Openhartige brief van alleengaande mannelijke naaktstrandbezoeker

Lezersverhaal

8 september 2016 -

Alleengaande mannen

Mannen. Alleen op een naaktstrand. We hebben ze allemaal gezien. En we hebben er allemaal onze gedachten bij. Allemaal. Zonder politieke correctheid zien wij veel mannen die alleen op een naaktstrand rondhangen minimaal als verdacht. Wat doet die man daar in zijn eentje? Wat doet hij in de buurt van vrouwen? In de buurt van jongemannen? Of nog erger: in de buurt van kinderen! We weten het allemaal: veruit de meeste alleengaande mannen op een naaktstrand zullen heus geen kwaad in de mars hebben. Maar ja, je gokt het er niet op! Toch?

Deze redenatie toont echter meteen ook het grote manco in de redenatie zelf. We wéten prima dat de meeste mannen die alleen richting naaktstrand tuigen daar niet komen met kwade gedachten noch fantasieën. Maar, we weten ook dat er ongetwijfeld een enkeling zal zijn die wél kwaad in zin heeft. En wanneer het gaat om onze veiligheid en, nog belangrijker, de veiligheid van onze kinderen… Dan gaat iedere realiteitszin overboord. En niet, geheel, onterecht!

Dus, wat moeten we met die alleengaande mannen op onze naaktstranden?

Sommigen menen dat het simpelweg verboden moet worden. Sterker nog: op veel naturisten campings is er daadwerkelijk een verbod op alleengaanden! Is dat een oplossing? In feite wel. Het risico is weg genomen. Maar gaan we hiermee niet voorbij aan de beginselen van het naturisme? Het gaat bij naturisme om vrijheid, gelijkheid. Het niet oordelen op uiterlijk noch iets anders. Dus waarom dan de negatieve houding richting alleengaande mannen terwijl we allemaal weten dat het merendeel (wellicht 99,99%!) geen greintje kwaad in zich heeft wanneer zij zich richting een naaktstrand of andere vorm van naakt recreatie begeven?

Ik ben zo’n alleengaande man. Ik kies bewust voor het woord ‘alleengaand’ boven ‘alleenstaand’, want de relationele status is in dezen niet relevant. Ikzelf ben overigens wel alleenstaand, alleenstaande oudere. Ik heb daar, vanzelfsprekend, niet voor gekozen. Maar het is wel een gegeven waar ik vandaag de dag meer dan vrede mee heb. Ik ben gelukkig. Gelukkiger dan toen ik nog getrouwd was. En mijn relatie met mijn kinderen is beter dan ooit, ook al zie ik ze spijtig genoeg minder…

Vroeger ging ik graag bij ieder beetje zon met de kinderen richting strand. Een gekleed strand wel te verstaan. Maar met het Nederlandse klimaat is de kans dat ik nu een moment tref dat er ineens mooi weer is én ik de kinderen bij mij heb niet bijster groot. En gebeurt het wel, dan hebben zij geen zwemkleding bij zich, moet er nog huiswerk gedaan, etcetera. Ik mis die dagjes strand. Maar alleen naar een strandje gaan? Nee. Dat is geen optie. Ik weet zelf maar al te goed hoe iedereen, inclusief ikzelf, keken naar mensen die alleen op het strand waren.

 Toen leerde ik naturisme kennen. Ik wist wel van het bestaan van naaktstranden. Maar niet van de gedachte erachter. De gedachte van vrijheid, gelijkheid en niet oordelen. Ik nam daarom de gok en ging, alleen, richting een naaktstrand. In eerste instantie spannend. Niet eens zozeer vanwege het naakt zijn, maar vooral vanwege het alleen zijn. Maar op het naaktstrand zag ik vele mensen alleen. En niemand die daar moeilijk om deed. Heerlijk! Ik herinner mij die eerste ervaring nog zeer goed. Een verademing. Een stuk goede herinneringen. En een stuk hoop richting de toekomst dat ik weer gewoon kan genieten van een uurtje strand als de Nederlandse zon zich eens een uurtje mocht laten zien!

 Bewust kies ik vaak een plek op het strand nabij kinderen. Een dagje strand, daar hoort voor mij gewoon het plezier, gegil en gegiechel van kinderen bij. Ik zie graag hoe zij zandkastelen bouwen, elkaar nat spetteren. Dát is het ultieme strandgevoel. En zelfs terwijl ik dit nu opschrijf beklimmen, zelfs mijzelf, de kriebels. Een man. Alleen. Op een naaktstrand. In de buurt van kinderen. Dat kan toch niet goed zijn?

Een triest gegeven dat we er zo over zijn gaan denken. En wat mij betreft iets dat écht moet veranderen! Ik kom niet naar het strand om opgewonden te raken van kinderen, noch van andere strandbezoekers! Het idee alleen al vind ik weerzinwekkend. Maar ik weet dat er mensen op ieder (naakt)strand zijn die mij er van zullen verdenken. En dat is zeer kwetsend. Zelfs dusdanig kwetsend dat ik geregeld heb overwogen om niet meer te gaan. Ik koos juist voor naturisme voor de gelijkheid en het niet veroordeeld worden. Maar juist het veroordelen dreigt mij nu de das om te doen.

 Ik ben één van die wellicht 99,99% van de alleengaande mannen die op een naaktstrand komt puur uit liefde voor het naaktstrand zelf. Om een uurtje, middagje of dagje te genieten van zon, zand en water. Net als ieder ander! Net als ieder gezin op het strand. Net als ieder kind op het strand! Ik kijk niet naar jullie kinderen met vunzige gedachten en heb al helemaal geen plannen om hen iets aan te doen.

Het moet prima mogelijk zijn om alleengaande mannen te respecteren en niet te veroordelen zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de veiligheid van ons allen. Immers, hoe vaak kijkt u een alleengaande man in een winkelcentrum scheef aan? Of fietsend op straat? Nooit toch? Waarom op een naaktstrand dan wel?

Laat mij als alleengaande man ook weer gewoon ontspannen en vrij genieten van naakt recreatie! Ik kan er ook niets aan doen dat misschien (minder dan) 0,01% van de mannen zich misdraagt. En ik veroordeel die mannen die dat wel doen net zo hard als ieder ander.

Ik vraag u, denk hier de volgende keer aan als u een man alleen op het naaktstrand ziet. Misschien ben ik het wel. Laat die man gewoon in zijn waarde en genieten van het strand. Net als u!

Bedankt.

Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem