Nederland geen officieel naaktstrand rijker

Nieuws

30 november 2017 -

Na een jarenlange strijd en veel gedoe (tot aan de Hoge Raad aan toe) ontstaat er nog steeds geen rust voor iedereen in de regio Delft die graag (af en toe) in zijn of haar blootje wil zonnen en zwemmen. NFN Open en Bloot is teleurgesteld dat de gemeenteraad niet heeft besloten om van de ligweide Delftse Hout een officieel naaktstrand te maken. “Al mag je in Nederland ook in je blootje zonnen op stranden die deze officiële status niet hebben: vooral voor veel Nederlanders die dat slechts af en toe willen doen zou dit een belangrijke steun in de rug zijn geweest.” aldus Christine Kouman. Zij is directeur van NFN Open en Bloot die zich als belangenbehartiger inzet voor het behoud van die vrijheid.

“Het is jammer dat hiermee geen einde is gekomen aan een langdurig en slepende juridische strijd die begon in 2013. Wij zijn dankbaar voor de inzet van de raadsleden van Onafhankelijk Delft, Groen Links en D’66 die hiermee een helder signaal hebben afgegeven dat zwemmen en zonnen in je blootje In Nederland inderdaad BlootGewoon! is, zoals wij dat dan zeggen. Het is alleen jammer dat dit niet tot een mooi resultaat heeft geleid voor de trouwe bezoekers van Delftse Hout.” vervolgt Christine.

Ongeveer twee miljoen Nederlanders maken zo nu en dan gebruik van een van de 90 stranden langs de kust en in het binnenland. Zij vinden het fijn om zonder kleding te zonnen, te zwemmen of op vakantie gaan. Daarnaast zijn er nog ontzettend veel mensen die het heerlijk vinden om naar de sauna te gaan. NFN Open en Bloot komt op voor de belangen van deze groep.

“Wij zorgen ervoor dat de plekken waar je in je blote vel kunt genieten blijven bestaan, en dat kan ook nog steeds in Delftse Hout, maar ook zijn we actief om zo nu en dan wat meer begrip te krijgen over die twee miljoen Nederlanders. Dat zijn soms lastige discussies, maar wij zijn gelukkig optimistisch van aard. Na deze beslissing van de gemeenteraad blijkt dat we nog een poosje mee door moeten gaan.” aldus een teleurgestelde directeur.

Nederland heeft een unieke traditie als het gaat om het ontspannen in je blootje. Die begon al in de jaren twintig van de vorige eeuw en is nog steeds groeiende. Zeker vergeleken met andere landen zijn Nederlanders heel open over dit onderwerp. Zo nu en dan zijn er discussies, die een enkele keer leiden tot rechtszaken, maar wij hebben met artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht een juridische basis die zijn gelijke in de wereld niet kent. Dat is ook de reden waarom NFN Open en Bloot gemeentes en recreatieschappen adviseert over geschikte blootlocaties.

Zo hebben wij ook goed contact gehad met de gemeente in Delft. Om de duidelijkheid van het gebied waar het om gaat zoveel mogelijk helder te krijgen hebben wij speciale borden ontwikkeld die daarvoor kunnen worden ingezet. Daarop staan onder andere ook gedragsregels waar bezoekers zich aan moeten houden. NFN Open en Bloot stelt deze gratis ter beschikking.

Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem