Massaproces Delft raakt kern van rechten Nederlandse naaktrecreanten

Persbericht

22 januari 2014 -

Op dinsdag 28 januari doet zich een uniek feit voor in de Nederlandse geschiedenis. Dan buigt de rechtbank in Den Haag zich over 43 bekeuringen aan naaktrecreanten die in de zomer van 2013 zijn uitgedeeld in de Delftse Hout. In totaal 20 naaktrecreanten hebben hun bekeuringen niet betaald omdat ze vinden onterecht op de bon te zijn geslingerd in het recreatiegebied. NFN is het met de recreanten eens en springt in de bres voor naaktrecreatie in de Delftse Hout.

Bonnenregen zorgt voor onrust
In 2013 besloot de gemeente Delft naaktrecreatie in de Delftse Hout niet langer toe te staan en naaktrecreanten te bekeuren. De maatregel was een poging overlast (vooral in de avonduren) in het recreatiegebied terug te dringen. De dagelijkse controles op het naaktstrand leidden tot grote onrust, verontwaardiging en irritatie onder de bezoekers. Het gevolg was dat veel recreanten weg bleven of zich zo geïntimideerd voelden dat ze toch kleding aantrokken. Een grote groep recreanten weigerde zich echter neer te leggen bij het besluit van de gemeente en liet zich bekeuren. Deze bekeuringen komen nu allemaal tegelijk voor de rechter.

NFN komt in het geweer
Volgens de wet (artikel 430a WvS) mag je naakt recreëren op plekken die daarvoor zijn aangewezen of die daarvoor geschikt zijn. Als een locatie niet officieel is aangewezen, kan iedereen dus zelf beoordelen of een locatie geschikt is voor naaktrecreatie. Omdat er mensen al 30 jaar bloot liggen in de Delftse Hout begrijpen de bezoekers van het naaktstrand en NFN niet waarom deze plek ineens niet meer geschikt zou zijn voor naaktrecreatie. De NFN staat de bekeurde naaktrecreanten bij met advies en juridische ondersteuning. Bovendien zijn naaktrecreanten en NFN al anderhalf jaar in gesprek met de gemeente om een goed naaktstrand in Delft te behouden.

Wet naaktrecreatie niet misbruiken
De rechter gaat op 28 januari alle bekeuringen beoordelen en zal een uitspraak doen over het al dan niet terecht uitschrijven van de bonnen. Die uitspraak raakt de kern van de wet naaktrecreatie. Want het vonnis van de rechtbank vormt jurisprudentie voor eventuele toekomstige gevallen waarin een gemeente een naaktstrand wil opheffen om problemen tegen te gaan die niets te maken hebben met zonnende naaktrecreanten.

Bekijk het persbericht over de rechtszaak tegen de Delfste naaktrecreanten in pdf.

Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem