Mijmeren op Menorca

Lezersverhaal

16 juli 2012 -

Het naburige eiland Mallorca staat bij veel mensen bekend als een supertoeristische bestemming, maar als je zegt dat je naar Menorca gaat, blijkt dat velen niet eens weten dat dit eiland onderdeel is van dezelfde eilandengroep: de Balearen. En dat is best prettig, want zeker buiten juli en augustus is het heerlijk rustig op dit schitterende eiland. En een goed bewaard geheim: er zijn veel prachtige en goed toegankelijke naaktstranden.

Door Jos Caubo

Ondanks het voor een zondagochtend vroege tijdstip is het op het plein rond de kathedraal van Ciutadella een drukte van jewelste, met bijbehorend kabaal. Maar als om één minuut voor negen iemand ‘shhhht’ doet om iedereen tot stilte manen, is het ondanks de drukte binnen 20 seconden doodstil. Iedereen kijkt als betoverd naar de deur van het huis tegenover de kerk. En dan gebeurt het: precies om negen uur klinkt een keiharde tromslag en barsten de duizenden aanwezige Menorquis in een werkelijk oordovend gejoel uit. Een man in een zwarte pandjesjas en met een steek op zijn hoofd komt het huis uit gerend, op de voet gevolgd door een ‘creatuur’ van een schapenvel met daaronder een mens. Het blijkt het vaste begin te zijn van de Festes de Sant Joan, een eeuwenoude traditie en een feest dat maar liefst een hele week duurt. Welkom op Menorca!

Naaktstranden op Menorca
Omdat we na een somber en niet al te warm Nederlands voorjaar dringend behoefte hadden aan zon en warmte, hebben we besloten die zon een klein weekje op te zoeken. En ze stelt ons niet teleur: vijf dagen op rij genieten we van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat van knalblauwe luchten en zalige temperaturen. Ideaal om de stranden van Menorca te gaan ontdekken. Die heeft het eiland te kust en te keur. Thuis hebben we op een zeer informatieve website (wel Spaanstalig) alvast een voorselectie gemaakt. Hoewel Menorca geen officiële naturistenstranden heeft, wordt naturisme op alle genoemde stranden toegestaan. Wij bezochten er in de korte periode dat we er waren in totaal drie, waarvan Playa Binigaus nabij het dorpje Sant Tomàs voor ons de overtuigende winnaar was. Parelwit zand, zeewater zo helder als kraanwater: zo weggelopen uit de reisgidsen! Binnen een halfuur beginnen we te mijmeren hoe heerlijk het zou zijn om hier in de buurt een tweede huis te hebben. Ach ja, dagdromen…

Vis
Vanuit ons appartement Llebeig (aanrader!) is het maar een steenworp afstand naar Ciutadella, de voormalige hoofdstad van Menorca. Met zo’n 25.000 inwoners is het stadje nagenoeg even groot als de huidige hoofdstad Mahon, maar véél sfeervoller. Vooral in het deel rond de kathedraal, met smalle oude straatjes, kun je naar hartenlust ronddwalen. Op veel plekken zitten de bewoners er voor de deur naar de voorbijgangers op straat te kijken. Hier bevindt zich ook de dagelijkse vismarkt, in een werkelijk prachtig gerestaureerd gebouwtje. Als we er binnenlopen vermengen flarden van klassieke muziek uit luidsprekers zich met het kreten van visverkopers die hun verse waar aanprijzen. Onder het motto ‘verser dan hier kan niet’ kopen we een ons volslagen onbekende vis, een ‘Cap Roig’, met het plan die ’s avonds op ons balkonnetje weg te spoelen met een lekker koude witte wijn. De Cap Roig maakt zijn vrij stevige prijs helemaal waar, want het is smullen geblazen! Een andere bezienswaardigheid van Ciutadella is de natuurlijke haven, die zich vanaf de zee als een soort fjord tot in de stad uitstrekt. Voor fotografen is het een haven in de buitencategorie, die vooral bij zonsondergang de mooiste plaatjes oplevert. Langs de kade stikt het van de leuke restaurantjes, waar uiteraard vis de boventoon voert.

Bomen
Als we de volgende dag naar de kust aan de noordzijde van het eiland rijden, valt het verschil met de omgeving van Playa Binigaus meteen op. Waar aan de zuidzijde tot bijna op het strand overal bomen groeien, is de noordkant vrijwel boomloos. ’s Winters schijnt de tramontana hier flink te kunnen blazen, maar als we op een gezellig terras in het schattige dorpje Fornells zitten is daar weinig van te merken. We willen naar Playa Ferragut, maar eerst bezoeken we de meest noordelijke punt van Menorca, de Cap de Cavalleria. De vuurtoren, omringd door ongenaakbare granieten rotsen, is al van veraf te zien. De Cap is een kaap uit het boekje: hoog boven zee gelegen, zodat je diep beneden de schuimkoppen van de branding kunt zien. Een paar waaghalzen gaan tot minder dan een meter afstand van de rand staan om een spectaculaire foto te nemen, maar omdat we graag nog wat vaker naar Menorca willen, houden wij een wat veiliger afstand... Playa Ferragut heeft weliswaar wat minder fijn en minder wit zand, maar biedt verder alles wat we van een strand verlangen: rust, ruimte en een kraakheldere zee. Omdat Menorca maar anderhalve keer de grootte van Texel heeft, kun je ook al in een paar dagen een groot deel van het eiland verkennen. Er zijn maar een paar wegen, dus verdwalen is uitgesloten. Opvallend is (althans voor Spaanse begrippen) dat er uitstekend bewegwijzerde fietsroutes zijn, en omdat het eiland slechts licht glooiend is kun je er prima fietsen. Onze minivakantie vliegt voorbij, en als we ons zongebruind en heerlijk uitgerust weer op het kaboutervliegveldje van Mahon melden voor de terugreis weten we één ding : hier komen we zeker terug!

Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem