Hof opent veel meer stranden voor naaktrecreatie

Persbericht

21 juli 2014 -

Goed nieuws voor de bijna twee miljoen naaktrecreanten in Nederland: een uitspraak van het Hof in Den Haag van 11 juli betekent dat stranden en strandjes in ons land van nature niet ongeschikt zijn voor ongeklede recreatie. Daardoor mag op al die plekken in principe naakt worden gerecreëerd.

Volgens de recente uitspraak van het Hof (juli 2014) is naaktrecreatie alleen verboden wanneer de locatie overduidelijk (‘evident’)  niet geschikt is. Het Hof stelt in zijn vonnis dat de plek geschikt moet zijn voor strandrecreatie. Dus geen drukke winkelstraat, maar een strand of (zoals uit andere jurisprudentie blijkt) een beschutte stek aan een meer of in het bos. Daarnaast stelt de rechter dat objectieve en redelijk denkende mensen het over eventuele ongeschiktheid eens moeten zijn. Is ongeschiktheid niet overduidelijk, dan is de plek waarschijnlijk geschikt voor naaktrecreatie. Daarbij moet rekening worden gehouden met de omgeving (geen plek waar velen zich aan naaktheid kunnen storen). En als de situatie in de loop van de dag verandert, is het verstandig om wat verderop te gaan liggen.

Nederland is al decennialang één van de landen waar naaktrecreatie in het openbaar wettelijk is toegestaan. Dit is vastgelegd in artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht, dat in 1986 mede op initiatief van NFN tot stand is gekomen.

Kort samengevat mag je sinds 1986 bloot zonnen op:
1.    plaatsen die hiervoor door gemeenten zijn aangewezen. Dit zijn de officiële naaktstranden. Je vindt ze in het hele land;
2.    plaatsen die hiervoor geschikt zijn. Ook deze niet officieel aangewezen stranden zijn in het hele land te vinden.

Om de duidelijkheid te bevorderen, pleit NFN er bij gemeentes voor om naaktstranden een officiële status te geven. Op www.nfn.nl staat een compleet overzicht van officieel aangewezen naaktstranden en plekken waar al veelvuldig bloot van de zon wordt genoten.

De volledige uitspraak van het Hof is hier te lezen.

Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem