Raad van Afgevaardigden

Ginoschuerman Gino Schuerman

Ik werk als projectmanager. Tot voor kort heb ik de functie van voorzitter bij de dorpsraad vervuld. Daarvoor had ik een bestuursfunctie bij de Zonnebloem, zowel in het gemeentelijk, provinciaal en landelijk bestuur. Ik ben dus redelijk goed bekend met bestuursvormen. Voor mijn werk kom ik regelmatig in aanraking met diverse instanties waarbij heel wat bestuurlijke aspecten een rol spelen. Tot vorig jaar werkte ik over de gehele wereld, tegenwoordig doe ik dat dichtbij huis.

Hoe ben je in aanraking gekomen met naaktrecreatie?

Tijdens mijn werkzaamheden in het voormalige Joegoslavië (Kroatië) heb ik gewerkt op eiland Krk. In plaats van in een hotel te verblijven, heb ik gekozen voor een camping. Dit was een naturistencamping. De kok van de camping had mij destijds geholpen met problemen met mijn auto.

Waarom stel je je beschikbaar als Afgevaardigde?

Ik stel mij beschikbaar als Afgevaardigde, omdat ik het naturisme wil uitdragen en kenbaar maken aan de samenleving. Dit wil ik al sinds ik naturist ben. En uiteraard doe ik dit met respect. Ik heb mij in het verleden sterk gemaakt om het naturistenstrand in de gemeente Sluis te behouden. Er was toen sprake om een gedeelte van het naaktstrand te sluiten.

Welke trends en ontwikkelingen zie je in naaktrecreatie?

Ik zie een trend in meer acceptatie om naakt te recreëren. Steeds meer mensen komen/willen de stap zetten om naaktrecreatie te beleven. Dit kan op een positieve manier worden benaderd door juiste informatie te geven maar ook om naaktrecreatie meer onder de aandacht te brengen. Ik ben van mening dat het kenbaar maken van naaktrecreatie zonder meer kan gebeuren via advertentie (openbaar) zonder dat mensen zich hieraan storen. Heden ten dage wordt naaktheid niet meer als taboe gezien maar meer en meer geaccepteerd.

Marktissink Mark Tissink

Mijn naam is Mark Tissink, 32 jaar oud, wonend aan de rand van ’s-Hertogenbosch. Trainer, coach en adviseur op zowel de vlakken persoonlijke ontwikkeling als informatiebeveiliging en risicomanagement. Vanuit zowel mijn harde als zachte kant zie ik veel invalshoeken waarmee ik een goede toevoeging kan zijn voor de RvA. Dit natuurlijk naast mijn leeftijd. Ik zal goed zorgen voor de relatie tussen de verschillende personen en samenwerking. Opbouwend met een vragend kritische stem inzicht en vertrouwen krijgen in het beleid en de uitvoering.

Hoe ben je in aanraking gekomen met naaktrecreatie?

Ik heb het niet vanuit mijn opvoeding meegekregen, maar ik ben zelf langzaamaan in deze vrijheid gegroeid. Dit begon bij het bezoeken van een sauna. Ook dat fenomeen was mij 10 jaar geleden nog onbekend. Daarna een keer het Engelermeer, en uiteindelijk een ontzettend fijne manier gevonden om te kamperen.

Waarom stel je je beschikbaar als Afgevaardigde?

Ik wil met mijn jonge leeftijd al op dit moment een bijdrage kunnen leveren aan NFN en haar beleid. Zorgen dat ook die verjonging (waar de organisatie volgens mij al jaren naar opzoek is) een klank in de RvA krijgt en mogelijk verder uitgebouwd wordt. Daarnaast ben ik nieuwsgierig hoe we met nieuwe digitale middelen deze doelgroep nog beter kunnen gaan bedienen en binden. Wat uiteraard lastig kan zijn, gegeven het taboe dat er voor velen nog steeds op ligt om de liefde voor naturisme kenbaar te maken.

Welke trends en ontwikkelingen zie je in naaktrecreatie?

Er is een continue spanning tussen de originele manier van naturisme en de vernieuwing die er plaatsvindt. Daarnaast ook de verandering tussen het samenzijn en de individualisering. Van offline en afgezonderd, naar online, digitaal imago en continu verbonden zijn.

Ronvandenelzen Ron den Elzen

Ik ben al zo’n 35 jaar naturist; eerst alleen als vrijgezel, later samen met mijn vrouw en nog weer wat later met ook de kinderen. In het verleden heb ik 10 jaar zitting gehad in het bestuur van een sportvereniging (eerst als secretaris en de laatste drie jaar als voorzitter). Mijn baan als informatiemanager vraagt analytisch kunnen denken, maar daarbij zeker ook aandacht hebben voor de, soms tegenstrijdige, belangen van betrokkenen.

Hoe ben je in aanraking gekomen met naaktrecreatie?

Eigenlijk zoals veel mensen naturist zijn geworden. In de 80-er jaren eerst naar het naaktstrand en later, na ons trouwen, ook op vakantie naar naturistencampings. Daarna heb ik nooit anders meer gewild.

Waarom stel je je beschikbaar als Afgevaardigde?

Eigenlijk direct na de eerste ervaring op een naturistencamping, ben ik lid geworden van NFN. Eerst als begunstiger, toen een korte tijd lid via een zwemvereniging en nu alweer vele jaren als direct NFN-lid. Privé heb ik het tegenwoordig wat rustiger. Na vele jaren gebruik te hebben kunnen maken van de diensten van de NFN, vind ik daarmee de tijd gekomen om wat terug te gaan doen voor de NFN en voor de naaktrecreatie in het algemeen.

Welke trends en ontwikkelingen zie je in naaktrecreatie?

Ik zie wat tegenstrijdige ontwikkelingen. Gelukkig is naaktrecreatie geen taboe geworden en wordt het door steeds meer mensen geaccepteerd en wellicht ook beoefend. Anderzijds lijkt het door de overheid (met name gemeenten en wetshandhavers) nogal eens geassocieerd te worden met zedendelicten wanneer het plaatsvindt op niet officieel daartoe aangewezen plekken. Ik pleit dan ook voor een nadere invulling van de wetsaanduiding ‘naaktrecreatie is toegestaan op plaatsen die hiervoor geschikt zijn’ (art 430a WvS). Als ik alleen en ergens in de stille natuur bloot ben, of op mijn balkon op de 5e etage, dan ben ik toch niet strafbaar?

Eriklindeboom Erik Lindeboom

Mijn naam is Erik Lindeboom. Ik woon in Zwolle, ben 42 jaar en werk in het ziekenhuis als receptionist en deels als consulent voor de vakbond FNV. Ik herken me wel in het woord ‘levensgenieter’. Ik trek er graag op uit, alleen of met mijn vriend, om te gaan wandelen in de natuur, steden te ontdekken en leuke uitjes te maken. Ik probeer 2 à 3 keer per week te sporten en ben vaak in de sauna te vinden, waar ik ook regelmatig opgietingen geef. Het fysiek bezig zijn in de saunacabine in combinatie met het vermaken van de gasten vind ik geweldig.

Hoe ben je in aanraking gekomen met naaktrecreatie?

Het naturisme is me zeker niet met de paplepel ingegeven. Ik ontdekte het toen ik jaren geleden voor het eerst een sauna bezocht. Sindsdien ben ik daar vaak te vinden. Daarnaast  vind ik het heerlijk om naar naturistenstranden- en campings te gaan. Ik had lang vele vooroordelen, maar die bleken doorgaans niet te kloppen. De sfeer en de rust is uniek en ervaar ik als heel fijn.

Waarom stel je je beschikbaar als Afgevaardigde?

Het interesseert mij om te zien hoe een organisatie als NFN in elkaar zit. Ik vind het leuk om met mensen te sparren over hoe dingen gaan en hoe het mogelijkerwijs nog beter kan. Daarnaast mag ik altijd graag iets vinden van dingen die me interesseren en dan is het fijn om deel uit te maken van een platform waar ik mijn visie en mening ook kan uiten. Actief worden binnen de NFN voelt voor mij ook wel een beetje als zijnde ‘buiten mijn comfortzone’ en in dat opzicht vind ik het ook zeker een uitdaging waar ik veel zin in heb.

Welke trends en ontwikkelingen zie je in naaktrecreatie?

Ik constateer een toenemende verpreutsing. In sauna’s zie ik steeds meer badkledingdagen en meer weerstand tegen bloot. Dit is dat een zorgelijke ontwikkeling, omdat ik er heel sterk in geloof dat wanneer je jezelf blootgeeft (letterlijk of figuurlijk) de wereld een stuk leuker en liever wordt. Dat klinkt zweveriger dan ik het bedoel, maar in de kern klopt het wel. Dat bloot geven verklaart denk ik ook het verschil in sfeer en cultuur tussen geklede en ongeklede recreatie. Ik ben er van overtuigd dat het tij nog te keren is en ik denk dat NFN daar een belangrijke rol in heeft. Daarom wil ik daar graag mijn steentje aan bijdragen.