is blij en dik tevreden met de uitspraak. Goed nieuws, zo voor de start van het seizoen!

Overigens gaan wij ervan uit dat de geanonimiseerde uitspraak op een later moment wordt gepubliceerd op rechtspraak.nl. Wij houden jullie op de hoogte. Lees het hele dossier

Winnaars BlootKompas! Awards 2022 bekend
11 april 2022Van 7 tot en met 11 april werden de winnaars van de BlootKompas! Awards 2022 bekend gemaakt. De BlootKompas! Awards geven erkenning aan de best gewaardeerde blootlocaties in vijf categorieën: camping, accommodatie, sauna, verenigingsterrein en naaktstrand. Op BlootKompas.nl, dé locatievinder en reviewsite van NFN Open & Bloot voor blootlocaties wereldwijd, werden de winnende blootlocaties het hoogst gewaardeerd door hun gasten. Naar de uitslag

Nasleep afgelasten blootzwemdag Tikibad 2022
7 april 2022 -
Na de plotselinge afgelasting van onze BlootGewoon! blootzwemdag in het Tikibad, is er niet stilgezeten. Niet door NFN en onze leden, niet door de voorstanders en de tegenstanders en ook niet door de media. Via dit nieuwsbericht geven we jullie graag een update van de gebeurtenissen sindsdien.

Op donderdag 10 maart jl. werden wij verrast door een telefoontje van het Tikibad waarin werd medegedeeld dat de blootzwemdag die 13 maart zou plaatsvinden, werd afgelast vanwege een aangekondigde demonstratie tegen deze dag. Aangezien Duinrell de organisator en verkoper van dit besloten evenement voor NFN-leden is, konden wij niet anders dan dit besluit met fikse tegenzin en teleurstelling accepteren en de bezoekers informeren.

Storm aan reacties
De dagen daarop werden wij geconfronteerd met heel veel reacties, met name op verschillende social media-kanalen. Een flink aantal reacties was ronduit beangstigend en bedreigend voor onze recreatievorm. Het was wel duidelijk dat degenen die deze reacties plaatsten, geen kennis hebben van wat naaktrecreatie is en allerlei onjuiste aannames deden gevoed door hun eigen angst.

De mensen die reageerden werden aangejaagd door een aantal personen die opriep tot protest en andere veel verder gaande ‘maatregelen’, met name gericht op het niet toelaten van kinderen bij naaktrecreatie. Er werden pogingen gedaan om de verkeerde aannames bij te sturen, door te vertellen dat het geen openbare dag was, maar een dag exclusief voor leden van NFN. Deze mensen leven allemaal ons veiligheidsprotocol na. Bij de ingang wordt ook goed gecontroleerd of iedereen aan de entreevoorwaarden voldoet. Onder onze leden bevinden zich veel gezinnen, voor wie bloot recreëren heel gewoon is en die een leuke dag waar al jaren naar uit werd gekeken in rook zagen opgaan. Al deze pogingen om tot een ander inzicht te komen werden voorzichtig uitgedrukt niet goed ontvangen door de tegenstanders. Gelukkig lieten ook veel mensen die wel begrijpen wat naaktrecreatie is en die de opruiing afkeurden van zich horen. Hieronder waren ook veel niet-naaktrecreanten, wat hartverwarmend was.

Rol van de media

Naast het social media geweld werd er een flink aantal ‘nieuwsberichten’ gepubliceerd, vele gemaakt door journalisten die niet genoeg de moeite hadden genomen om goed in de gebeurtenissen te duiken en feiten (bij ons) te checken. Hierdoor ontstond nog meer verwarring over wie nou precies het evenement gecanceld had en waarom. Ook werd er geen duidelijk beeld geschetst van de blootzwemdag zelf en de organisatie met bijbehorende veiligheidsmaatregelen daaromheen.

Gesprek met Duinrell
De week erop hebben wij ons laten bijpraten over de gebeurtenissen tijdens een directieoverleg tussen Duinrell en NFN. Hierin werd ook duidelijk dat familiepark Duinrell de veiligheid van de bezoekers boven alles stelt en deze veiligheid met een aangekondigde demonstratie niet kon garanderen. Net als wij zijn zij enorm geschrokken. Zo erg zelfs, dat een blootzwemdag bij het Tikibad voorlopig niet meer in de planning zit. Voor een volgend evenement zullen we dus op zoek gaan naar een andere locatie. Wel blijven wij in contact met Duinrell en hopen we beiden op een betere sfeer in de toekomst.

Ondernomen stappen
Als belangenbehartiger voor naaktrecreatie is de maatschappelijke acceptatie van naaktrecreatie een van onze belangrijkste speerpunten. Door alle verkeerde veronderstellingen die ten aanzien van naaktrecreatie en naaktrecreanten gemaakt zijn, wordt dit doel nog belangrijker. Meer dan genoeg werk dus en we hebben diverse stappen ondernomen. Gepland staat onder meer een afspraak met de burgemeester van Wassenaar. Met hem willen we onder andere praten over de macht van kleine groepen ‘anti-mensen’ en hoe je daar als maatschappij en maatschappij gerichte organisatie mee om gaat. Daarnaast hebben we diverse gesprekken met de politie gevoerd en zijn we ver gevorderd in het vormen van een dossier voor een nader onderzoek.

Landelijke campagne
Naast deze directe stappen volgend op de annulering van de blootzwemdag lanceren wij komende zomer opnieuw de multimediale campagne 'Voel je vrij – geef je bloot', om onze maatschappij bekender te maken met naaktrecreatie. Zo kunnen we constructief het beeld bijstellen en hopelijk in de toekomst elkaar met meer respect en begrip benaderen. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen en onze vorderingen via onze media en hopen je binnenkort meer te laten weten. 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lezersonderzoek magazines
4 april 2022 - Hoe beoordeel jij de inhoud en uitstraling van onze magazines UIT! en BlootGewoon!? Deel nu je ongezouten mening in ons lezersonderzoek. Jouw feedback helpt ons om de magazines beter af te stemmen op jouw behoeften en interesses. Meedoen is dus belangrijk! Laat je na deelname je e-mailadres achter, dan maak je ook nog kans op een van de drie prijzenpakketten. Doe je mee? Dat kan tot en met 30 april 2022. Het kost ongeveer 15 minuten van je tijd. Naar het onderzoek


Nieuwe UIT! op de deurmat
29 maart 2022 - Leden van NFN Open & bloot ontvangen deze week de nieuwe UIT! Dit magazine staat weer boordevol leuke en interessante artikelen over naakt recreëren!

In deze editie vind je onder andere: mooie reisreportages over het Franse eiland Corsica en over de Waddeneilanden. We spraken mensen met mensen met een zichtbare beperking. Hoe ervaren zij naaktrecreatie? En je leest alles over het veiligheidsprotocol, inclusief een interview Henk Dijkstra van de veiligheidscommissie.  Ook bezochten we naturistenvereniging Vrij-Uit in het Limburgse Merselo. Lees hier meer.

Kwaliteit naaktstrand Bussloo garanderen door samenwerking
25 maart 2022De inkrimping van het naaktstrand Bussloo in 2021 had ook een positief resultaat: gebiedseigenaar Leisurelands, de vaste bezoekers (verenigd in de Stichting voor Behoud Naturisten Bussloo) en NFN Open & Bloot spraken af om jaarlijks gezamenlijk de situatie op het strand te evalueren. Met als doel het strand voor de bezoekers zo goed mogelijk te houden.

De eerste bespreking vond half maart plaats. Mede door de inkrimping beoordeelden de bezoekers het naaktstrand afgelopen jaar minder dan daarvoor, maar nog altijd ruim voldoende. Ook voelen bezoekers zich veilig op het strand. Daarnaast werd duidelijk dat het open zicht vanaf de parkeerplaats naar het strand tijdelijk is, omdat er jonge aanplant is die tijd nodig heeft om te groeien. Verder zal er een extra afvalcontainer op het strand worden geplaatst. Ook komt er een trap om veilig het water in te gaan.

Dit soort rechtstreekse contacten zijn een goede zaak. Enerzijds krijgen naaktrecreanten inzicht in hoe en waarom recreatiegebieden worden ingericht. Anderzijds krijgt de beheerder inzicht in specifieke behoeften van naaktrecreanten, die op detail kunnen afwijken van die van textielstranden.


Aflasting BlootGewoon! Blootzwemdag!
17 maart 2022Afgelopen donderdag werden we overvallen door het nieuws dat de BlootGewoon! blootzwemdag in het Tikibad niet door kon gaan. We wisten toen niet wat er precies aan de hand was. Dat weten we nu wel.

Afgelopen dinsdag hebben we uitgebreid gesproken met de directie van Duinrell (waar het Tikibad deel van uitmaakt) en de Gemeente Wassenaar. De burgemeester van Wassenaar ontving vorige week donderdag 10 maart een officiële aankondiging van een demonstratie van een conservatieve christelijke groepering. De inhoud van deze demonstratie was op dat moment nog niet duidelijk. De burgemeester van Wassenaar heeft, conform protocol, deze aankondiging op donderdagmiddag 10 maart gemeld bij Duinrell.

Hierop besloot Duinrell het zwemevenement, zonder overleg met ons, direct af te lasten. Zij willen bezoekers van het familiepark Duinrell niet confronteren met demonstraties (van welke aard dan ook) en ook niet met eventueel hieruit voortvloeiende (veiligheids)maatregelen. Omdat Duinrell als organisatie eindverantwoordelijk is voor het evenement, kan zij deze beslissing nemen zonder overleg met NFN.

Uiteraard wil NFN ook niet dat onze leden, samen met hun (eventuele) kinderen, staan te wachten voor het zwembad waar op dat moment een demonstratie plaatsvindt. Omdat de demonstratie officieel is aangekondigd kan Duinrell de demonstranten niet wegsturen. Uiteraard gaat veiligheid boven alles. De ontstane situatie baart ons veel zorgen. Inmiddels weten we dat het protest vooral gericht was op de aanwezigheid van blote kinderen bij blote volwassenen. Er is duidelijk nog veel onwetendheid en onbegrip.

We begrijpen de ontstane boosheid en frustraties vanuit onze achterban, maar verdediging is niet de beste oplossing. Wel moeten we, op een positieve en open manier, blijven herhalen wat naaktrecreatie echt inhoudt. Daar hebben we onze achterban hard bij nodig. Samen staan we sterk!

Rest ons nog te zeggen dat we enorm aangedaan zijn door deze gebeurtenissen. Het sterkt ons ook in ons werk, dat belangrijk is én blijft. De komende tijd laten we ons door diverse partijen adviseren, o.a. over het doen van aangifte en hoe om te gaan met weerstand vanuit de samenleving.

We bedanken iedereen die ons de afgelopen dagen een hart onder riem heeft gestoken. We kregen steun van zowel onze leden, maar ook vanuit veel andere hoeken van de samenleving en dat doet ons goed!

We schreven afgelopen jaar in ons magazine BlootGewoon! artikelen over bloot en kinderen en over bloot in tijden van seksualisering.

Lees de artikelen hier:
Bloot en kinderen
Bloot in tijden van seksualisering

Terugbetaling tickets
Duinrell zorgt ervoor dat kosten van de entreetickets volledig worden teruggestort.  

Uiteraard gaan we kijken naar de mogelijkheden voor het organiseren van een volgende BlootGewoon! blootzwemdag, waar en wanneer dit zal zijn is nog niet bekend.


=============================================================

Blootzwemdag Blootgewoon! afgelast

10 maart 2022 - Het Tikibad heeft ons zojuist meegedeeld dat de Blootzwemdag niet doorgaat. Dit naar aanleiding van een gesprek tussen het Tikibad en de burgemeester. Dit besluit verrast en overvalt ons enorm. We zijn inhoudelijk (nog) niet voldoende op de hoogte over de precieze reden.

We hebben tijd nodig om uit te zoeken wat er precies aan de hand is. Hier gaan we volgende week meteen mee aan de slag. Zodra we meer weten informeren we jullie.

We vinden het belangrijk om jullie als eerste te informeren over het niet doorgaan van deze blootzwemdag. Uiteraard gaan we ons hard maken voor een nieuwe datum en wordt er gezorgd dat jullie hier niet financieel onder lijden.

Morgen (vrijdag) is ons kantoor gesloten, dit was al gepland. We zijn morgen dus niet bereikbaar.

Het spijt ons dat het zo loopt. We hadden ons net als jullie verheugd op een mooie zwemdag. Zodra wij meer weten, hoor je van ons!

Nieuw sanitairgebouw op naaktstrand Het Rutbeek

1 maart 2022Vorig jaar berichtte de Twentsche Courant Tubantia al dat de diverse gebouwen op het recreatiepark Rutbeek in Enschede deze winter gerenoveerd worden. Inmiddels is het zover en wordt er een nieuw sanitairgebouw gebouwd bij het naaktstrand. Het verouderde sanitairgebouw dat er stond is eerder gesloopt. Het sanitairgebouw moet af zijn bij de start van het nieuwe zwemseizoen in april. Lees alles over naaktstrand Het Rutbeek

Naaktstrand Noordwijk mogelijk rookvrij
8 februari 2022 - De nieuwe strandnota 2022-2026 heeft als titel ‘Het gezonde strand’. De gemeente wil, met haar samenwerkingspartners, de kust zo gezond mogelijk houden. De gemeente gaat onder meer voor een gezonder ecosysteem en gezondere leefomgeving. Zo is het de bedoeling om rookvrije strandzones aan te wijzen, waaronder één van de naaktstranden. Of dit Duindamseslag wordt of Langevelderslag staat niet in de nota vermeld.

De gemeente besprak al enkele jaren geleden het idee van rookvrije zones met NFN Open & Bloot. Behalve dat niet of minder roken gezonder is voor jezelf, is dat het ook voor het strand: veel badgasten laten namelijk hun peuken op het strand liggen. En die glippen door de mazen van de schoonmaakmachines heen. Ze blijven dus achter en het duurt decennia voordat zij zijn afgebroken door de natuur.

Het past ook zeker bij de mentaliteit van de naaktstrandbezoekers. Wij vinden het dan ook een goed idee als de gemeente voor rookvrije strandzones kiest. Wat ons betreft zou Langevelderslag dan een voor de hand liggende keuze zijn. Dit grenst namelijk aan het natuurreservaat Noordvoort tussen Noordwijk en Zandvoort. Overigens betreft het hier een pilot. En het succes is ook afhankelijk van strandbezoekers. Je kunt roken wel ontmoedigen, maar niet verbieden.
De gemeenteraad stemt eind februari over de strandnota.


BlootKompas! Awards 2022
3 februari 2022 - 
De BlootKompas! Awards geven erkenning aan de best gewaardeerde blootlocaties in vijf categorieën: camping, accommodatie, sauna, verenigingsterrein en naaktstrand. Van 7 tot en met 11 april 2022 maken we iedere dag om 12.00 uur een BlootKompas! Award -winnaar bekend. De BlootKompas! Awards worden uitgereikt in vijf categorieën: camping, verenigingsterrein, naaktstrand, accommodatie en sauna.

Op locatievinder BlootKompas! kun je een review achterlaten bij de door jou bezochte locatie(s). Met het plaatsen van een beoordeling maak je zelf ook nog eens kans op mooie prijzen! Bovendien helpt jouw ervaring andere naaktrecreanten bij het kiezen van een geschikt vakantieadres of dagje weg!

Je kan het hele jaar beoordelingen achterlaten. Na 31 maart 2022 worden de stemmen geteld. De winnaars worden online bekend gemaakt in de week van 7 tot en met 11 april 2022. Lees meer


Toekomst naaktstrand Isabellagriend onzeker

20 januari 2022 - 
Als het aan gebiedseigenaar Stichting Limburgs Landschap (SLL) ligt, dan is het over met naaktrecreatie in het natuurgebied Isabellagriend bij Roermond. SLL heeft de gemeente Roermond verzocht de officiële aanwijzing van het naaktstrand op te heffen. SLL heeft ook geen behoefte aan een gesprek met de belangenorganisatie voor naaktrecreanten NFN Open & Bloot over het voortzetten van dit naaktstrand en vindt dit een zaak voor de gemeente. Hierop heeft NFN ook de gemeente Roermond benaderd.

Volgens SLL worden wandelaars ongewild geconfronteerd met naaktrecreanten. Daarnaast vinden er in het uitgestrekte natuurgebied seksuele activiteiten plaats waar de stichting niet mee wil worden geassocieerd. Zij wil het gebied uitsluitend openstellen voor wandelaars.

SLL lijkt niet vatbaar voor onze argumenten: dat het naaktstrand druk bezocht en goed gewaardeerd wordt; dat er nauwelijks andere mogelijkheden zijn voor naaktrecreatie in de regio; dat er goede bebording is in het gebied; en dat het een utopie is dat met het stoppen van naaktrecreatie ook overlast van seks verdwijnt. SLL vindt dat het aan de gemeente is om de discussie over naaktrecreatie in Noord-Limburg te voeren. En daarom hebben wij nu ook de gemeente gevraagd het naaktstrand te behouden en te willen meepraten over (kwaliteits)behoud van het naaktstrand.

Tot eind 2021 had SLL een overeenkomst met de Stichting Naturisme Isabellagriend. Namens en soms met vaste bezoekers verrichtte de stichting (lichtere) onderhoudswerkzaamheden en trad op tegen seksrecreanten. Bij gebrek aan geschikte opvolgers, heeft het bestuur de stichting eind vorig jaar opgeheven. Dit was voor SLL aanleiding om het naaktstrand Isabellagriend ter discussie te stellen.


Rechter hoort NFN Open & Bloot in zaak tegen Zeewolde

18 januari 2022 - Toen de gemeenteraad in december 2020 besloot om naaktrecreatie te verbieden in de hele gemeente behalve op het Laakse Strand, ging NFN in beroep tegen deze beslissing. NFN is van mening dat de gemeenteraad met dit besluit buiten haar boekje trad, omdat gemeenteraden volgens artikel 430a WvS het recht hebben om plekken aan te wijzen die geschikt zijn voor naaktrecreatie en dus geen plekken mogen aanwijzen die zij ongeschikt vindt voor naaktrecreatie.

NFN diende hierop een bezwaar in bij de geschillencommissie van de gemeente. Deze oordeelde dat het bezwaar van NFN niet gegrond was: volgens de gemeente was er sprake van een politieke beslissing en staat het naaktrecreanten die bijv. binnen de gemeentegrenzen bloot in een bos wandelen vrij om bij de rechter om een eventuele bekeuring bij de rechter aan te vechten.
NFN ging niet akkoord met deze uitspraak van de geschillencommissie en liet de zaak voor de bestuursrechter komen. Deze zaak diende vandaag. We informeren je zodra de bestuursrechter uitspraak heeft gedaan. Dit kan zes weken duren. Lees het hele dossier.

Overlast door werkzaamheden naaktstrand Maasvlakte 2 in 2022
17 januari 2022 -  Eneco begint dit voorjaar met het bouwen van de windturbines op het strand van Maasvlakte 2. De werkzaamheden op het strand vinden plaats van april tot en met september. De voorbereidingen beginnen eerder. Uit veiligheidsoverwegingen worden het stille (extensieve) strand en de weg achter het strand afgesloten voor het publiek van half februari tot november. De grote parkeerplaatsen blijven gewoon bereikbaar. Gedetailleerde informatie lees je hier.

Overlast naaktstrand
De eerste windturbine komt een paar honderd ten meter ten westen van het naaktstrand te staan. Het afsluithek van het strand komt dus direct naast het naaktstrand te staan. De overlast voor het naaktstrand zal waarschijnlijk vooral bestaan uit het geluid van de werkzaamheden van de turbines die het dichtst bij het naaktstrand komen. De inkijk vanuit het hek wordt afgeschermd.
Omdat het naaktstrand best wel druk kan zijn in de zomer, zoeken veel naaktrecreanten de rust op van het stille strand. Dit is dus dit seizoen ook niet mogelijk. NFN Open & Bloot en Eneco hadden daarom de gemeente Rotterdam gevraagd het naaktstrand tijdelijk een stuk op te rekken in oostelijke richting. De gemeente heeft dit verzoek helaas niet gehonoreerd. Het zal dit jaar dus ook drukker worden op het naaktstrand.

Naaktstrand wel officieel vergroot
Het goede nieuws (maar nu ook een beetje verwarrend) is dat de gemeente Rotterdam in december het naaktstrand officieel met 500 meter heeft verlengd. Volgens de APV begint het naaktstrand ten noorden(westen) van de noordelijkste strandopgang en loopt geen 500 meter, maar 1000 meter door. Dit op verzoek van naaktstrandbezoekers en NFN. Maar hiervan profiteren we dus pas vanaf 2023.

Na de periode van het aanvragen gaat Eneco dus nu echt beginnen met de bouw van het windpark dat vanaf 2023 maar liefst 138.000 huishoudens gaat voorzien van groene stroom. 


Nu te koop: de FKK Reiseführer van 2022

10 januari 2022 -De nieuwe FKK Reiseführer van 2022 kan je nú in onze webshop bestellen! Voor wie de Duitse taal enigszins machtig is, is dit een betrouwbare, overzichtelijke en handige gids. Deze overzichtelijke, Duitstalige gids bevat een redelijk compleet overzicht van naturistenlocaties en naaktstranden van Europa. De gids is ingedeeld per land. Elke landenbeschrijving begint met een overzichtskaart waarop de locaties in het desbetreffende land zijn aangegeven. De terreinen en accommodaties worden uitgebreid beschreven inclusief gps-coördinaten, routebeschrijving, openingstijden, prijzen en faciliteiten. De gids van 2022 is nu verkrijgbaar in onze webshop en kost € 11,90. NFN-leden betalen slechts € 9,90. Ga naar de webshop om de gids te bestellen.

Boete naaktrecreant geseponeerd
6 januari 2022In de laatste editie van UIT! schreven we een artikel over bloot zonnen op ‘eigen terrein’. Een Drents bedrijf wilde niet langer blote zonaanbidders op zijn terrein en liet daarop naaktrecreanten bekeuren. Wij schreven dat dit uitsluitend mag als het terrein niet openbaar toegankelijk is. Zo wel, dan geldt de wet op naaktrecreatie (art. 430a WvS) en is naaktrecreatie alleen verboden op hiervoor ongeschikte plaatsen. Eén bekeurde vocht (met hulp van NFN Open & Bloot) de bekeuring aan en kreeg recent bericht van de Officier van Justitie: er was onvoldoende bewijs dat de plek voor naaktrecreatie ongeschikt was. De bekeuring hoeft daarom niet te worden betaald. Lees meer


Zwembad Overbosch: van uitstel komt geen afstel
23 december 2021 - Van uitstel komt geen afstel: dat was de belangrijkste boodschap die zwembad Overbosch (gemeente Den Haag) aan NFN Open & Bloot en de blootzwemmers gaf tijdens een gesprek op 22 december 2021. Met ingang van 1 januari 2022 stopt het blootzwemmen op zaterdagochtend tijdelijk. De uren worden gebruikt voor het leszwemmen voor kinderen: door de corona-pandemie zijn de wachttijden hiervoor gigantisch opgelopen en de gemeente wil vanuit het veiligheidsaspect deze achterstand inlopen. Tijdens het gesprek gaf de gemeente aan sporten hoog in het vaandel te hebben en alle Hagenaars te willen stimuleren om te sporten. Hieronder vallen dus ook de naaktrecreanten. De gemeente benadrukt dan ook dat het stoppen van het blootzwemmen een tijdelijke maatregel is.

Hoe lang deze maatregel van kracht blijft kan de gemeente helaas niet zeggen. Het is wel de bedoeling om het aantal wekelijkse zwemlessen op te voeren, zodat kinderen eerder hun diploma halen en de achterstand zo snel mogelijk wordt weggewerkt.

Begrip
De gemeente had er begrip voor dat de naaktrecreanten onevenredig hard worden getroffen: er blijven namelijk ruim voldoende mogelijkheden over om vrij te zwemmen in badkleding. Daarom zal de gemeente opnieuw kijken of er binnen het huidige rooster alsnog ruimte is. Het lastige hierbij is dat blootzwemmers afgeschermd (letterlijk) zwemmen, zodat anderen niet ongewenst blote zwemmers zien en de privacy van de blootzwemmers beschermd wordt. Dus niet elk zwembad is hiervoor geschikt. Om diezelfde reden zit er ook een extra wisseltijd tussen bloot- en in badkleding zwemmen. Ook dit maakt het inroosteren lastiger.

De gemeente gaf ook aan dat er nog (zeer) beperkt ruimte is om tijdelijk zwembad Overbosch af te huren. In dat geval kunnen blootzwemmers zwembad Overbosch in de avonduren gebruiken. Er gelden dan wel aanvullende (veiligheids)maatregelen waaraan de zwemmers dan moeten voldoen. Het is aan de blootzwemmers om te bekijken of hier voldoende animo voor is.

In gesprek
Toen het stopzetten van het zwemmen in Overbosch bekend werd, mailden vele blootzwemmers, net als NFN Open & Bloot, naar de gemeente. Dit resulteerde in een gesprek tussen NFN, de vaste bezoekers van het zwemuur en het management van de Haagse sportvoorzieningen. De vaste zwemmers hebben zich inmiddels gegroepeerd. Mail naar zaterdagzwammers@gmail.com als je het blootzwemmen in Overbosch bezoekt of in de toekomst wilt bezoeken. Je krijgt dan nieuwe informatie uit de eerste hand.


Masterplan Bussloo van de baan

21 december 2021 - Op 15 december maakte de gemeente Voorst bekend niet verder te gaan met het Masterplan. Hierin stonden plannen om het recreatiegebied Bussloo aantrekkelijker te maken voor een groter publiek. Het naaktstrand Bussloo kwam volgens deze plannen te liggen in een rustzone, samen met Thermen Bussloo. Er waren ideeën om in dit gebied kleinschalige verblijfsrecreatie (bijv. een natuurcamping en een zorghotel) in te richten en andere, voor rustzoekers interessante, voorzieningen te realiseren. Een minder goed idee was om voor fietsers en wandelaars een ‘rondje rond te plas’ te maken, waarbij het (fiets)pad het naaktstrand zou doorkruisen en opdelen.

Ophef
Dit idee leidde deze zomer tot veel ophef onder de naaktstrandbezoekers. Zij spraken tijdens de vergadering van de gemeenteraad of uitten hun zorgen aan de raad, net als NFN Open & Bloot, via de mail. Ondertussen was NFN, samen met de bezoekersgroep Stichting Behoud Naturistenterrein (i.o.), nog in gesprek met de gemeente. In oktober legden wij de gemeente tijdens een constructief gesprek nog eens uit waarom een rondje Bussloo over het naaktstrand voor ons onacceptabel was. We hadden de indruk dat de gemeente onze bezwaren begreep en ter harte nam.

Meer problemen
Maar er waren meer (en grotere) problemen. Onder druk van milieuorganisaties trok de gemeente de eerder afgegeven vergunning voor een glamping in de relaxzone (tijdelijk) in. Daarnaast realiseerden bewoners dat meer mensen naar het recreatiegebied nog meer verkeer in de gemeente zou opleveren. En hier kwamen lokale politieke partijen tegen in het geweer.

Door dit alles kalfde het (politieke) draagvlak voor de plannen af. Uiteindelijk heeft de gemeente de stekker uit het plan getrokken.

Toekomst
De gemeente gaat nu kijken of en hoe recreatie binnen de gemeente in de toekomst een boost moet krijgen. De gemeente heeft NFN bedankt voor de inbreng en betrokkenheid. Dat er dingen in het recreatiegebied gaan veranderen, ligt voor de hand. We blijven er alert op dat het naaktstrand hiervan profiteert en geen nadeel ondervindt!

Gemeente Rotterdam geen plannen voor opheffen naaktstrand Hoek van Holland
14 december 2021 - Begin december berichtte de gemeente Rotterdam NFN Open & Bloot dat er geen plannen zijn om het naaktstrand van Hoek van Holland op te heffen. Ook zeiden ze dat er misschien horeca op het naaktstrand komt. Half oktober las NFN hier al over in de media. Het duurde dus even voordat de gemeente de berichtgeving naar NFN bevestigde. Maar: goed nieuws dus voor alle bezoekers van dit mooie naaktstrand!

Oproep aan bezoekers
In maart werd duidelijk dat er ideeën waren om meer mensen naar dit rustige strandgedeelte te trekken, waardoor de toekomst van het naaktstrand onzeker werd. NFN riep hierop naaktstrandbezoekers op zich te melden bij NFN als zij wilden dat naaktrecreatie hier behouden bleef. Ook vroegen wij hen aan te geven waarom zij het naaktstrand wel of niet waardeerden. Dit leverde maar liefst 125 uitsluitend positieve en vaak uitgebreide reacties op.

Bezoekers aan het woord
De meeste bezoekers prezen de ruimte en de rust op dit strandgedeelte. Net als de goede bereikbaarheid met auto, fiets en het ov. En deze laatste wordt straks nog beter als het metrostation Hoek van Holland Strand gereed is. Het gebrek aan horeca werd door de meesten als een welkome aanvulling ervaren. Veel bezoekers gaven aan het strand ook te bezoeken omdat er simpelweg geen alternatief in de omgeving is.

Een mooi resultaat
NFN deelde de resultaten van de mails met de gebiedscommissie Hoek van Holland, die burgemeester en wethouders adviseert over de toekomstplannen. En zo werd de conclusie de dat een naaktstrand uitstekend samen kan met het streven meer bezoekers te trekken.

Een mooi resultaat van samenwerking tussen bezoekers, gemeente en NFN. Het naaktstrand blijft en misschien komt er horeca. Dat laatste moet overigens in januari nog door de gemeente worden goedgekeurd. Het is nog niet duidelijk of en hoe hier aanvulling aan wordt gegeven. NFN heeft hierbij wel hulp aangeboden om het aanbod van horeca zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen van naaktstrandbezoekers.

Facturen worden verstuurd
7 december 2022 - Ook in 2022 zetten we ons belangrijke werk voort en dat kunnen we alleen met de steun van onze leden. In de week van 9 december versturen we facturen per mail en per post voor je lidmaatschap op de magazines.

Let op! Ben je rechtstreeks lid en woon je met meerdere volwassenen op één adres? Dan verandert jouw tarief in 2022. Afgelopen jaar betaalde je per persoon € 30,20 per jaar. In 2022 betaalt het eerste volwassen lid op één adres € 31,60 (individueel lidmaatschap inclusief magazines). De volgende volwassen medebewoner betaalt slechts € 15,80 (samen lidmaatschap). Iedereen in een huishouden ontvangt zijn/haar eigen factuur. Een lidmaatschap is altijd persoonlijk.

Voeltvrijheid.nl
Betaal je per betaallink (iDeal, Bakcontact of Sofort)? De betaallink leidt naar een domein met de naam .voeltvrijheid.nl. Dit domein is eigendom van NFN Open & Bloot. Het is onder meer de naam van ons Ledenportaal. Het is ook de betaalpagina voor het online betalen van je lidmaatschap, van webshopbestellingen en persoonlijke advertenties. Je vindt dit ook terug in onze privacyverklaring.

Je persoonlijke gegevens inzien
In ons Ledenportaal vind je je persoonlijke gegevens en je betaalwijze terug. Ook de factuur vind je hier terug. Wil je je persoonlijke gegevens aanpassen? Dan kun je dit eenvoudig doen via ons Ledenportaal.

Jaarkaart
Iedereen die op tijd betaald heeft ontvangt de nieuwe NFN-jaarkaart eind januari 2022 in de brievenbus. De NFN- jaarkaart is een belangrijk middel voor het uitvoeren van ons veiligheidsprotocol en geeft toegang tot blootlocaties en onze evenementen en activiteiten. Zo houden we met elkaar onze blootomgeving prettig en veilig!

Betaal je niet op tijd?
Betaal je niet op tijd? Dan versturen we je jaarkaart later, afhankelijk van wanneer je betaling binnen is. We versturen geen magazine(s) na bij te late betalingen.

Heb je een vraag?
We helpen je graag. Op nfn.nl/veelgestelde-vragen vind je antwoorden op veelgestelde vragen. We zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 9.00 en 12.30 via telefoonnummer 033 – 253 3050 of mail naar info@nfn.nl


Naaktstrand Neeltje Jans niet groter
2 december 2021 - Bij belangenbehartiging hoort ook dat je soms niet je zin krijgt: in oktober vroeg NFN Open & Bloot de gemeente Veere om het Zeeuwse naaktstrand Neeltje Jans te vergroten. Helaas voor ons en ondanks de goede samenwerking tussen vaste bezoekers en gemeente in het voortraject, meldde de burgemeester in november hier niets voor te voelen.

Het naaktstrand Neeltje Jans is (mede door lobby van NFN) in 2007 officieel aangewezen door de gemeenteraad van Veere. Sindsdien is het strand in oppervlakte verkleind. Dit door verbreding van de duinreep enerzijds en strandafkalving aan de vloedlijn anderzijds. Met als gevolg dat naaktrecreanten nu al soms buiten de bebording liggen, om de drukte of wandelaars aan de vloedlijn uit de weg te gaan. Een vergroting van het strand zou volgens NFN een goede oplossing zijn. Bovendien gaat het om een strandzone die nu nauwelijks wordt gebruikt.

Dat het college van B&W een uitbreiding niet zitten heeft helaas niets te maken met naaktrecreanten en meer met de sekszoekers in de duinen. De gemeente vreest dat uitbreiding van het naaktstrand ook leidt tot een toename van seksactiviteiten in het duingebied. Om die reden had handhaving ook een negatief advies uitgebracht op ons voorstel. Bovendien zijn de duinen beschermd natuurgebied en vreest het college voor aantasting hiervan.

Door gemeenteraden aangewezen naaktstranden worden vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). En in Veere worden wijzigingen hierin in november vastgesteld. Het heeft dus geen zin om tegen het besluit van het college in te gaan.

We blijven uiteraard wel de ontwikkelingen rond dit strand volgen. Bezoekers die menen dat het strand te klein is, moeten ons dit vooral melden via strand@nfn.nl.

NFN Open & Bloot op de bres voor Haagse zwemmers
16 november 2021 - De bezoekers van het blootzwemuur in zwembad Overbosch wachtte afgelopen zaterdag een onaangename verrassing. Op een briefje in het zwembad lazen zij dat het blootzwemmen (tijdelijk) wordt opgeheven met ingang van 1 januari a.s. De gemeente heeft vanwege de ‘corona-sluitingen’ een grote achterstand met het leszwemmen voor kinderen en maakt gedwongen plek vrij op de stedelijke zwemagenda om de achterstand in te lopen. Onder andere het naaktzwemmen moet hierdoor (tijdelijk) wijken. Het AD berichtte over het besluit. Een aantal gedupeerde zwemmers vroeg hulp aan NFN Open & Bloot.

Nog dezelfde dag vroeg directeur-bestuurder van NFN Open & Bloot Christine Kouman de verantwoordelijke wethouder Bredemeijer zijn beslissing terug te draaien: het zwemuur wordt goed bezocht en is de enige mogelijkheid om bloot te zwemmen in Den Haag. Als dit niet mogelijk is, dan zou de wethouder volgens NFN nog eens goed moeten kijken naar alternatieven. Een blootzwemuur op een andere tijd of in één van de zes andere Haagse zwembaden zou toch mogelijk moeten zijn. En als blijkt dat er op zaterdagochtend onvoldoende animo is voor leszwemmen in Overbosch, dan moet het blootzwemmen weer onmiddellijk terugkomen m.i.v. 1 januari 2022. Tenslotte heeft NFN de gemeente gevraagd wanneer het blootzwemmen weer terugkomt.

Gemeente Dronten blijft zich toch inzetten voor Ellerstrand
15 oktober 2021Op 11 oktober jl. overhandigden vaste bezoekers van het naaktgedeelte van het Ellerstrand Georges Broekhuizen en Jan van den Brink een petitie aan Wethouder Irene Korting (o.a. Recreatie & Toerisme) van de gemeente Dronten.

Het gesprek volgend op de handtekeningenactie verliep in een ontspannen en open sfeer. NFN Open & Bloot, die de strandbezoekers ondersteunt in het proces en ook de contacten met de gemeente onderhoudt, nam ook deel aan dit gesprek.

Succesvolle handtekeningenactie
In de petitie riepen zij de gemeente Dronten op zich in te blijven zetten voor het behoud van het naaktstrand in de gemeente. De petitie was ondertekend door maar liefst 529 naaktstrandbezoekers van het Ellerstrand. De meeste handtekeningen waren verzameld in de maanden juli en augustus, de natste maanden van onze zomer. Bij mooier weer hadden het er dus nog veel meer kunnen zijn!

Ellerstrand blijft onderhouden
De wethouder was onder de indruk van het aantal handtekeningen. Zij zag in dat het naaktstrand een meerwaarde heeft voor de gemeente en de regio. Dit vanwege de goede bereikbaarheid, de ligging en afwezigheid van andere naaktstranden in de regio. Zij had dan ook goed nieuws: de gemeente gaat dit najaar actief werven voor een nieuwe beheerder. Zij wil de naaktrecreanten, als één van de doelgroepen van het Ellerstrand, hier actief bij betrekken om tot een resultaat te komen dat ook de instemming van de naaktstrandbezoekers heeft. Uiteraard zijn bezoekers en NFN graag bereid hieraan mee te werken. Het streven is om voor het nieuwe seizoen een beheerder te vinden. Mocht dit niet lukken, dan zal de gemeente ook in 2022 het strand nog onderhouden. En ook dit is goed nieuws!

Ellerstrand terug in de top 10
De wethouder constateerde dat het Ellerstrand (nog) niet genoemd wordt onder de beste naaktstranden op www.blootkompas.nl. Zij wil het Ellerstrand terug zien in de top 10! Bezoekers waarderen wel de ligging en de sfeer op het strand. Het lagere cijfer wordt veroorzaakt door het gebrek aan goede faciliteiten, zoals toiletten. De wethouder zei toe dat er weer toiletten worden geplaatst op het strand als er een nieuwe beheerder is gevonden.

Terugblik
In de lente van dit jaar gaf de gemeente Dronten aan geen beheerder te hebben voor het Ellerstrand, waardoor het strand niet langer zou worden onderhouden. De verwaarloosde toiletten waren uit voorzorg al weggehaald. Stranden zonder particuliere beheerder (de gemeente heeft geen geld om de stranden zelf te onderhouden) worden ‘teruggegeven aan de natuur’. Voor het Ellerstrand zou dit betekenen dat het strand snel begroeid raakt en onaantrekkelijk wordt voor strandbezoekers. Dit tij lijkt nu gekeerd door een goede samenwerking tussen gemeente, strandbezoekers en NFN.


Internationaal Congres INF-FNI in Slovenië
13 oktober 2021 - Afgelopen weekend vond het internationale congres van de INF-FNI plaats in Slovenië. Namens NFN Open & Bloot was directeur Christine Kouman aanwezig. Een van de agendapunten was het kiezen van een nieuwe voorzitter.

Het voorstel van Christine Kouman voor een co-voorzitterschap werd enthousiast ontvangen. Dat betekent dat naast uittredend voorzitter Sieglinde Ivo, de Canadese Stéphane Deschênes officieel is gekozen als voorzitter. De komende drie jaar gaat Sieglinde samen met Stéphane werken aan de vele thema’s die internationaal spelen. Ze kan haar werkzaamheden in deze periode afbouwen en overdragen aan Stéphane.

NFN Open & Bloot feliciteert Stéphane met zijn nieuwe voorzitterschap en ziet uit naar een mooie samenwerking de komende jaren!

Over INF-FNI
De Internationale Naturisten Federatie (INF-FNI) is de overkoepelende organisatie van alle landelijke naturistenfederaties. In totaal zijn er dertig nationale federaties bij de INF aangesloten. Al deze organisaties geven in samenwerking met de INF jaarlijks een INF-zegel uit. Dit zegel (ook op de NFN-jaarkaart) maakt het mogelijk wereldwijd alle terreinen te bezoeken die zijn aangesloten bij de nationale en de internationale federaties.

Nieuwe tariefstructuur 2022
5 oktober 2021 - In 2022 introduceren we een nieuwe tariefstructuur. Alle leden hebben bij de herfsteditie (uiterlijke bezorgdatum 15 oktober) van BlootGewoon! de ledenbijlage UIT! De Doeken ontvangen, waarin uitgebreid wordt uitgelegd wat er voor jou gaat veranderen. Ook is deze informatie nog via een brief naar iedereen verzonden. Een belangrijke wijziging is dat leden van naturistenverenigingen gaan betalen voor het ontvangen van onze magazines. Lees hier alles over NFN & Verenigingsleden. Alle informatie vind je ook terug in ons Ledenportaal.

Een belangrijke wijziging is dat leden van naturistenverenigingen gaan betalen voor het ontvangen van onze magazines. Lees hier alles over op de pagina NFN & Verenigingsleden. Alle informatie vind je ook terug in ons Ledenportaal.

Voor de leden van NFN Open & Bloot verandert er komend jaar (2022) nog niet heel veel ten aanzien van het ontvangen van de magazines. Of er iets verandert hangt af van je woonsamenstelling. Als eerste lid van een huishouden kost jouw lidmaatschap €31,60 in 2022. Elke medebewoner van 18 jaar en ouder betaalt enkel het basislidmaatschap van € 15,80. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis lid. Wij zetten jouw lidmaatschap automatisch om! Meer informatie over dit lidmaatschap vind je hier.

Boetes blootwandelaars Zeewolde geseponeerd, NFN lobbyt voor bloot wandelen
5 oktober 2021 - De wandelaars die in juli 2020 zijn bekeurd omdat zij bloot in natuurgebied het Horsterwold (gemeente Zeewolde) wandelden, hoeven hun bekeuring niet te betalen. Volgens de wet mag je bloot recreëren op plekken die hiervoor zijn aangewezen en op plekken die hiervoor ‘geschikt’ zijn. Het Horsterwold is geen officiële blootlocatie. Omdat de wandelaars van mening waren dat het bos op het moment van wandelen wel geschikt was voor naaktrecreatie, betaalden zij hun boete niet. In dat geval komt de zaak voor de rechter die moet bepalen of een plek al dan niet geschikt is voor naaktrecreatie.

Maar zover kwam het niet: het Openbaar Ministerie meent nu zelf niet te kunnen aantonen dat het bos op moment van bekeuren ongeschikt was voor naaktrecreatie. Daarom zijn de boetes geseponeerd. Een goede zaak voor de bekeurden dus! Voor zover NFN Open & Bloot bekend kunnen alle 12 wandelaars hun bekeuring verscheuren. Sommigen van hen vroegen en kregen ondersteuning van NFN Open & Bloot.

Vanaf zomer 2020 pleit NFN bij Staatsbosbeheer en gemeente Zeewolde voor het aanwijzen van een officieel wandelpad voor blote wandelaars. Uit een door NFN gehouden enquête blijkt dat hier een aantoonbare behoefte aan is. Daarnaast bestrijdt NFN op dit moment via de rechter het in december 2020 door Zeewolde genomen besluit om naaktrecreatie overal in de gemeente te verbieden, behalve op het Laakse Strand. Staatsbosbeheer heeft aangegeven eventueel over een bloot wandelpad te willen verder praten, als de rechter in deze zaak een uitspraak heeft gedaan. Op dit moment is nog onduidelijk wanneer de rechtszaak plaatsvindt.

Najaarsactie!
4 oktober 2021 - Word nu voor de rest van 2021 gratis lid van NFN Open & Bloot en ga pas voor 2022 betalen! Deze najaarsactie is geldig vanaf 4 oktober 2021. Voor deze actie gelden de lidmaatschapsvoorwaarden. Lees meer over de najaarsactie. 

Kansenkaart Bussloo bedreiging naaktstrand?
31 augustus 2021 - De gemeente Voorst wil het recreatiegebied Bussloo een impuls geven om ook in de toekomst een groot publiek aan te spreken. Een publiek dat ook van buiten de regio komt. Ideeën hiervoor staan op de Kansenkaart, die de komende herfst zal worden uitgewerkt tot een Masterplan. NFN Open & Bloot en de gebruikersgroep (Stichting Behoud Naturistenterrein Bussloo i.o.) van naaktstrand Bussloo waren betrokken bij de ontwikkeling van deze Kansenkaart.

Het belangrijkste idee is dat het recreatiegebied wordt onderverdeeld in drie verschillende zones met bijbehorende functies en faciliteiten: een actief gedeelte (met watersporten), een sociaal gedeelte (met evenementen) en een relax gedeelte. Het naaktstrand en Thermen Bussloo liggen hier al. Er zou ook bijvoorbeeld kleinschalige verblijfsrecreatie (natuurcamping, zorghotel) of andere, voor rustzoekers interessante voorzieningen bij kunnen komen.

Tot zo ver weinig aan de hand, zou je zeggen. Er is echter ook een idee om een ‘rondje rond de plas’ te creëren, zodat wandelaars en fietsers om het hele meer kunnen gaan. En omdat het onaantrekkelijk is om helemaal om Thermen Bussloo heen te moeten, ontstond het idee om een oeververbinding door of over het water te maken. En die zou dan lopen…. pal over het naaktstrand. Dit vind je ook terug op de Kansenkaart. Uiteraard heeft NFN, net als de vaste bezoekersgroep, al duidelijk gemaakt dat dit een slecht idee is. Toch heeft dit idee afgelopen zomer al tot veel onrust geleid op het naaktstrand Bussloo.

En de kou is nog niet uit de lucht. Begin september worden de plannen gepresenteerd aan de gemeenteraad van Voorst. NFN heeft de raad al laten weten geen (fiets)pad over het naaktstrand te willen.

De plannen worden dit najaar verder ontwikkeld tot het Masterplan. NFN is hier ook bij betrokken. Onze inzet is dat de naaktrecreanten optimaal kunnen genieten van het relaxgedeelte. Dus ook van eventuele nieuwe voorzieningen. En natuurlijk zonder (fiets)pad over het naaktstrand!

Landelijke campagne: Voel je vrij, geef je bloot! groot succes en weer op tv!
31 augustus 2021 - NFN Open & Bloot lanceerde begin juli via het merk BlootGewoon! een landelijke multimediale bewustwordingscampagne met de titel ‘Voel je vrij, geef je bloot’. Hiermee wil NFN bloot recreëren op de kaart zetten en laten zien hoe naaktrecreatie anno 2021 eruitziet. De vele media-aandacht veroorzaakte een storm van hoofdzakelijk positieve reacties. De tv-campagne krijgt dan ook een vervolg in de eerste week van september. Lees alles over deze multimediale campagne

Naaktstrand Neeltje Jans tijdelijke verbreed
20 juli 2021 - Op initiatief van vaste bezoekers (en met de steun van NFN Open & Bloot) heeft de gemeente Veere de grens van het naaktstrand Neeltje Jans 150 meter naar het noorden verplaatst. Het strand is daardoor breder en er is meer ruimte. Je kunt nu ook bij hoog water heerlijk op het strand blijven liggen en je hoeft niet meer te vluchten naar het duingebied (dat verboden natuurgebied is).

NFN Open & Bloot werkt eraan om dit ook in de toekomst zo te houden. Als bezoeker van dit naaktstrand kan jij helpen het grotere strand te behouden! Respecteer de borden en zon buiten de borden niet bloot. Op deze manier kunnen wij de gemeente makkelijker overtuigen dat nieuwe zonering werkt. Bekijk naaktstrand Neeltje Jans op BlootKompas!.

De grote BlootGewoon! sauna-enquete
13 juli 2021Hoe ziet jouw ideale saunadag eruit? Daar is de redactie van BlootGewoon! magazine razend benieuwd naar. In Nederland recreëren zo'n 2,5 miljoen mensen graag bloot. Op naaktstranden, op blootcampings en natuurlijk in de sauna. Wanneer, waar, waarom en met wie bezoekt de Nederlandse saunaliefhebber het wellnesscentrum? Ga je graag naar de sauna? Doe mee en lees de uitkomsten van dit onderzoek in BlootGewoon! magazine van oktober 2021. Onder deelnemers verloten we een BlootGewoon! - wellnesspakket. Naar de enquete

Naaktstrand De Potten tijdelijk in rustiger vaarwater
12 juli 2021 - De gemeenteraad van Súdwest Frieslân geeft nog geen groen licht voor de nieuwe plannen voor recreatiegebied De Potten in Sneek. Volgens deze plannen moeten nieuwe voorzieningen en een nog groenere inrichting meer bezoekers trekken het hele jaar door. De gemeenteraad constateert dat er bij de voorbereiding niet goed naar alle belanghebbenden (zoals natuurliefhebbers en omwonenden) is geluisterd. Daarnaast vindt ze dat sommige plannen niet realiseerbaar. Zo meldt ook de Leeuwarder Courant. Het College heeft hierop de plannen ingetrokken en beraadt zich over het vervolg. Lees verder

Samen in actie voor het Ellerstrand
8 juli 2021 - Onze eerdere oproep om een kwalitatief goed Ellerstrand voor nu en voor de toekomst veilig te stellen, heeft het één en ander in beweging gezet. Vaste bezoekers en NFN zijn regelmatig in gesprek met de gemeente Dronten over de schoonmaak en onderhoud voor dit jaar. Daarnaast gaan bezoekers en NFN dit najaar kijken of en hoe zij zelf kunnen bijdragen aan het onderhoud voor de toekomst.

Om elkaar goed te informeren over de ontwikkelingen en ervaringen te delen hebben vaste bezoekers onlangs de Facebookpagina Vrienden van het Ellerstrand gestart. En in een poging de gemeente te wijzen op haar eigen verantwoording voor het onderhoud van haar eigen openbare naaktstrand, zijn bezoekers een handtekeningenactie gestart. Overigens lijkt de gemeente hier wel iets in te zien. Momenteel voert de gemeente gesprekken met een mogelijk toekomstige beheerder.

Nadat begin dit jaar de beheerder van het Ellerstrand zich had teruggetrokken, werd het niet meer onderhouden. Het strand zag er al snel verwaarloosd uit en klaagde het naastgelegen chaletpark over ongewenste avondbezoekers op het strand. De gemeente Dronten had voor bezoekers en NFN een positieve en een negatieve boodschap: de gemeente wilde het naaktstrand niet kwijt, maar ging het niet meer onderhouden (in ambtelijke termen: ‘teruggeven aan de natuur’). Als voorschot hierop waren deze lente de vervallen wc’s en douches weggehaald. In tegenstelling tot eerdere berichten worden deze ook niet meer vervangen.


Aftrap landelijke campagne: Voel je vrij, geef je bloot!
1 juli 2021Donderdag 1 juli 2021 lanceert BlootGewoon!, merk van NFN Open & Bloot, een landelijke multimediale bewustwordingscampagne met de titel ‘Voel je vrij, geef je bloot’. Hiermee wil NFN, bloot recreëren op de kaart zetten en laten zien hoe naaktrecreatie anno 2021 eruit ziet. Lees alles over deze multimediale campagne

Zeewolde: bloot op het Laakse Strand én andere plekken!
24 juni 2021 - 
In december 2020 wees de gemeenteraad van Zeewolde het Laakse Strand aan als enige geschikte plek voor naaktrecreatie binnen de gehele gemeente. Impliciet verbood ze hiermee naaktrecreatie op andere plekken. Lees hier de update over deze zaak.

Nationale Toplessdag en 'zonnen zonder topje-stranden'
17 juni 2021 - Zondag 20 juni organiseert BlootGewoon! voor de vierde keer op rij Nationale Toplessdag! De dag dat we stilstaan bij de gedachte dat je je vrij mag voelen om te kiezen wat je zelf wilt. Zonnen zonder topje, zonder bikini of juist in dat mooie badpak: belangrijk is dat je zélf die keuze maakt en ook niet oordeelt over andermans keuzes. BlootGewoon! onderzocht welke stranden voor vrouwen prettig voelen om onbezorgd topless te zonnen. Lees meer

Magazine BlootGewoon! editie 8
11 juni 2021Binnenkort valt de nieuwste editie van het magazine BlootGewoon! in de brievenbus bij de leden van NFN Open & Bloot. In deze editie lees je alles over de kunst van het niksen en reizen we van links naar rechts in Frankrijk en ontdekken de mooiste blootplekjes onderweg. Je geniet mee van een wellnesstripje naar de Veluwe, ontdekt waar de beste naaktstranden van Nederland zijn en je leest over het effect van open en bloot op kinderen. Alles over deze editie.

6 juni: Landelijk Open Dag Naaktrecreatie
3 juni 2021 - Dit jaar initieert NFN Open & Bloot weer de Landelijke Open Dag Naaktrecreatie. Zo kunnen alle bij NFN aangesloten naturistenverenigingen hun deuren openen om geïnteresseerden hun locatie te laten zien. ​Ben jij benieuwd naar zo'n blootlocatie in Nederland? Dan is aankomend weekend je kans! Op zo’n 40 locaties in heel Nederland kan je zaterdag 5 en/of zondag 6 juni (virtueel) sfeer proeven, een kijkje nemen en al jouw vragen stellen. Lukt het je niet om locaties te bezoeken? Er staan op onze website locatievideo’s zodat je dan vanuit huis toch een indruk kan krijgen.

Tip! Wil je ook altijd toegang krijgen tot al die mooie verenigingsterreinen (én alle andere blootlocaties wereldwijd)? Word dan nu lid van NFN Open & Bloot!

Bekijk hier de locatievideo's en ontdek welke locaties hun deuren openen.

Le Combe de Ferrière wisselt van eigenaar
25 mei 2021 - Naturistencamping Le Combe de Ferrière in Frankrijk wisselt binnenkort van eigenaar. Het leek er even op dat het een textielcamping zou worden, maar niks is minder waar! Lees meer

Naaktstranden Scheveningen, Westduinpark en Kijkduin voorzien van nieuwe borden
20 mei 2021 - Het naaktstrand bij Scheveningen, het naaktstrand bij Westduinpark (Den Haag) en het naaktstrand bij Kijkduin zijn onlangs voorzien van nieuwe borden. Lees meer

Ellerstrand in Dronten terug naar de natuur?
26 april 2021 - De Flevo-Post meldde dit weekend dat bij gebrek aan een beheerder het Ellerstrand, naaktstrand in de Gemeente Dronten ‘weer terug wordt gegeven aan de natuur’. Ook Omroep Flevoland heeft over de zaak bericht. Dit zou betekenen dat het naaktstrand niet wordt onderhouden. Omdat het toiletblok zwaar vervuild en aan vervanging toe was, is dit eerder dit jaar verwijderd. Dit najaar zou het worden vervangen, de vraag is natuurlijk of dit nog gaat gebeuren.

Het goede nieuws is dat naaktrecreatie wel mogelijk blijft, maar met minder faciliteiten. NFN Open & Bloot heeft inmiddels haar bezwaren kenbaar gemaakt bij de gemeente. Binnenkort spreken NFN en gemeente over hoe het verder gaat.

Houd het naaktstrand schoon
22 april 2021 - NFN Open & Bloot is partner van Programma Schone Stranden (voorheen Green Deal). Deze organisatie organiseert opruimacties, zet zich in voor 'plasticvrije' strandpaviljoens en organiseert allerlei acties om bewustwording te creëren rondom zwerfafval op stranden. 

Bezoekers van een naaktstrand hebben meer dan gemiddeld respect voor elkaar én voor het milieu. Gemeentelijke reinigingsdiensten beamen het: aan het eind van de dag is het naaktstrand schoner dan het ‘textielstrand’. Dus misschien overbodig, maar toch: gooi aan het eind van je stranddag je afval in de prullenbak. Of neem het mee als er geen prullenbakken in de buurt zijn! Lees meer

Uitreiking BlootKompas! Awards
12 april 2021 - De BlootKompas! Awards geven erkenning aan de best gewaardeerde blootlocaties in vijf categorieën: camping, accommodatie, sauna, verenigingsterrein en naaktstrand. 

Van 8 tot en met 12 april 2021 reikte Koert-Jan de Bruijn iedere dag om 12.00 uur een BlootKompas! Award uit. Ook zo benieuwd naar de winnaars? Lees meer

Naaktstrand De Potten op losse schroeven

1 april 2021 - Op 2 april maakt de gemeente Súdwest Frieslân een toekomstvisie voor De Potten bekend. Het idee is om het recreatiegebied een kwalitatieve impuls te geven en meer bezoekers te trekken. Hierbij zou het huidige naaktstrand een stadstrand met horeca en sportieve activiteiten worden, waar geen plaats is voor naaktrecreatie.

In een eerste versie van het plan stond onomwonden dat het naaktstrand zou verdwijnen. NFN Open & Bloot heeft in ieder geval bereikt dat er nu staat dat er “voor het naaktstrand een meer passende locatie wordt gezocht”. NFN Open & Bloot blijft nauw betrokken bij deze ontwikkelingen. 

Klik hier om de gebiedsvisie te lezen. Je kunt deze ook inzien van 2 t/m 29 april 2021 (vier weken) op de gemeentelijke website www.sudwestfryslan.nl. Tijdens deze termijn kan iedereen een schriftelijke reactie indienen, via emailadres recreatie_toerisme@sudwestfryslan.nl

Bezoekers van het naaktstrand De Potten kunnen ook contact opnemen met NFN. Laat het ook weten als je samen met NFN je wilt inzetten voor naaktrecreatie in Súdwest Frieslân. Mail naar strand@nfn.nl.

Herinneringen lidmaatschap
25 maart 2021 - Afgelopen week zijn de herinneringen verstuurd voor het lidmaatschap voor 2021. De herinneringen zijn verstuurd vanuit ons boekhoudsysteem 'Twinfield'. Dit zijn geen phishingmails, maar komen van NFN Open & Bloot. 

Jubileumeditie Magazine UIT!
23 maart 2021 - Eind maart valt bij NFN-leden de jubileumeditie van Magazine UIT! in de brievenbus.
Lees meer

Voortbestaan naaktstrand Hoek van Holland ter discussie

18 maart 2021 - De Gemeente Rotterdam denkt na over een andere bestemming voor het naaktstrand Hoek van Holland. Lees meer

Ledenraadsverkiezingen 2021
10 maart 2021 - Van 10 maart t/m 26 maart 2021 kun je als lid van NFN Open & Bloot in het ledenportaal je stem uitbrengen op één van de kandidaten voor de Ledenraad. De Ledenraad geeft goedkeuring aan de jaarrekening, missie, visie en strategische beleidskaders van NFN. Jouw manier van bloot gaan is uniek, de Ledenraad vertegenwoordigt onze leden. Het is belangrijk dat jij stemt!

Hoe zit het ook alweer?
Omdat het onmogelijk is om met alle 58.000 leden te vergaderen is de Ledenraad ingesteld. Deze wordt gekozen door de leden van NFN Open & Bloot. De Ledenraad bestaat uit 16 personen en de ledenraadsleden zitten zonder last of ruggespraak in de Ledenraad. Omdat er tijdens de laatste verkiezing in 2020 niet genoeg kandidaten waren, worden er in 2021 verkiezingen gehouden om de Ledenraad te completeren.

Kieskring individuele leden
De vier kandidaten voor de individuele kieskring vind je terug op de stempagina in het ledenportaal. Er zijn nog drie plekken beschikbaar in de Ledenraad. De drie personen met de meeste stemmen nemen plaats in de Ledenraad. Directe leden en leden van bij NFN aangesloten naturistenverenigingen kunnen stemmen op één van deze kandidaten. Stemmen kan uitsluitend in ons Ledenportaal, dus activeer je account.

Kieskring Verenigingen
Voor de Kieskring Verenigingen zijn drie kandidaten voor drie plekken. Deze kandidaten worden gekozen door de besturen van naturistenverenigingen via het verenigingsportaal. Waarom wordt er toch gestemd als er drie kandidaten voor drie plekken zijn? Er is afgesproken dat elke kandidaat minstens één stem moet krijgen om plaats te kunnen nemen in de Ledenraad. Als er een kandidaat is, die geen stemmen krijgt, kan deze geen plaats nemen in de Ledenraad. Verenigingsbesturen worden apart geïnformeerd over deze stemprocedure.

Naar het Ledenportaal om te stemmen

1961- 2021: NFN bestaat 60 jaar!

26 februari 2021 - Op 26 februari 1961 werd NFN Open & Bloot officieel opgericht. In 2021 vieren we dan ook ons 60-jarig jubileum!We vieren het hele jaar feest en zullen gedurende het jaar steeds meer feestelijkheden delen. Welke dat precies zijn, onthullen we stukje bij beetje. Hou daarvoor vooral onze nieuwsbrieven, social kanalen en – voor leden –  het Ledenportaal in de gaten! In ieder geval ontvangen onze leden eind maart een bijzonder jubileumnummer, mét cadeautje, van magazine UIT! in de brievenbus! Alle informatie vind je op onze jubileumpagina.

Bezorging jaarkaarten 2021 iets vertraagd
28 januari 2021 - De meeste jaarkaarten zijn gedrukt en worden aangeboden bij PostNL. In verband met ‘coronavertragingen’ worden de jaarkaarten iets later bezorgd dan je van ons gewend bent. De jaarkaarten worden in meerdere partijen gedrukt en worden verzonden op volgorde van betaling van je lidmaatschap. Ons doel is om iedereen die voor eind januari betaald heeft nog in februari een jaarkaart te bezorgen. 

De nieuwe Europese locatiegids 2021 (FKK-Reiseführer) nu te koop
26 januari 2021 Elk jaar verschijnt er een nieuwe versie van deze Duitstalige locatiegids met Europese locaties voor naaktrecreatie. Je vindt er een compleet overzicht van alle blootgewone terreinen en naaktstranden van Europa. De gids in ingedeeld per land. Elke landenbeschrijving begint met een overzichtskaart waarop de locaties in het desbetreffende land zijn aangegeven. De terreinen en accommodaties worden uitgebreid beschreven inclusief gps-coördinaten, routebeschrijving, openingstijden, prijzen en faciliteiten. Voor wie de Duitse taal enigszins machtig is, is dit een betrouwbare, overzichtelijke gids. De gids van 2021 is nu verkrijgbaar in onze webshop en kost € 11,90. NFN-leden betalen slechts € 9,90. Bestel direct in de webshop

NFN geeft niet op en roept de Gemeente Zeewolde opnieuw tot de orde
20 januari 2021 - Op 17 december jl. stemde de gemeenteraad van de Gemeente Zeewolde voor een verbod op naaktrecreatie, ondanks onze inspanningen om dit te voorkomen. NFN heeft direct na deze raadsvergadering een officieel bezwaarschrift ingediend bij de Gemeente Zeewolde en is in afwachting van een hoorzitting. 
Lees het hele dossier

Naaktstrand Bussloo wordt verbeterd na uitbreiding Thermen
19 januari 2021 - NFN Open & Bloot, recreatieonderneming Leisurelands en initiatiefgroep bezoekers naaktstrand Bussloo werken samen aan kwaliteitsverbetering van het drukbezochte naaktstrand in Busloo. Aanleiding van de gesprekken is de geplande uitbreiding van het naastgelegen Thermen Bussloo. In juni werd bekend dat het wellnesscentrum zal uitbreiden met een nieuwe parkeerplaats, waardoor een gedeelte van het naaktstrand verloren gaat. Een gedeelte van de bezoekers van het naaktstrand maakte bezwaar bij de Raad van State. Dit bezwaar is inmiddels ingetrokken. Lees het hele bericht

Ledenraadsverkiezingen - stel je kandidaat
18 januari 2021 - Draag jij naaktrecreatie een warm hart toe en wil jij bijdragen om naaktrecreatie in Nederland nog beter maatschappelijk geaccepteerd te krijgen? Ben je betrokken en heb je een brede maatschappelijke belangstelling? Heb je ervaring of affiniteit met het beoordelen van beleidstaken en heb je een goed financieel inzicht? Dan is onze Ledenraad iets voor jou! Lees alle informatie

BlootKompas! Awards 2021: laat jouw review achter
22 december 2020 Help jouw favoriete blootlocatie(s) aan een BlootKompas! Award! Dit jaar worden de BlootKompas! Awards uitgereikt in vijf categorieën: camping, verenigingsterrein, naaktstrand, accommodatie, sauna. Met het plaatsen van een beoordeling maak je zelf ook nog eens kans op mooie prijzen! Bovendien helpt jouw ervaring andere naaktrecreanten bij het kiezen van een geschikt vakantieadres of dagje weg! Je kan het hele jaar beoordelingen achterlaten. Na 31 maart 2021 worden de stemmen geteld. De winnaars worden online bekend gemaakt in de week van 8 tot en met 11 april 2021. Laat direct een review achter.

Gemeente Zeewolde gaat opnieuw boekje te buiten
18 december 2020Gisteravond besloot de Gemeente Zeewolde om naaktrecreatie te verbieden in de hele gemeente, m.u.v. het Laakse Strand. Ondanks eerdere bezwaren van NFN Open & Bloot en een juridische onderbouwing van mr. Spong werd er ingestemd met het verbod. De gemeenteraad heeft hiermee een besluit genomen waartoe zij niet bevoegd is. NFN bereidt zich voor op vervolgstappen. Lees het volledige bericht.

Facturering lidmaatschappen 2021
17 december 2020 -
Afgelopen week is er per e-mail informatie verstuurd over de betaling van je lidmaatschap van 2021. Deze is verstuurd vanuit ons Ledenportaal (mijn.voeltvrijheid.nl). In het Ledenportaal vind je de factuur en deze informatie ook terug. Naar het Ledenportaal

Winternummer magazine UIT!
8 december 2020 - Rond 10 december valt het gloednieuwe winternummer van magazine UIT! bij onze leden op de deurmat. Deze editie staat weer vol met naturistische vakantiebestemmingen, campinginfo, reistips, wellness, interviews en achtergrondartikelen. 

Dit keer lees je een wellnessreportage vanaf het terrein van naturistenvereniging NON Aamsveen, krijg je een beeld van het naaktzwemmen in het Geusseltbad in Maastricht, kun je inspiratie opdoen met onze duurzame tips voor lichaamsverzorging, zie je NFN-leden als levende kunstwerken en lees je alles over de Provence. 

En we gaan dieper in op het ‘hokjesdenken’, want wie graag met z’n billen bloot in de zon ligt, krijgt onvermijdelijk een labeltje opgeplakt. Door de directe omgeving, door de media, maar ook door gelijkgestemden. Wat is dat toch, dat we alle manieren van leven zo graag in een hokje willen stoppen? Lees alles over het nieuwe winternummer van UIT!

Gemeente Zeewolde gaat boekje te buiten, NFN dient bezwaar in
3 december 2020
- Gistermiddag verscheen via Omroep Flevoland het bericht dat in de commissievergadering van de Gemeente Zeewolde van 3 december 2020 nieuwe regels ten aanzien van naaktwandelen besproken worden. Het college van B&W wil dat de gemeenteraad naaktrecreatie in heel Zeewolde verbiedt, met uitzondering van naaktstrand ’Het Laaksestrand’.  Hiermee gaat de Gemeente Zeewolde haar boekje te buiten. Gemeenteraden mogen gebieden voor naaktrecreatie wel aanwijzen, maar mogen naaktrecreatie  niet verbieden op plekken die wél voor naaktrecreatie geschikt kunnen zijn.

NFN Open & Bloot heeft de agendastukken en specifieke voorstellen gelezen en heeft onmiddellijk schriftelijk bezwaar ingediend bij de Gemeente Zeewolde. Wanneer naaktrecreanten en handhavers van mening verschillen over de geschiktheid van een locatie dan hoort dit te worden behandeld in de rechtszaal en niet in de raadszaal. Daarom hebben wij het College gevraagd het raadvoorstel niet in stemming te brengen. In geval dit wel gebeurt, vragen wij de gemeenteraad niet met het voorstel in te stemmen.

Aanleiding voor dit voorstel is onder andere de bekeuring van de twaalf naaktwandelaars in het Horsterwold in Zeewolde afgelopen zomer. Zij hebben de bekeuring aangevochten en wachten nog op uitspraak van de rechter.

Lees meer over naaktrecreatie en de wet

Grote naaktstrandenenquête
30 november 2020 - Bezoek jij wel eens een naaktstrand? Dan vragen wij jouw hulp! Wij zijn benieuwd of onze ideeën over naaktstranden nog steeds aansluiten bij jouw wensen als bezoeker. Vul jij deze enquête in, dan help je jezelf en alle andere naaktstrandliefhebbers zo optimaal mogelijk te blijven genieten! *de enquete is gesloten* 

Eindejaarsactie: Word lid en betaal pas in 2021
19 november 2020 - Word nu lid van NFN Open & Bloot en betaal pas in 2021. Je ontvangt twee digitale brochures (naaktstranden en campings/terreinen in Nederland) helemaal gratis. Het lidmaatschap kost in 2021 € 30,20 voor het hele jaar. Als je nu lid wordt, profiteer je ook de rest van dit jaar nog van alle voordelen. Word lid

Resultaten onderzoek naaktwandelen
18 november 2020 - Afgelopen zomer reageerden jullie op ons verzoek om de enquête in te vullen over de behoefte naar naakt wandelen in Nederland. Waarvoor hartelijk dank! Lees hier de uitkomsten

Proef succesvol: De Abeel geeft vervolg aan naaktzwemmen
17 november 2020 - 
De proef met het naaktzwemmen bij zwemschool De Abeel is een succes! Mede dankzij de oproep van NFN Open & Bloot is het naaktzwemmen bij De Abeel uitgegroeid tot een vaste activiteit op de vrijdagavond. Bij voldoende belangstelling breidt de Abeel haar blote zwemuren nog verder uit. Lees meer

Ontwerpbesluiten Maasvlakte 2 ter inzage
17 november 2020 - We hebben al enkele malen bericht over het windpark dat energieleverancier Eneco in opdracht van Rijkswaterstaat gaat aanleggen op de Maasvlakte 2 bij Rotterdam. Inmiddels liggen de vergunningaanvragen en de milieueffectrapportage (MER) ter inzage en kunnen belanghebbenden bezwaren indienen tot 11 december. NFN zal dit opnieuw gaan doen. Lees meer

Ook in 2021 bloot kamperen bij Loodsmansduin op Texel
11 november 2020 - “Er zijn geen plannen om het naaktterrein op korte termijn te sluiten” kreeg NFN Open & Bloot als antwoord op de vraag of blootkampeerders ook in 2021 terecht kunnen op camping Loodsmansduin. En dat is goed nieuws voor iedereen die wil kamperen midden in de duinen! Lees meer

Coronacrisis heeft impact op het naaktzwemmen
10 november 2020De coronacrisis heeft impact op zwembaden. Naaktzwemuren worden ingekort, waardoor zwemmers uitwijken naar geklede zwemuren. Begrijpelijk, maar we willen alle zwemliefhebbers vragen om ook de naaktzwemuren te blijven bezoeken om te voorkomen dat ze van het rooster worden gehaald. Lees meer

Sauna's Nederland blijven open
3 november 2020 -  Er is goed nieuws voor sauna's! En dus ook voor de liefhebbers van de sauna! Het leek er tijdens de persconferentie van dinsdag 3 november op dat het sluiten van de sauna's één van de extra maatregelen van de overheid was tegen de verspreiding van het coronavirus. Inmiddels heeft de branchevereniging Vereniging van Nederlandse Sauna- en Wellnessbedrijven (VNSWB) door de woordvoerder van Minister de Jonge bevestigd gekregen dat sportscholen en saunabedrijven wel open mogen blijven en dus uitgesloten zijn van sluiting de komende twee weken.

Dat betekent ook dat de BlootGewoon! Relaxdagen bij Thermae 2000 op 12 en 26 november door kunnen gaan. Natuurlijk gelden er ter plaatse wel aangepaste regels voor bezoekers. 

Om teleurstellingen te voorkomen: check altijd voor elk saunabezoek of de locatie geopend is en welke maatregelen er zijn genomen. 

BlootGewoon! blootzwemdag Tikibad 2020 geannuleerd
29 oktober 2020 - Helaas hebben we moeten besluiten om de jaarlijkse BlootGewoon! blootzwemdag in het Tikibad te annuleren. Er is een nieuwe datum: zondag 12 december 2021. Heb je al tickets voor de 2020-editie, dan heb je via de e-mail persoonlijke bericht gekregen. Meer informatie

Bedankt voor jouw support! 
8 oktober 2020
- In de nieuwste Uit de Doeken, de speciale ledenbijlage van ons magazine BlootGewoon! schreven we een uitgebreide bedankbrief voor al onze leden. Want zonder jullie steun kunnen we ons belangrijke werk niet doen! Als cadeau voor jou kun je t/m 31/12/2020 een prachtige hamamdoek met merklabel met € 10,- korting bestellen in onze webshop. Je betaalt dan slechts € 7,50 i.p.v. € 17,50. Eén hamamdoek per betalend lid en exclusief verzendkosten.
Naar de webshop om jouw hamamdoek te bestellen

Nieuwe wellnesseditie BlootGewoon! editie 7 is uit
Deze week valt ons gloednieuwe magazine BlootGewoon! weer bij onze leden in de brievenbus. Volgende week is het blad ook te koop in tijdschriftenwinkels en in onze webshop. Met dit keer: Tweede persoon gratis naar de sauna (en meer heerlijke wellnessaanbiedingen), radio dj Giel Beelen geeft zich bloot en vertelt over zijn nieuwe inzichten op het gebied van zelfontwikkeling, reisreportages in Sauerland en Frankrijk, de tien beste sauna's van Nederland volgens bezoekers, wellness in je achtertuin, alles over lekker slapen en tips voor de beginner.

Vanaf 10 oktober ligt het magazine in de tijdschriftenwinkels. Ligt 'ie er niet? Vraag ernaar bij de winkelier, sommigen leggen het magazine niet in de schappen. En ze kunnen altijd een (na)bestelling voor je plaatsen. Hoe meer mensen erom gaan vragen, hoe eerder het magazine echt overal in de schappen ligt.
Naar de pagina van het magazine


Najaars- en lid-werft-lidactie

1 oktober 2020 -
Profiteer dit najaar van twee acties! Met de najaarsactie word je dit jaar nog lid van NFN Open & Bloot voor maar € 12,50 en krijg een code voor € 5,- korting in onze webshop!

Attendeer jij iemand op het lidmaatschap? Doe dan mee aan de lid-werft-lidactie. Dan kan diegene ook lid worden met de voordelige najaarsactie én jij als lid krijgt zelf ook een leuk cadeautje! 

Profiteer nu van deze acties en je steunt daarmee ons belangrijke werk op het gebied van naaktrecreatie: belangenbehartiging, maatschappelijke acceptatie en het geven van informatie en advies. 

Word lid

Ledenvoordeel Relaxdagen - Thermae 2000
15 september 2020 - Op de Relaxdagen bij het Zuid-Limburgse wellnessresort Thermae 2000, mogen leden van NFN Open & Bloot én lezers van ons magazine BlootGewoon! extra voordelig genieten van de wellness. Zo kun je genieten van verschillende sauna's, baden, activiteiten en diverse aantrekkelijke belevenisprogramma’s. Op donderdag 12 & 26 november krijg je voor € 22,50 vier uur toegang tot de wellness (tijdslot wegens COVID-19). Bij dit arrangement kun je kiezen uit verschillende bijzondere workshops of ervaringen om je relaxdag helemaal compleet te maken. Voor meer informatie klik hier

Naaktzwemkalender
4 september 2020 - Het naaktzwemseizoen staat weer voor de deur. Bekijk de naaktzwemkalender voor het seizen 2020/2021.
Naar de kalender

Naaktstrand Bredene in België weer open
1 september - Goed nieuws voor de Belgische strandliefhebbers! Het enige naaktstrand van onze Zuiderburen is weer open. Het naaktstrand was tijdelijk dicht en werd gebruikt door textielbadgasten. Dit was één van de coronamaatregelen van de Belgische kustplaats. 

Nieuws van de Maasvlakte 2
27 augustus 2020 - In april van dit jaar berichtten we over energieleverancier Eneco die in opdracht van Rijkswaterstaat een windpark gaat aanleggen op de Maasvlakte 2 bij Rotterdam. De windmolens worden geplaatst op het strand in de vloedlijn. Dit is de ideale plek om de meeste wind te vangen. De eerste turbine staat gepland op een paar honderd meter van het naaktstrand

NFN Open & Bloot heeft in een visie aan de gemeente Rotterdam gesteld dat plaatsing van de windmolens op deze plek haaks staat op de rust en ruimte waar dit recreatiegebied oorspronkelijk voor bedoeld was en ervoor gepleit dat de eerste molen zover mogelijk van het naaktstrand komt.
Wettelijk zijn recreanten echter niet beschermd. Alleen bezwaren die bebouwing betreffen binnen een straal van 5 km bij een windmolen zijn (mogelijk) gegrond. NFN is echter ook één van de gesprekspartners van Eneco. En Eneco komt (deels) aan ons bezwaar tegemoet: de eerste turbines worden voorzien van aerodynamische bladen die minder geluid maken.
Een bijkomend probleem is dat het strand zo populair is, dat steeds meer textielrecreanten “uitwijken” naar naaktstrand. Ook hierover heeft NFN contact met de gemeente Rotterdam.

Vanaf 2023 moet het windpark jaarlijks 138.000 huishoudens voorzien van groene stroom. Op dit moment werkt Eneco aan de nodige vergunningen en de definitieve plannen. In 2022 zouden de turbines worden geplaatst (buiten het strandseizoen).

Let op: Het Maasvlaktestrand is vanaf 1 september deels afgezet in verband met zandsuppletie (een proces waarbij zand opgespoten wordt om het bestaande strand te verbreden). De parkeerplaatsen P1 en P2 blijven enkele dagen dicht. P3 blijft open. De werkzaamheden duren enkele dagen.

Reactie op corona-uitbraak Cap d'Agde

21 augustus 2020 - Vandaag werd bekend dat er een corona-uitbraak is in de Franse badplaats Cap d’ Agde. Verschillende media berichtten hier vandaag over. In deze berichtgeving wordt naturisme in één adem genoemd met swingen en seks. 

NFN Open & Bloot neemt afstand hiervan en benadrukt dat naaktrecreatie gaat om het gevoel van vrijheid, zelfacceptatie met respect voor keuzes. We betreuren dat de media op deze manier naturisten en andere naaktrecreanten in een hoek zetten, waar ze niet willen zijn.

Badplaats Cap d’ Agde is ooit begonnen als een veilige plek voor naaktrecreatie, maar staat tegenwoordig bekend als plek waar ook swingers terecht kunnen.

NFN Open & Bloot werkt dagelijks aan de maatschappelijke acceptatie van naaktrecreatie in Nederland en behartigt de belangen van naaktrecreanten. Seksgerelateerde locaties in badplaats  Cap d’Agde zijn niet aangesloten bij NFN, voldoen niet aan de gestelde voorwaarden (veiligheid, vrijheid, respect, openheid en gastvrijheid) en dragen daarom ook geen Prettig Bloot-keurmerk.

Perscontact voor vragen: communicatie@nfn.nl 

Zonneweide Amsterdamse bos - tijdelijk gesloten 
10 augustus 2020 - De Zonneweide in het Amsterdamse Bos is 5 hectare groot en ligt heerlijk beschut. Heel veel naaktrecreanten weten de weide te vinden en komen er om bloot te zonnen. Zoals we eerder aankondigden gaat De Zonneweide m.i.v. 17 augustus dicht om een opknapbeurt te ondergaan. Vanaf 2021 is de Zonneweide gelukkig weer gewoon open! Lees het hele artikel op BlootGewoon!

Bekeuring blote wandelaars
21 juli 2020 - Op 19 juli zijn twaalf wandelaars bekeurd die bloot door het Horsterwold (Flevoland) liepen. Zij kregen de bon “omdat zij daar niet bloot mochten wandelen”. Het gebeurt niet vaak dat zoveel mensen tegelijk worden bekeurd. Voldoende aanleiding voor Omroep Flevoland hier een item over te maken.

Volgens artikel 430a WvS mag je in Nederland bloot recreëren op plekken die hiervoor zijn aangewezen of “geschikt” zijn. Naaktrecreatie kan dus alleen maar verboden worden, wanneer de plek waar dit gebeurt ongeschikt is.

In 2017 werden al twee blote wandelaars vrijgesproken voor bloot wandelen in het Horsterwold. De rechter oordeelde dat het Openbaar Ministerie niet had bewezen dat het bospad op dat moment ongeschikt was voor naaktrecreatie. Er was toen één klacht binnengekomen van een andere wandelaar en dat was volgens de rechter onvoldoende bewijs.

Dit betekent niet dat je nu automatisch altijd in het Horsterwold of in soortgelijke natuurgebieden bloot kunt wandelen. Er zijn in Nederland geen plekken officieel aangewezen om bloot te wandelen. Je zult altijd van tevoren moeten bedenken of de omstandigheden geschikt zijn en wat wel en niet kan.

Als één of enkelen van de twaalf hun bekeuring niet betalen, dan komt ook deze zaak voor de rechter en die bepaalt opnieuw of de plek al dan niet geschikt was voor naaktrecreatie. Het Openbaar Ministerie moet dan opnieuw bewijzen waarom het Horsterwold op dat moment ongeschikt was om bloot te wandelen. En waarin de omstandigheden van 19 juli wezenlijk verschilden van die uit 2017. Bekeurden kunnen eventueel schriftelijk motiveren waarom zij de plek wél geschikt vonden. In dit soort gevallen krijgen bekeurden ondersteuning van NFN Open & Bloot. Als je zelf vindt dat je onterecht bent bekeurd voor bloot wandelen of zonnen, kun je altijd contact met ons opnemen.

Bekijk de uitzending hier terug.

Figuranten gezocht

Regelmatig zijn we op zoek naar figuranten voor reportages in onze magazines of voor de website. Wil je meewerken? Door ons aanmeldformulier in te vullen, kunnen we contact met je opnemen zodra er een geschikte reportage is.
Meld je aan

Interview bijlage De Telegraaf

10 juli 2020 - Vrijdag 10 juli verscheen er een kort interview met directeur van NFN Open & Bloot Christine Kouman in de bijlage van De Telegraaf. In deze bijlage met als thema ‘het menselijk lichaam’ vertelt Christine over het gevoel van vrijheid als je bloot recreëert. En over de onzekerheden die veel mensen hebben over hun eigen lichaam. 
Lees de bijlage met het interview

Vervolg ontwikkelingen Naaktstrand Bussloo
7 juli 2020 - De gemeenteraad van Voorst stemde gisteren bijna unaniem in met de uitbreidingsplannen van Thermen Bussloo. Als gevolg hiervan zal naaktstrand Bussloo inkrimpen met 0,75 ha (minder dan 10 procent van het oppervlak). De wethouder gaf aan, zoals wij gisteren al berichtten, dat NFN Open & Bloot samen met een afvaardiging van vaste bezoekers in gesprek zal gaan met gebiedsbeheerder Leisurelands. Dit om de kwaliteit van het toekomstige terrein zo goed mogelijk te houden. 

NFN werkt op meerdere naaktstranden in Nederland samen met vaste bezoekers en strandbeheerders en dit is een constructie die goed werkt. Belangenbehartiging betekent ook dat je soms niet voor het optimale, maar voor het best haalbare resultaat moet gaan. Het is de bedoeling dat NFN en Leisurelands dit najaar met bezoekers die lid zijn van NFN Open & Bloot in gesprek gaan.

Update Naaktstrand Bussloo
6 juli 2020 - Wij vinden de situatie rondom het naaktstrand in Bussloo enorm vervelend en we begrijpen de frustraties van de bezoekers. Leisurelands heeft ons verteld dat het gaat om een inkrimping van 0,75 hectare (= minder dan 10%) van het naaktstrand, dit is bovendien ook het stuk waar weinig naaktrecreatie plaatsvindt, maar naar wat we hebben begrepen ook wordt gebruikt voor andere doeleinden. Onze contactpersoon bij Leisurelands heeft nogmaals gemeten (d.d. 6/7/2020) en de 0,75 hectare nogmaals aan ons bevestigd. We hebben met Leisurelands al jaren een prettige samenwerking. In het verleden heeft NFN Open & Bloot een aantal malen via social media een oproep gedaan om in contact te komen met vaste bezoekers om samen belangen te behartigen. Hierop kwamen geen reacties en ook op het openbare bestemmingsplan dat 6 weken ter inzage lag zijn geen zienswijzen of officiële bezwaren ingediend. Samen met Leisurelands en de vaste bezoekers die lid zijn van NFN Open & Bloot blijven wij werken aan de kwaliteit van het naaktstrand in Bussloo. Binnenkort volgt hiervoor een oproep.

Naaktstrand Bussloo
30 juni 2020 - Het naaktstrand van Bussloo wordt binnenkort ingekort. Van opheffing (zoals in andere berichtgeving wordt beweerd) is geen sprake. Volgens onze laatste informatie (van 29 juni 2020) wordt minder dan 10% van de huidige oppervlakte gebruikt als uitbreiding van het naastgelegen Thermen Bussloo. Gebiedsbeheerder Leisurelands heeft deze plannen al enkele jaren geleden met NFN Open & Bloot gedeeld. Een bezoek aan Thermen Bussloo is ook een vorm van naaktrecreatie en er is dus ook een groep die profiteert van de uitbreiding van dit wellnesscomplex. Met deze inkorting van het strand kunnen wij dan ook leven. Mede door commercialisering van beheerders als Leisurelands blijft gratis bezoek aan kwalitatief goede (naakt)stranden zoals Bussloo gewaarborgd. Als het gebied heringericht wordt, blijft Leisurelands NFN Open & Bloot betrekken. 

Vernieuwde webshop

25 juni 2020 - Onze webshop is helemaal vernieuwd! Als lid van NFN Open & Bloot winkel je altijd met korting in onze webshop. Neem snel een kijkje!
Naar de webshop

Onderzoek naakt wandelen
18 juni 2020 - We zijn een kort onderzoek gestart of er behoefte is aan paden om naakt te kunnen wandelen in de natuur. Lees meer

21 juni Nationale Toplessdag: maak een vuist tegen bodyshaming
15 juni 2020 - De derde editie van de Nationale Toplessdag op 21 juni 2020 staat in het teken van trots zijn op je eigen lichaam en bodyshaming. Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen niet (meer) topless zonnen uit onzekerheid over hun eigen lichaam. Want hoe gewoon topless zonnen zo’n 25 jaar geleden nog was, tegenwoordig zie je het bijna niet meer. En dat is zonde, want uit onderzoek blijkt dat 50% van de Nederlandse vrouwen wél graag topless wil zonnen, maar dat nauwelijks doet. Blote borsten op het strand horen bij Nederland! Niet alleen op de Nationale Toplessdag en niet alleen op het strand, maar op elke zonnige zomerse dag én ook bij de recreatieplas bij jou om de hoek of in de achtertuin.

Lees alles over de Nationale Toplessdag

BlootGewoon! #6 valt in de bus
8 juni 2020 - Vanaf 5 juni valt er weer een gloednieuw nummer van BlootGewoon! magazine bij onze leden op de deurmat. Vanaf 8 juni is dit magazine ook te koop in de boekhandels en te bestellen in de webshop. Lees meer

Virtuele Open Dag Naaktrecreatie
4 juni 2020 - Zondag 7 juni is het weer de Open Dag voor Naaktrecreatie in Nederland. Vanwege de beperkende maatregelen kunnen we al die mooie verenigingsterreinen en campings niet bezoeken. Maar niet getreurd: we hebben van veel naturistische locaties korte video's gekregen, die je allemaal kunt bekijken vanuit je luie stoel.

Bezoek de virtuele open dag!

Naaktstranden in Nederland drukker dan ooit
29 mei 2020 - Het mooie weer in combinatie met dichte sauna's en campings, maakt dat het op de naaktstranden in Nederland drukker is dan ooit. NFN Open & Bloot kreeg afgelopen week heel veel  vragen, tips en meldingen waar we mee aan de slag kunnen! 

Lees meer

Blote Belgische strandgangers dit jaar niet naar Bredene
14 mei 2020 - Op 13 mei werd bekend dat het enige Belgische naaktstrand in Bredene dit jaar gesloten blijft voor blote badgasten.

Dit vanwege de coronacrisis. In plaats van in juli het 20-jarig bestaan van het naaktstrand te vieren, wordt de 400 meter lange strandstrook gebruikt als bufferzone om de geklede strandbezoekers beter te spreiden. Volgens de Bredense burgemeester Vandenberghe is “social distancing op dit klein stuk strand niet mogelijk”. FBN, de Belgische tegenhanger van NFN Open & Bloot, is teleurgesteld en noemt de maatregel “een druppel op een hete plaat”. De organisatie heeft ook begrip voor de maatregel en verwijst de naaktstrandbezoekers naar de kampeerterreinen in eigen land.

In Nederland geldt de RIVM-norm van 1,5 meter afstand voor iedereen. Dus ook voor of je nou wel of geen zwembroek draagt op het strand. Daarom ziet NFN Open & Bloot niet goed in waarom in Nederland een naaktstrand opeens gesloten zou moeten worden om anderen meer ruimte te bieden. NFN verwacht ook niet dat dergelijke maatregelen in Nederland worden genomen: Nederland heeft niet alleen een goede wetgeving op het gebied van naaktrecreatie, maar ook veel meer strand aan zee en aan de binnenmeren.

Videobellen voor de Oesterdam

13 mei 2020 - Via een videobelverbinding waren we verbonden met de gemeente Tholen om de presentatie bij te wonen over de geplande werkzaamheden rond de Oesterdam. De Zeeuwse gemeente is voornemens om rond de plek van het naaktstrand en de ligweide voor naturisten de funderingen van de historische stadsmuur van Reimerswaal bloot te leggen, deze ligt nu nog verborgen onder het wateroppervlakte van de aangrenzende Oosterschelde. Deze stadsmuur wordt dan toegankelijk voor bezoekers. Deze mensen lopen dan slechts op een paar honderd meter van de ligweide en dat heeft invloed op de privacy van de bezoekers.
Meer informatie

Vrouwenplatform 'Nationale Toplessdag'
5 mei 2020 -  Zondag 21 juni is het Nationale Toplessdag! Dit jaar kunnen we niet verzamelen op het strand, maar we laten deze dag natuurlijk niet ongemerkt aan ons voorbijgaan. Speciaal voor vrouwen is er een digitale community gestart op Facebook. Een plek waar vrouwen kunnen praten over topless zonnen. Waarom wil je het wel en waarom doe je het niet (meer)? Wat zijn de achterliggende gedachtes, vragen en twijfels. 
Meer informatie

Corona & de (zomer)vakantie
4 mei 2020 Voor veel mensen is de vakantieperiode in zicht. En met de huidige maatregelen is het nog maar de vraag of en waar we op vakantie kunnen dit jaar. We krijgen hier veel vragen over. Heb je vragen over locaties, zoals campings, accommodaties, zwembaden of sauna’s in Nederland of daarbuiten? Het is voor ons onmogelijk om van alle locaties, veiligheidsregio’s en de verschillende landen bij te houden welke maatregelen zij nemen. We vragen je dan ook om rechtstreeks contact met jouw beoogde vakantielocatie op te nemen en deze vragen niet aan ons te stellen. De locaties zelf weten precies welke regels er lokaal gelden. 
Lees ons volledige coronadossier


Windmolenpark Maasvlakte 2
24 april 2020 - Eneco gaat in opdracht van Rijkswaterstaat een windpark aanleggen op de Maasvlakte 2 bij Rotterdam. De specifieke aangewezen plek is het strand ten noorden van het prachtige naaktstrand. Welk effect dit precies gaat hebben op het naaktstrand van de Maasvlakte 2 is nog niet duidelijk. NFN Open & Bloot pleit ervoor dat de windmolens zo ver mogelijk van het naaktstrand vandaan blijven. Gelukkig heeft Eneco al aangegeven om met NFN Open & Bloot te willen samenwerken. Op dit moment ligt het plan ter inzage en kan iedereen tot en met 30 april zijn/haar zienswijze insturen. 
Meer informatie

Weet jij een goede plek voor een naaktstrand? Laten we samenwerken!
23 april 2020 - Weet jij bij jou in de buurt een plek die perfect geschikt is voor het realiseren van een naaktstrand, bijvoorbeeld bij een meer, bij de zee of een ligweide in het bos? Maar weet je niet hoe je dit voor elkaar kunt krijgen in jouw gemeente of waar je moet beginnen? Neem dan contact op.
Meer informatie


Uitkomsten Motivaction onderzoek
15 april 2020In 2019 voerde onderzoeksbureau Motivaction onderzoek uit naar de drijfveren en motivaties voor bloot ontspannen. Lees de samenvatting van de onderzoeksresultaten

Zonneweide Amsterdamse Bos beperkt toegankelijk
9 april 2020 - De Zonneweide in het Amsterdamse Bos is een geliefde plek om bloot te kunnen zonnen. In verband met drainagewerkzaamheden gaat de ligweide in de zomer van 2020 dicht. In 2021 is de ligweide gewoon weer toegankelijk voor naaktrecreanten. 
Lees meer

Resultaten luisterpanelonderzoek
31 maart 2020 - Het eerste luisterpanelonderzoek van 2020 is achter de rug. We delen graag de resultaten met je. 
Meer informatie

Kaartverkoop Natuurlijk! NFN-wadlooptocht van start
30 maart 2020 - Zaterdag 29 augustus organiseert Natuurlijk! NFN een naturistische wadlooptocht op Schiermonnikoog. Meld je snel aan, er zijn slechts 24 plekken. 
Meer informatie

Naaktstrand Gaasperplas moet op de kaart!
24 maart 2020 - 
Je hebt een schitterend naaktstrand, maar zwijgt het dood in je nieuwe plannen voor het hele recreatiegebied. NFN Open & Bloot vindt dit een gemiste kans en diende samen met bezoekers een plan in om het strand alsnog in de plannen vermeld te krijgen.
Meer informatie

Lentenummer UIT! Magazine op de deurmat
20 maart 2020 - Vanaf vandaag valt het lentenummer van UIT! Magazine weer bij al onze leden op de deurmat. We wensen je veel leesplezier! 
Meer informatie

Stem tot 15 april voor de Ledenraad
19 maart 2020 - 
 Tussen 18 maart en 15 april 2020 kun je als lid van NFN Open & Bloot in het ledenportaal je stem uitbrengen op één van de kandidaten voor de Ledenraad.
Meer informatie

Vernieuwde naaktzwemkalender

28 februari 2020 - Door heel Nederland zijn er zwembaden die naaktzwemuren organiseren. In onze kalender kun je per provincie zien waar je terecht kunt.
Naar de kalender

Ellerstrand blijft als naaktstrand behouden
24 februari 2020 - De gemeente Dronten heeft NFN Open & Bloot gemeld dat het naaktstrand opnieuw wordt opgenomen in de nieuwe plannen voor de stranden. Goed nieuws dus, de lobby van NFN Open & Bloot is niet voor niets geweest!
Meer informatie

Registreer je nu bij ons ledenportaal en mis niks!
21 januari 2020 - Vanaf nu bieden wij een nieuwe service voor jou als lid; het ledenportaal. Hier kun je persoonlijke gegevens wijzigen en je lidmaatschap beheren. Ook vind je er belangrijke documenten en winkel je online met ledenkorting! Stemmen voor onze Ledenraad in maart? Dat is uitsluitend mogelijk via ons ledenportaal. Kijk hier voor meer informatie over het ledenportaalRegistreer je dus vóór 15 februari via mijn.nfn.nl. Zo mis je geen belangrijke informatie – en zorg je dat jouw stem voor de Ledenraad telt!

Winnaars BlootKompas! Awards 2020 bekend gemaakt op de Vakantiebeurs
16 januari 2020 - Woensdag 15 januari zijn op de Vakantiebeurs in Utrecht de allereerste BlootKompas! Awards 2020 uitgereikt. Tijdens de feestelijke uitreiking in het Blootstraatje werden de winnaars in drie categorieën bekend gemaakt: ’Beste accommodatie’, ‘Beste camping en ‘Beste sauna’. Op BlootKompas.nl, dé locatievinder en reviewsite voor blootlocaties wereldwijd, werden de winnende blootlocaties het hoogst gewaardeerd door hun gasten. 
Meer informatie

Nieuws van naaktstranden
10 januari 2020Al jaren werken we als belangenbehartiger voor naaktrecreatie in Nederland. We zorgen onder meer dat bestaande naaktstranden blijven bestaan en dat er nieuwe bijkomen. We delen dan ook graag het laatste naaktstrandnieuws met je. Dit keer over de naaktstranden in Sneek, Dronten en Nijmegen. In Lomm bij Venlo proberen we een naaktstrandje te realiseren in een nieuw in te richten recreatiegebied.
Meer informatie

Nieuwe structuur NFN Open & Bloot per 1 januari 2020
7 december 2019 - NFN Open & Bloot bestaat inmiddels al zo’n 60 jaar. Omdat de structuur niet meer slagvaardig genoeg bleek, is er gekozen voor de overgang naar een compacter model waarmee we klaar zijn voor de toekomst! Vandaag heeft de Federatieraad (ALV) ingestemd met een statutenwijziging. Wil je weten wat dit voor jou als lid van NFN Open & Bloot betekent? Lees dan gauw verder!
Meer informatie

Zorgcollectief via Heilbron
28 november 2019 - Passend advies én besparen op je zorgverzekering? NFN helpt je op weg en biedt een zorgcollectief aan in samenwerking met zorgverzekeringsspecialist Heilbron. Via dit collectief heb je de keuze uit verzekeringen van onder andere Menzis en ZorgDirect, en profiteer je van een mooie besparing.
Naar de website van Heilbron

Gewijzigde openingtijden Ledenservice & Support
20 november - Maandag t/m donderdag zijn wij van 9.00 tot 16.30u geopend. Met ingang van 1 december 2019 is het NFN-kantoor op vrijdagmiddag tot 12.30 geopend. 

Enkhuizen reageert 'al' na 3 maanden
12 november 2019 - Deze zomer tipte een inwoner van Enkhuizen NFN Open en Bloot over het Enkhuizer Zand. Dit is een nieuw recreatiegebied in aanleg en hij zag daar graag een naaktstrand komen. Omdat er geen officieel naaktstrand aan het IJsselmeer is, zag NFN Open en Bloot hier ook kansen en vroeg de gemeente Enkhuizen in het nieuwe gebied een strand voor blootrecreanten aan te wijzen. Dit was medio augustus. En de gemeente zweeg. Ondanks diverse rappels via mail en telefoon bleef het in Enkhuizen angstig stil. Tot … begin november! Toen berichtte de gemeente ons dat de plannen al te ver gevorderd waren om nog een naaktstrand in de bouwen. Helaas voor alle blootrecreanten in West Friesland dus. Maar houd ons van nieuwe ontwikkelingen op de hoogte, wij laten ons niet uit het veld slaan!

Bloot! Magazine #5 
9 oktober 2019 - Jaaaa, het gloednieuwe Bloot! magazine is er. Bloot! magazine is hét lifestyleblad over vrijheid, ontspannen en lekker in je vel zitten. Laat je inspireren! Vanaf de tweede week van oktober wordt het allernieuwste Bloot! magazine weer bij onze leden thuisbezorgd. Vanaf 12 oktober ligt het magazine in de winkels en is hij te koop op Bol.com. 
Meer informatie

Naaktzwemkalender 2019/2020 
9 oktober 2019 - Onze naaktzwemkalender is weer up-to-date voor zwemseizoen 2019/2020. Er zijn veel zwembaden waar je bloot terecht kunt!  Er is er vast ook één bij jou in de buurt. 
Bekijk kalender

Eerste editie van het BlootGewoon! Festival was enorm geslaagd!
24 juli 2019 – De eerste editie van het BlootGewoon! Festival op vakantiepark Flevo-Natuur zit erop. Het was een gewéldig weekend! Ruim 1200 blote bezoekers genoten in een super relaxte sfeer van alles wat het festival te bieden had.

Meer informatie

Single en man? Soms helaas een probleem…
1 juli 2019 - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.
Meer informatie

Nationale Toplessdag 2019
24 juni 2019 - De Nationale Toplessdag is écht nodig – dat is zondag 23 juni bewezen! Tijdens de Nationale Toplessdag ’19 van BlootGewoon! is een recordpoging topless zonnen gedaan. Zo’n 175 vrouwen deden mee. Op het strand in Noordwijk aan Zee of via #toplessdag.
Meer informatie

BlootKompas! Live
16 mei 2019 - Onze gloednieuwe locatievinder is 'live'. Na maanden keihard werken presenteert NFN Open & Bloot vol trots BlootKompas! met meer dan 1.500 blootbestemmingen! 
Naar BlootKompas!

Wat doet NFN?
21 februari 2019 - Ben je lid van een naturistenverenining en vraag je je af wat NFN Open en Bloot dan voor jou en jullie vereninging betekent? Je leest het in dit artikel.
Lees dit nieuwsitem

Maak kennis met de merken van NFN
23 januari 2019 - Er gebeurt van alles bij NFN. Nadat we vorig jaar het merk BlootGewoon! lanceerden, is er nu Natuurlijk! NFN. Hiermee doen we recht aan de verschillende wensen die mensen hebben.
Lees dit nieuwsitem