Interview in VROUW over bloot aan tafel in Londen

Nieuws

21 april 2016 -

Het ludieke nieuws ging als een lopend vuurtje: in de Britse hoofdstad Londen opent deze zomer een pop-uprestaurant waar gasten naakt aan mogen schuiven. Insteek van The Bunyadi, zoals het restaurant heet, is terugkeren naar de natuur. VROUW (onderdeel van de Telegraaf) vond het bericht interessant genoeg om contact met NFN op te nemen en een gesprek te hebben met directeur Christine Kouman.

Lees hieronder het hele interview:

Deze zomer kun je in Londen drie maanden naakt eten in pop-uprestaurant The Bunyadi. Uit het feit dat zich op het moment van schrijven al 11.842 mensen hebben aangemeld blijkt dat er animo is. Maar volgens naturist en directeur van belangenorganisatie NFN, Christine Kouman (45), heeft het weinig met naaktrecreatie te maken. "Ik vraag me af of je echt ontspannen bloot zit, zo middenin de stad."

The Bunyadi is een ludieke actie met veel aandacht voor naakt. Mooi natuurlijk, maar tegelijkertijd is daar voor Christine weer die angst voor een verkeerde beeldvorming, want het is geen standaard locatie om bloot te zijn. Zelf zou ze het restaurant dan ook niet bezoeken.

Is het dan niet iets wat naturisten missen, naakt kunnen eten? "Als je kijkt naar de gemiddelde naaktrecreant denk ik van niet. De meeste mensen vinden het gewoon prettig om hun kleding uit te trekken als het lekker weer is, maar hebben niet de behoefte om bijvoorbeeld naakt te kunnen eten middenin een drukke stad", zegt Christine.

Naakstrand

Er zijn wel gelegenheden waar Christine naaktrecreatie wat meer geaccepteerd zou willen zien. "Als je in Nederland op een naaktstrand ligt en je wil een drankje drinken in de bijbehorende strandtent, wordt je gevraagd om je aan te kleden."

"Dat levert wel eens scheve gezichten op, want je bent toch niet voor niets op een naaktstrand? Als daar zo’n pop-uprestaurant zou verschijnen zou het een stuk logischer zijn, maar in het geval van The Bunyadi vraag ik me af of het niet meer gaat om aandacht voor het restaurant. Naakt zijn doe je niet aan de openbare weg, dus of dit nou het beeld is dat wij willen tonen?"

Sauna

In Nederland zijn er ongeveer 2 miljoen mensen die aan naaktrecreatie doen. Dat zijn niet allemaal naturisten, maar bijvoorbeeld ook mensen die naar de sauna gaan. "Als het kan en het is warm weer, dan ben ik graag naakt", zegt Christine.

"Het voelt fijn en is daarnaast ook nog eens praktisch: je bikini hoeft niet op te drogen en je hebt nergens witte lijntjes. Maar je bent nooit zomaar naakt, je moet jezelf ook bloot durven geven. Het grootste vooroordeel over naturisten is dat ze altijd en overal naakt willen zijn, weer of geen weer."

"Dat is echt maar een heel klein gedeelte van de mensen! Daarom weet ik niet of The Bunyadi nou echt het beeld is dat we als naaktrecreanten willen uitstralen."

Beeld

Welk beeld ze dan wel wil uitstralen? "Dat bloot heel gewoon is. Gelukkig hebben we in Nederland hartstikke veel plekken waar je bloot kunt zijn. Die willen we graag behouden en wellicht nog uitbreiden. Het liefst zie ik dat het beeld dat mensen nu hebben bij naturisme verandert."

Wat dat betreft is The Bunyadi een leuk concept, want het brengt het onderwerp naaktrecreatie weer onder de aandacht. Veel mensen doen er namelijk heel stiekem over, maar dat hoeft toch niet meer in deze tijd? Als je niet wilt moet je het vooral niet doen. Maar als je het wel wilt, dan moet je er ook over kunnen praten."

(Interview: Daisy Heyer)

Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem