Vrijspraak naaktrecreanten zaak Delftse Hout

Persbericht

18 januari 2017 -

Vanochtend sprak het Haagse Gerechtshof acht naaktrecreanten vrij. Zij waren in 2014 bekeurd voor het “bloot zonnen op een hiervoor ongeschikte plaats”. Belangenorganisatie voor naaktrecreanten NFN is verheugd over de vrijspraak en uiteraard blij voor de bekeurden, omdat er nu een eind is gekomen aan een jarenlang juridisch proces. Omdat de zaak de essentie van de wet op naaktrecreatie raakt, had NFN topadvocaat Spong gevraagd de naaktrecreanten te verdedigen. Deze uitspraak verschaft gemeentes geen vrijbrief om naaktstranden te sluiten en willen zij dit wel, dan moeten zij met gegronde argumenten komen.

De rechter gaf een uitgebreide motivatie waarom de ligweide in de Delftse Hout volgens het Hof geschikt is voor naaktrecreatie. Hij baseerde zich op zowel maatschappelijke punten als de openbare orde. Spong: “Ik ben zeer verheugd over de uitspraak. De maatschappelijke realiteitsinschatting van het Hof sla ik hoog aan.”

In Nederland mag je bloot zonnen op stranden die hiervoor door gemeentes zijn aangewezen of stranden die hiervoor geschikt zijn. In recreatiegebied de Delftse Hout is zo’n geschikte plek, maar in 2013 vond de gemeente Delft de ligweide in de Delftse Hout niet langer geschikt voor naaktrecreatie en begon de daaropvolgende zomer massaal te bekeuren. De bezoekers van het naaktstrand waren het hier niet mee eens: in de dertig jaar dat de plek als naaktstrand in gebruik was, was noch de plek, noch de situatie veel veranderd. Uit principe betaalden velen hun bekeuringen niet en lieten de zaak voorkomen voor de rechter. Dit was het begin van een lang juridisch getouwtrek.

In januari 2014 kwamen in een “massaproces” maar liefst 43 bekeuringen voor de rechter. In tweederde van de gevallen volgde onmiddellijk vrijspraak, omdat de rechter de ligweide inderdaad geschikt vond voor naaktrecreatie, zolang er “minder dan 150 geklede recreanten in de Delftse Hout waren”. Vanwege de onwerkbaarheid van deze uitspraak gingen zowel NFN  als Openbaar Ministerie in hoger beroep. Dit resulteerde in vrijspraak in de resterende acht gevallen. De rechter oordeelde in juli 2014 dat naaktrecreatie alleen strafbaar was bij “evidente ongeschiktheid” van de locatie. Het Openbaar Ministerie was het echter niet met de uitspraak eens en stapte naar de Hoge Raad. Deze oordeelde dat het gerechtshof zijn uitspraak onvoldoende had gemotiveerd en daarom moet deze rechtszaak opnieuw. Dit gebeurde in november 2016 en de uitspraak volgde vandaag.

NFN zet zich o.a. in voor het behoud en kwaliteitsverbetering in van naaktstranden in Nederland. Het behoud hiervan  is met deze uitspraak beter geborgd, omdat het aan de naaktrecreanten is om de geschiktheid van een plek te beoordelen en gemeentes naaktrecreatie niet zonder meer kunnen verbieden.

Het Openbaar Ministerie heeft nog twee weken de tijd om in cassatie te gaan tegen de uitspraak.

Lees hier de volledige uitspraak van het Hof.

Nieuws

Najaarsactie 2019

01 september - Nog geen lid van NFN Open & Bloot? Dan mis je een hoop! Meld je nu aan en je bent de rest van 2019 gratis lid! Je betaalt nu slechts € 30,20 en bent dan t/m 2020 lid.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Leef en laat leven! Nog meer zorgen voor Hellevoetsluis

22 juli - Het motto “Leef en laat leven” van de Naturisten Vereniging Hellevoetsluis komt in de nieuwste plannen van de gemeente lelijk onder druk te staan.

Lees dit nieuwsitem
Nieuws

Single en man? Soms helaas een probleem…

01 juli - Sinds 2018 heeft NFN Open en Bloot meerdere meldingen ontvangen van alleenreizende mannen die geen toegang kregen op het grote Franse naturistenterrein CHM Montalivet bij Bordeaux.

Lees dit nieuwsitem