Veelgestelde vragen

Wij hebben de antwoorden!

Heb je een vraag? Goede kans dat je het antwoord hieronder vindt. Zit jouw vraag & antwoord er niet tussen? Bel ons gerust. We helpen je graag verder.

Lidmaatschap & Ledenportaal

Wat kan ik regelen via het ledenportaal?

Het ledenportaal biedt jou als lid veel gemak. Na registratie bij het ledenportaal kun je direct inloggen. Je hebt dan alle informatie over je lidmaatschap bij de hand! Ook kun je hier: 

  • Persoonlijke gegevens inzien en wijzigen
  • Je lidmaatschap beheren
  • Belangrijke documenten downloaden
  • Winkelen in onze webwinkel met ledenkorting
  • Een overzicht bekijken van je facturen en webwinkelbestellingen
  • Extra doneren
  • Nieuws voor leden lezen
  • Extra doneren

Het registreren bij het ledenportaal lukt niet.

Krijg je de melding 'Wij hebben je gegevens helaas niet kunnen vinden. Neem contact met ons op via het contactformulier.'?

Dan komen de gegevens die bij ons bekend zijn niet helemaal overeen met de gegevens die je hebt ingevuld. Ben je bijvoorbeeld verhuisd of heb je een nieuw e-mailadres dat nog niet bij ons bekend is? Probeer dan eens je oude (e-mail)adres in te vullen. 

Lukt dit ook niet? Klik op de knop 'Contact opnemen' en vul het formulier in. We sturen je dan binnen 7 werkdagen alsnog een e-mail met een activatielink of we nemen contact met je op voor ondersteuning bij de registratie bij ons ledenportaal. Bedankt!

Ik ben lid van een naturistenvereniging. Hoe activeer ik mijn lidmaatschap?

Je activeert je lidmaatschap eenvoudig via het ledenportaal. Hiervoor heb je enkel jouw persoonlijke gegevens nodig.

Activeer direct jouw lidmaatschap via deze link (alleen voor verenigingsleden).

Ik heb me al geregistreerd bij het ledenportaal, maar het inloggen lukt niet.

Het ledenportaal biedt jou als lid veel gemak. Na registratie bij het ledenportaal kun je direct inloggen. Je hebt dan alle informatie over je lidmaatschap bij de hand! Lukt het inloggen niet? Lees dan even deze tips:

- Om in te loggen in het ledenportaal ga je naar: https://mijn.voeltvrijheid.nl/inloggen
- Inloggen gaat via de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je zelf hebt gekozen bij registratie. 
- Je gebruikersnaam heb je zelf gekozen. Dit is dus niet automatisch je e-mailadres. Ben je je gebruikersnaam vergeten? Je vindt deze terug in de bevestigingsmail die je na registratie van ons hebt ontvangen. 
- Ben je je wachtwoord vergeten? Ga dan naar het inlogscherm van het ledenportaal en kies voor 'wachtwoord vergeten'. Je ontvangt dan een e-mail waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen. 

Wat is mijn.voeltvrijheid.nl?

Het domein .voeltvrijheid.nl is eigendom van NFN Open & Bloot. Het is de naam van ons ledenportaal. 

De betaalpagina voor het online betalen van je lidmaatschap, abonnementen, advertenties of webshopbestellingen draaien ook op dit domein. 

De ingangsdatum van mijn lidmaatschap klopt niet in het ledenportaal.

Dat kan kloppen. In het verleden hebben we onze ledenadministratie gedigitaliseerd. Tijdens dit proces van papier naar digitaal zijn sommige gegevens niet goed meegekomen. 

Als ik een merk kies in het Ledenportaal, heeft dat invloed op het ontvangen van de magazines?

Als NFN-lid ontvang je 2x ons magazine UIT! en 2x ons magazine BlootGewoon! Een merk kiezen in ons Ledenportaal heeft hierop geen invloed.

Hoe kan ik een adreswijziging doorgeven?

In ons ledenportaal kun je zelf je persoonlijke gegevens aanpassen. Als je ingelogd bent, voer je eenvoudig zelf een adreswijziging door. Ga hiervoor via het dashboard naar 'Ik wil mijn gegevens wijzigen', pas je gegevens aan en klik onderaan de pagina op 'Opslaan'. heb je nog geen account bij ons ledenportaal? Registreer je dan via deze pagina.

Moet ik voor mijn kind ook een NFN-lidmaatschap aanvragen als ik naar een naturistencamping ga?

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis lid van NFN en hebben geen jaarkaart nodig om met je mee te gaan naar blootlocaties en evenementen van BlootGewoon! en Natuurlijk! NFN. Vanaf 18 jaar is een eigen jaarkaart wél verplicht en vanaf 18 jaar gaan kinderen betalen voor hun lidmaatschap. 

Kun je met twee personen naar een camping met één jaarkaart?

Het NFN-lidmaatschap is persoonsgebonden. Iedereen met een jaarkaart is bekend bij NFN en akkoord gegaan met de voorwaarden en ons veiligheidsprotocol. Door te controleren op jaarkaarten houden we naakt recreëren voor iedereen veilig. 

Bij de meeste campings hebben daarom alle bezoekers een NFN-jaarkaart nodig, behalve kinderen die jonger zijn dan 18 jaar. Voor meer informatie kun je het beste van tevoren even contact opnemen met de betreffende camping.

Wat is de opzegtermijn voor het NFN-lidmaatschap?

Het lidmaatschap loopt per kalenderjaar en je jaarkaart is geldig tot eind januari. Opzeggen voor 2022 kan het gehele jaar door, tot uiterlijk 30 november 2021. Dit is ook terug te vinden bij de ‘Voorwaarden lidmaatschap’ en in ons magazine UIT!.

Helaas kunnen wij je lidmaatschap voor 2021 niet meer beëindigen als je na 30 november 2020 opzegt. De wet Van Dam is niet van toepassing op lidmaatschappen van verenigingen, onze statuten zijn leidend. 

Opzeggingen die bij NFN binnenkomen na 30 november 2021, worden in behandeling genomen voor het lidmaatschap van 2022. Je kunt dan het gehele jaar 2022 nog gebruik maken van alle voordelen die het lidmaatschap van NFN je biedt. Je draagt bij aan de promotie, acceptatie en de imagoverbetering van bloot in onze maatschappij. Je krijgt 4x per jaar onze magazines thuisgestuurd. Met onze jaarkaart heb je toegang tot alle blootlocaties ter wereld. En je krijgt korting bij o.a. campings, sauna's en in onze webshop.

Hoe zeg ik mijn NFN-lidmaatschap op?

Wat jammer dat je je lidmaatschap wilt beëindigen. Opzegging van het NFN-lidmaatschap moet voor 30 november van het daaraan voorafgaande jaar door NFN zijn ontvangen. Zonder opzegging wordt het NFN-lidmaatschap jaarlijks automatisch verlengd.  

In ons ledenportaal kun je zelf je lidmaatschap beëindigen. Als je ingelogd bent, ga je via het dashboard naar 'Lidmaatschap aanpassen'. Kies voor 'Opzeggen' en bevestig je opzegging. Heb je nog geen account bij ons ledenportaal? Registreer je dan via deze pagina.

Liever schriftelijk of per e-mail opzeggen? In de schriftelijke opzegging dien je naast je persoonlijke gegevens ook je registratienummer en dat van je partner en kinderen te vermelden, indien van toepassing.

Wanneer wordt de nieuwe jaarkaart bezorgd?

De NFN-jaarkaart wordt jaarlijks eind januari verstuurd aan leden die hun contributie niet later dan de eerste week van januari betaald hebben. Is de betaling daarna ontvangen, dan wordt de jaarkaart rond half februari verstuurd of later (afhankelijk van het moment van betaling). Heb jij een automatische incasso afgegeven, dan kun je je jaarkaart dus eind januari verwachten. NB: de NFN-jaarkaart is jaarlijks tot en met januari geldig.

Ik ben mijn NFN-jaarkaart kwijt, kan ik een nieuwe krijgen?

Jazeker! Een nieuwe jaarkaart kun je tegen een kleine vergoeding bestellen in de webshop
Zoek naar 'Duplicaat jaarkaart NFN' en volg de stappen. 

Help! Ik heb mijn NFN-jaarkaart morgen nodig! Hoe regel ik dit?

Bel ons even, dan kijken we wat we voor je kunnen doen.

Hoe kan ik extra doneren?

We kunnen altijd extra steun gebruiken. Wil jij extra doneren? Dit kan via de doneerknop in het Ledenportaal. Je kan hier zelf het bedrag kiezen en direct via iDeal betalen. 

Ik ben lid van een naturistenvereniging en ik wil magazines ontvangen. Hoe werkt dat?

Om magazines te ontvangen ga je naar het Ledenportaal en dan kies je in het menu Mijn lidmaatschap en selecteer je Magazines. Vervolgens klik je op Opslaan en betalen. Je betaalt dan direct via iDeal. Heb jij je Ledenportaal niet geactiveerd? Klik dan hier

Hoe werkt de betaling van mijn lidmaatschap?

Zodra je lid wordt betaal je direct via iDeal. Voor het volgende jaar kan je in het Ledenportaal kiezen hoe je wilt betalen. De meeste mensen kiezen voor het ontvangen van een factuur per email met een betaallink.

 

Over naaktrecreatie

Waarom recreëren mensen graag naakt?

De meeste mensen recreëren naakt omdat het ze zo'n gevoel van vrijheid geeft. Maar er zijn ook praktische kanten waardoor mensen ervoor kiezen in hun blootje te recreëren. Het is op naaktstranden vaak rustiger en schoner dan op textielstanden, doordat naaktrecreanten zich bewust zijn van hun omgeving en prettig met elkaar omgaan. Je wordt streeploos bruin, hoeft minder kleding mee te sjouwen en geen rare omkleedtrucs te doen met een handdoek. Verder liggen terreinen voor naaktrecreatie veelal op hele mooie plekken, omgeven door natuurschoon. De meeste mensen beschouwen het als een vorm van vrijetijdsbesteding.

Is het niet eng om voor het eerst bloot te gaan?

Ja, voor veel mensen is dit toch wel een hele stap. Maar omdat je tussen de blote andere mensen bent, verdwijnt je onzekerheid snel. Vooral als je ziet dat anderen bloot lekker in hun vel zitten. Een naturistencamping is dan ook een geschikte plek om je voor het eerst bloot te kunnen geven. Maar er zijn meer situaties mogelijk waar je uit de kleren kunt. Bijvoorbeeld op het strand, in de sauna of in het zwembad. Als je geen badkleding meer draagt, merk je pas hoe vrij je je voelt zonder knellende bandjes.

Mag je ook je kleren aanhouden als je dat wilt?

In het algemeen is bloot gewenst, mits de temperatuur dat toelaat. Als het koud is, hebben naaktrecreanten natuurlijk gewoon kleren aan. Ook persoonlijke omstandigheden worden gerespecteerd. En op veel plekken doet men niet zo moeilijk als pubers liever iets aan willen houden. Het is aan te raden om vooraf contact te zoeken met een terrein om te vragen hoe erover wordt gedacht.

Mag je zomaar overal bloot recreëren?

In Nederland is het sinds 1986 officieel toegestaan om naakt te recreëren op plaatsen die daarvoor geschikt zijn. De plek moet niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg en het merendeel van de aanwezigen moet geen bezwaar hebben tegen naaktrecreatie. Dat betekent dus dat men op een heleboel mooie plekken in Nederland bloot mag zijn. Lees meer over de wetgeving rond naaktrecreatie.

Wat is het verschil tussen naturisme, naaktrecreatie en nudisme?

Sommigen vinden dat 'naturisme' inhoudt dat je duurzaam en met veel aandacht voor de natuur leeft, en dat 'nudisme' staat voor gewoonweg bloot zijn. Er zijn ook mensen die zich in beide termen niet herkennen. Zij hebben het over 'naaktlopen', of nog korter over 'naar het naaktstrand en de blotebillencamping' gaan. Naaktrecreatie is de overkoepelende term voor al deze uitingen.

Vertel je aan anderen dat je naakt recreëert?

Dat bepaal je helemaal zelf, of je het wel of niet vertelt. Er zullen altijd mensen zijn die er raar van opkijken, maar je zult ook merken dat er heel enthousiast op gereageerd wordt.

Kijken naturisten veel naar elkaar?

Natuurlijk zijn alle lichaams- en geslachtsdelen zichtbaar, wat de mogelijkheid biedt tot kijken en vergelijken. Maar meestal kijk je niet op die manier naar elkaar. Bij de ander zie je veel meer het geheel, de uitstraling, dan de delen. Dan blijkt het niet zo belangrijk of interessant hoe iemand eruit ziet.

Hoe kijken naaktrecreanten tegen piercings aan?

Dat verschilt per persoon en soms ook per vereniging. Sommigen vinden het onnatuurlijk of nemen er zelfs aanstoot aan. In de praktijk valt niemand over een enkel ringetje, maar overdaad vinden sommigen storend. Vaak wordt in de huisregels van een naturistencamping of -vereniging beschreven wanneer piercings niet gewenst zijn.

Roept naaktrecreatie geen seksuele sfeer op?

Bij een eerste keer bloot is iedereen – man of vrouw – vaak wel een beetje gespannen. Dit zorgt er juist voor dat een erectie niet gauw ontstaat, daar hoeven mannen dus niet bang voor te zijn. Bloot is sowieso minder opwindend dan je denkt, want als iedereen bloot is, wordt het gewoon.

Trekt een naturistenterrein geen ongure types aan?

Mensen met 'onfrisse' ideeën komen in dezelfde verhoudingen op naturistencampings voor als waarin ze bij jou in de omgeving aanwezig zijn. Met het verschil dat ze op naturistencampings eerder opvallen. Het is het gedrag dat opvalt; ook kinderen valt dit vrij snel op. Kleding beschermt vooral tegen het weer, helaas niet tegen ideeën. En mensen met exhibitionistische neigingen hebben weinig lol onder naaktrecreanten. Ze vallen gewoon niet op.

Wat gebeurt er als kinderen in de puberteit komen en zich geen raad weten met hun lichaam?

Naaktrecreatie maakt kinderen en pubers sneller vertrouwd met het menselijk lichaam in alle stadia van de groei. Daardoor zijn zij beter voorbereid op fysieke veranderingen in hun lichaam. Het hangt van hun eigen ontwikkeling af, of zij naaktrecreatie als iets natuurlijks blijven zien, zich er van afwenden of gewoon een tijdje hun kleding aanhouden. De meeste campings tolereren dit wel.

Zijn kinderen die denken 'bloot is oké' niet extra kwetsbaar voor ongepaste toenadering?

Nee, want kinderen die vertrouwd zijn met bloot, herkennen in het algemeen afwijkend gedrag wel. Maar naturistisch of niet, het blijft altijd noodzakelijk om als ouder met je kind te praten over relaties met derden.

Bestellen en betalen

Hoe krijg ik ledenkorting op mijn webwinkelbestelling?

Om ledenkorting op je bestelde artikelen te krijgen, moet je ingelogd zijn in ons ledenportaal. 
Je activeert eenvoudig online je account.

Wanneer ontvang ik mijn bestelling?

Binnen 3-8 werkdagen heb je je bestelling in huis.

Is mijn online betaling veilig?

Ja. NFN maakt voor de online betalingen van het lidmaatschap gebruik van Payment Service Provider Mollie. Voor Mollie is beveiliging het allerbelangrijkste. Door rigoureuze veiligheidscontroles, veilige dataopslag, screening van personeel en compliance met elke regulering, kunnen ze de veiligheid, stabiliteit en betrouwbaarheid van hun betaalplatform garanderen. Kijk op de website van Mollie voor meer informatie over online betalingen via Mollie.

Jongeren

Wat is er voor jongeren allemaal te doen?

Voor jongeren tussen de 18 & 28 jaar, maar ook voor degenen die ouder zijn dan 28 jaar zijn er veel mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Lees hier alles over jongeren.

Krijg je als jongere je eigen jaarkaart?

Ben je jonger dan 18 jaar, dan krijg je geen eigen jaarkaart. Vanaf 18 jaar krijg je wel een eigen jaarkaart. Tot je 25e is het lidmaatschap van NFN gratis.

Ik ben ouder dan 28, maar wil nog wel graag met jonge mensen op stap.

Bij NFN is een vereniging voor jonge naaktrecreanten aangesloten: JAN (Jonge Actieve Naturisten) voor 20’ers en 30’ers.

Ook is er Generation N, zij organiseren voor twintigers en dertigers die gezamenlijk naakt willen recreëren geregeld activiteiten en evenementen. Wil je meer informatie over deze groep? Stuur dan een mailtje naar genn.contact@gmail.com.

De naturistenvereniging Zon & Leven heeft ook een jongerentak: Jong Zon & Leven

Overig

Hoe ziet de organisatiestructuur van NFN Open & Bloot eruit?

Op 7 december 2019 heeft de Federatieraad ingestemd met een statutenwijziging voor NFN Open & Bloot. NFN Open & Bloot bestaat inmiddels al zo’n 60 jaar. De afgelopen jaren is gebleken dat de structuur niet meer slagvaardig genoeg was. Daarom is er nu gekozen voor de overgang naar een compacter model waarmee we klaar zijn voor de toekomst! Daar horen nieuwe statuten en een nieuw huishoudelijk regelement bij.

Het nieuwe besturingsmodel en statuten treden op 1 januari 2020 in werking. Wat de belangrijkste wijzigingen voor onze leden zijn lees je hier!

Waar is het forum gebleven?

Op de vorige website bood NFN een forum aan waarmee naaktrecreanten met elkaar van gedachten konden wisselen. Op de website waar je nu naar kijkt, komt dit forum niet terug. Met georganiseerde sites als www.naturisten-forum.nl en diverse (besloten) groepen over naturisme op social media zijn er goede platforms beschikbaar om met gelijkgestemden van gedachten te wisselen en ideeën op te doen. Met nfn.nl richten we ons daarom op onze kern over alle vormen en mogelijkheden op het gebied van naaktrecreatie en naturisme.

Waar vind ik de sieraden met het naturistensymbool?

Het Symbool van de Naturist, ontworpen door Cor Uytenhaak in 1973, is een teken van herkenning onder naaktrecreanten. Het symbool is auteursrechtelijk beschermd en wordt in gouden en zilveren hangers, oorbellen, ringen, horloges en stickers vervaardigd door De Vries Juwelier in Hoorn. Sieraden kunnen direct besteld worden via www.naturistensymbool.nl.

Ik heb een naturistische accommodatie. Kan die in deze website worden opgenomen?

Dat hangt van de status van je accommodatie af. NFN toont op haar website alle naturistische mogelijkheden met een zakelijke inslag. Dat doen we om aan onze websitebezoekers een minimale kwaliteit te bieden. Een KvK-nummer of (in het buitenland) een andere vorm van zakelijke registratie bij de overheid is daarom een vereiste. Voldoe je niet aan deze eis of wil je extra aandacht, dan is er de mogelijkheid om te adverteren.

App

Heeft NFN een app?

De NFN app wordt niet meer ondersteund en bijgewerkt. Hiervoor in de plaats is www.blootkompas.nl gekomen. Dit is onze gloednieuwe locatiezoeker met ruim 1.800 blootlocaties wereldwijd. BlootKompas! werkt perfect op smartphones en tablets, dus een app is niet meer nodig. Door een snelkoppeling te maken of de website als bladwijzer in te stellen heb je de website altijd bij de hand.