Veelgestelde vragen

Wij hebben de antwoorden!

Heb je een vraag? Goede kans dat je het antwoord hieronder vindt. Zit jouw vraag & antwoord er niet tussen? Bel ons gerust. We helpen je graag verder.

Over naaktrecreatie

Waarom recreëren mensen graag naakt?

De meeste mensen recreëren naakt omdat het ze zo'n gevoel van vrijheid geeft. Maar er zijn ook praktische kanten waardoor mensen ervoor kiezen in hun blootje te recreëren. Het is op naaktstranden vaak rustiger en schoner dan op textielstanden, doordat naaktrecreanten zich bewust zijn van hun omgeving en prettig met elkaar omgaan. Je wordt streeploos bruin, hoeft minder kleding mee te sjouwen en geen rare omkleedtrucs te doen met een handdoek. Verder liggen terreinen voor naaktrecreatie veelal op hele mooie plekken, omgeven door natuurschoon. De meeste mensen beschouwen het als een vorm van vrijetijdsbesteding.

Is het niet eng om voor het eerst bloot te gaan?

Ja, voor veel mensen is dit toch wel een hele stap. Maar omdat je tussen de blote andere mensen bent, verdwijnt je onzekerheid snel. Vooral als je ziet dat anderen bloot lekker in hun vel zitten. Een naturistencamping is dan ook een geschikte plek om je voor het eerst bloot te kunnen geven. Maar er zijn meer situaties mogelijk waar je uit de kleren kunt. Bijvoorbeeld op het strand, in de sauna of in het zwembad. Als je geen badkleding meer draagt, merk je pas hoe vrij je je voelt zonder knellende bandjes.

Mag je ook je kleren aanhouden als je dat wilt?

In het algemeen is bloot gewenst, mits de temperatuur dat toelaat. Als het koud is, hebben naaktrecreanten natuurlijk gewoon kleren aan. Ook persoonlijke omstandigheden worden gerespecteerd. En op veel plekken doet men niet zo moeilijk als pubers liever iets aan willen houden. Het is aan te raden om vooraf contact te zoeken met een terrein om te vragen hoe erover wordt gedacht.

Mag je zomaar overal bloot recreëren?

In Nederland is het sinds 1986 officieel toegestaan om naakt te recreëren op plaatsen die daarvoor geschikt zijn. De plek moet niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg en het merendeel van de aanwezigen moet geen bezwaar hebben tegen naaktrecreatie. Dat betekent dus dat men op een heleboel mooie plekken in Nederland bloot mag zijn. Lees meer over de wetgeving rond naaktrecreatie.

Wat is het verschil tussen naturisme, naaktrecreatie en nudisme?

Sommigen vinden dat 'naturisme' inhoudt dat je duurzaam en met veel aandacht voor de natuur leeft, en dat 'nudisme' staat voor gewoonweg bloot zijn. Er zijn ook mensen die zich in beide termen niet herkennen. Zij hebben het over 'naaktlopen', of nog korter over 'naar het naaktstrand en de blotebillencamping' gaan. Naaktrecreatie is de overkoepelende term voor al deze uitingen.

Vertel je aan anderen dat je naakt recreëert?

Dat bepaal je helemaal zelf, of je het wel of niet vertelt. Er zullen altijd mensen zijn die er raar van opkijken, maar je zult ook merken dat er heel enthousiast op gereageerd wordt.

Kijken naturisten veel naar elkaar?

Natuurlijk zijn alle lichaams- en geslachtsdelen zichtbaar, wat de mogelijkheid biedt tot kijken en vergelijken. Maar meestal kijk je niet op die manier naar elkaar. Bij de ander zie je veel meer het geheel, de uitstraling, dan de delen. Dan blijkt het niet zo belangrijk of interessant hoe iemand eruit ziet.

Hoe kijken naaktrecreanten tegen piercings aan?

Dat verschilt per persoon en soms ook per vereniging. Sommigen vinden het onnatuurlijk of nemen er zelfs aanstoot aan. In de praktijk valt niemand over een enkel ringetje, maar overdaad vinden sommigen storend. Vaak wordt in de huisregels van een naturistencamping of -vereniging beschreven wanneer piercings niet gewenst zijn.

Roept naaktrecreatie geen seksuele sfeer op?

Bij een eerste keer bloot is iedereen – man of vrouw – vaak wel een beetje gespannen. Dit zorgt er juist voor dat een erectie niet gauw ontstaat, daar hoeven mannen dus niet bang voor te zijn. Bloot is sowieso minder opwindend dan je denkt, want als iedereen bloot is, wordt het gewoon.

Trekt een naturistenterrein geen ongure types aan?

Mensen met 'onfrisse' ideeën komen in dezelfde verhoudingen op naturistencampings voor als waarin ze bij jou in de omgeving aanwezig zijn. Met het verschil dat ze op naturistencampings eerder opvallen. Het is het gedrag dat opvalt; ook kinderen valt dit vrij snel op. Kleding beschermt vooral tegen het weer, helaas niet tegen ideeën. En mensen met exhibitionistische neigingen hebben weinig lol onder naaktrecreanten. Ze vallen gewoon niet op.

Wat gebeurt er als kinderen in de puberteit komen en zich geen raad weten met hun lichaam?

Naaktrecreatie maakt kinderen en pubers sneller vertrouwd met het menselijk lichaam in alle stadia van de groei. Daardoor zijn zij beter voorbereid op fysieke veranderingen in hun lichaam. Het hangt van hun eigen ontwikkeling af, of zij naaktrecreatie als iets natuurlijks blijven zien, zich er van afwenden of gewoon een tijdje hun kleding aanhouden. De meeste campings tolereren dit wel.

Zijn kinderen die denken 'bloot is oké' niet extra kwetsbaar voor ongepaste toenadering?

Nee, want kinderen die vertrouwd zijn met bloot, herkennen in het algemeen afwijkend gedrag wel. Maar naturistisch of niet, het blijft altijd noodzakelijk om als ouder met je kind te praten over relaties met derden.

Bestellen en betalen

Hoe krijg ik ledenkorting op mijn webwinkelbestelling?

Om ledenkorting op je bestelde artikelen te krijgen, moet je ingelogd zijn. Inloggen kan vanaf het beginscherm van de webwinkel (rechts bovenin).

Wanneer ontvang ik mijn bestelling?

Binnen 7 dagen heb je je bestelling in huis.

Ik heb mijn bestelling eerder nodig dan de aangegeven 7 dagen, is dit mogelijk?

Dat is afhankelijk van de dag waarop de bestelling is gedaan. Neem even telefonisch contact met ons op, dan kijken we wat we voor je kunnen doen.

Is mijn online betaling veilig?

NFN maakt voor de online betalingen gebruik van Payment Service Provider ICEPAY. ICEPAY maakt online betalen mogelijk door betaalmethodes als iDEAL aan te bieden. ICEPAY is alleen verantwoordelijk voor de afhandeling van de betaling en heeft geen invloed op de levering van je online aankopen. Op je rekeningafschrift staat bij de betaling Stiching Escrow ICEPAY vermeld.

Kijk op de website van ICEPAY voor meer informatie over online betalingen via ICEPAY.

Jongeren

Wat is er met de JNFN gebeurd?

De JNFN begon in 1963 als frisse spin-off van NFN en organiseerde bijna vijftig jaar lang naturistische vakanties en weekenden voor een hechte groep van 15 t/m 25-jarigen. De groep kreeg elk jaar weer nieuwe leden, maar werd toch minder hecht: de zomervakantie was telkens een groot succes, maar de andere uitjes werden minder bezocht. Daarom is eind 2012 besloten om de activiteiten voortaan door NFN te laten organiseren en de JNFN om te vormen naar een jongerencommissie die NFN bij de organisatie adviseert.

Krijg je als jongere je eigen ledenpas?

Ben je jonger dan 15 jaar, dan krijg je geen eigen pas. Ben je tussen de 15 en 18 jaar, dan krijg je een jongerenledenpas.

Voor welke leeftijd zijn de jongerenevenementen bedoeld?

Dit verschilt per evenement, maar doorgaans voor jongeren tussen de 15 en 25 jaar oud. Dat betekent dat je met weekenden en de vakantie mee kunt als je op 1 januari van dat jaar minimaal 15 en maximaal 25 jaar bent.

Ik ben op zoek naar andere jongeren die naakt recreëren. Waar vind ik die?

Kom een keer naar een jongerenevenement of ga mee met de jaarlijkse jongerenzomervakantie, dat is de beste manier om andere naturistische jongeren te leren kennen.

Ik ben ouder dan 26, maar wil nog wel graag met jonge mensen op stap.

Bij NFN is een vereniging voor jonge naaktrecreanten aangesloten: JAN (Jonge Actieve Naturisten) voor 20’ers en 30’ers.

Ook is er Generation N, zij organiseren voor twintigers en dertigers die gezamenlijk naakt willen recreëren geregeld activiteiten en evenementen. Wil je meer informatie over deze groep? Stuur dan een mailtje naar genn.contact@gmail.com.

Wordt er tijdens jongerenevenementen alcohol geschonken?

Ja, maar er geldt een strenge sociale controle. Mocht een minderjarige op een evenement meermalen gespot worden met alcohol, dan zal deze daarop worden aangesproken door iemand van de jongerencommissie. Iemand die volgens de wet alcohol mag drinken zal worden aangesproken zodra deze te diep in het glaasje kijkt. Het gaat bij de jongerenevenementen om respect en gezelligheid. Drankmisbruik hoort hier niet bij.

Is drugsgebruik tijdens een jongerenevenement toegestaan?

Nee. Er is een duidelijk en streng beleid wat betreft drugs. Tijdens jongerenevenementen is het absoluut niet toegestaan drugs te gebruiken. Wordt drugsbezit of -gebruik tijdens een evenement ontdekt, dan zal deze persoon verplicht worden het terrein te verlaten. Moeten hier kosten voor worden gemaakt, dan zullen die op de weggestuurde persoon verhaald worden.

Overig

Waar is het forum gebleven?

Op de vorige website bood NFN een forum aan waarmee naaktrecreanten met elkaar van gedachten konden wisselen. Op de website waar je nu naar kijkt, komt dit forum niet terug. Met georganiseerde sites als www.naturisten-forum.nl en diverse (besloten) groepen over naturisme op social media zijn er goede platforms beschikbaar om met gelijkgestemden van gedachten te wisselen en ideeën op te doen. Met nfn.nl richten we ons daarom op onze kern over alle vormen en mogelijkheden op het gebied van naaktrecreatie en naturisme.

Waar vind ik de sieraden met het naturistensymbool?

Het Symbool van de Naturist, ontworpen door Cor Uytenhaak in 1973, is een teken van herkenning onder naaktrecreanten. Het symbool is auteursrechtelijk beschermd en wordt in gouden en zilveren hangers, oorbellen, ringen, horloges en stickers vervaardigd door De Vries Juwelier in Hoorn. Sieraden kunnen direct besteld worden via www.naturistensymbool.nl.

Hoe kan ik stemmen voor de Raad van Afgevaardigden?

Het is tot 1 maart mogelijk om een stem uit te brengen voor de Raad van Afgevaardigden voor (directe) NFN leden ouder dan 18 jaar (peildatum 1 januari 2019). De code staat op de brief die je ontvangt bij je ledenpas.

Ik heb een naturistische accommodatie. Kan die in deze website worden opgenomen?

Dat hangt van de status van je accommodatie af. NFN toont op haar website alle naturistische mogelijkheden met een zakelijke inslag. Dat doen we om aan onze websitebezoekers een minimale kwaliteit te bieden. Een KvK-nummer of (in het buitenland) een andere vorm van zakelijke registratie bij de overheid is daarom een vereiste. Voldoe je niet aan deze eis of wil je extra aandacht, dan is er de mogelijkheid om te adverteren.

App

Heeft NFN een app?

De NFN app wordt vanaf juni niet meer ondersteund en bijgewerkt. Hiervoor in de plaats is www.blootkompas.nl gekomen. Dit is onze gloednieuwe locatiezoeker met ruim 1.500 blootlocaties wereldwijd. BlootKompas! werkt perfect op smartphones en tablets, dus een app is niet meer nodig. Door een snelkoppeling te maken of de website als bladwijzer in te stellen heb je de website altijd bij de hand.

Lidmaatschap

Moet ik voor mijn kind ook een NFN-lidmaatschap aanvragen als ik naar een naturistencamping ga?

Kinderen tot en met 14 jaar hebben geen naturistenpas nodig om met je mee te gaan naar campings en NFN-evenementen. Vanaf 15 jaar is een naturistenpas wél verplicht, maar bij NFN is het lidmaatschap dan alsnog gratis. Tot aan hun 25e betalen jongeren voor de NFN-ledenpas helemaal niets vanaf 2019.

Kun je met twee personen naar een camping met één ledenpas?

Dit verschilt per terrein. In principe is het NFN-lidmaatschap persoonsgebonden. Bij de meeste campings hebben daarom alle bezoekers een NFN-ledenpas nodig, behalve kinderen die jonger zijn dan vijftien jaar. Voor meer informatie kun je het beste van tevoren even contact opnemen met de betreffende camping.

Hoe zeg ik mijn NFN-lidmaatschap op?

Wat jammer dat u uw lidmaatschap wilt beëindigen. Opzegging van het NFN-lidmaatschap is uitsluitend schriftelijk of per e-mail mogelijk en moet voor 30 november van het daaraan voorafgaande jaar door NFN zijn ontvangen. In de schriftelijke opzegging dien je naast je persoonlijke gegevens ook je registratienummer en dat van je partner en kinderen te vermelden, indien van toepassing. Zonder opzegging wordt het NFN-lidmaatschap jaarlijks automatisch verlengd.

 

Wat is de opzegtermijn voor het NFN-lidmaatschap?

Het lidmaatschap loopt per kalenderjaar en je ledenpas is geldig tot eind januari. Opzeggen voor 2020 kan het gehele jaar door, tot uiterlijk 30 november 2019. Dit is ook terug te vinden bij de ‘Voorwaarden lidmaatschap’ en in ons magazine UIT!.

Helaas kunnen wij je lidmaatschap voor 2020 niet meer beëindigen als je na 30 november 2019 opzegt. De wet Van Dam is niet van toepassing op lidmaatschappen van verenigingen, onze statuten zijn leidend. 

Opzeggingen die bij NFN binnenkomen na 30 november 2019, worden in behandeling genomen voor het lidmaatschap van 2021. Je kunt dan het gehele jaar 2020 nog gebruik maken van alle voordelen die het lidmaatschap van NFN je biedt. Je draagt bij aan de promotie, acceptatie en de imagoverbetering van bloot in onze maatschappij. Je krijgt 4x per jaar onze magazines thuisgestuurd. Met onze ledenpas heb je toegang tot alle blootlocaties ter wereld. En je krijgt korting bij o.a. campings, sauna's en in onze webshop.

Ik ben mijn NFN-ledenpas kwijt, kan ik een nieuwe krijgen?

Jazeker! Een nieuwe ledenpas kun je tegen een kleine vergoeding bestellen in de webwinkel. Om de ledenpas te kunnen bestellen, moet je eerst ingelogd zijn. Inloggen kan vanaf het beginscherm van de webwinkel (rechts bovenin).

Hoe kan ik een adreswijziging doorgeven?

Dit kan telefonisch, per e-mail en schriftelijk. Zet je het op de mail, vermeld dan naast je oude en nieuwe adres ook je lidmaatschapsnummer en geef aan of de adreswijziging voor meerdere personen in je huis geldt, dan passen we het aan in ons systeem. Zodra dat verwerkt is, ontvang je een bevestiging.

Help! Ik heb mijn NFN-ledenpas morgen nodig! Hoe regel ik dit?

Bel ons even, dan kijken we wat we voor je kunnen doen.

Wanneer wordt de nieuwe ledenpas bezorgd?

De NFN-ledenpas wordt jaarlijks eind januari verstuurd aan leden die hun contributie niet later dan de eerste week van januari betaald hebben. Is de betaling daarna ontvangen, dan wordt de ledenpas rond half februari verstuurd of later (afhankelijk van het moment van betaling). Heb jij een automatische incasso afgegeven, dan kun je je ledenpas dus eind januari verwachten. NB: de NFN-ledenpas is jaarlijks tot en met januari geldig.

Zorgcollectief

Per welke datum kan ik overstappen van zorgverzekeraar?

Wanneer u uw huidige verzekering vóór 1 januari hebt opgezegd, dan kan u nog tot en met 31 januari een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Uw nieuwe polis gaat dan in per 1 januari. 

Ik ben al verzekerd bij één van de deelnemende verzekeraars en wil graag aansluiten bij de collectiviteit via mijn werkgever, kan dat en per wanneer?

Uiteraard is dit mogelijk, dit kan vaak al geregeld worden per de eerste dag van de volgende maand. SUCSEZ kan dit eenvoudig voor u in orde maken.

Kan ik gedurende het jaar overstappen van zorgverzekeraar?

Overstappen gedurende het jaar kan in sommige situaties. Bijvoorbeeld als u verandert van werkgever. Wanneer u collectief verzekerd was via uw vorige werkgever en uw nieuwe werkgever biedt ook een collectieve zorgverzekering aan. U profiteert dan direct van het collectieve aanbod. Bij het bereiken van de 18-jarige leeftijd is overstappen ook mogelijk. En bij scheiding kan de meeverzekerde partner een eigen polis elders afsluiten.   

Kan ik geweigerd worden voor een aanvullende verzekering?

Voor de meest uitgebreide aanvullende (tandarts) verzekeringen kunnen acceptatiecriteria gelden. Het kan voorkomen dat u niet geaccepteerd wordt voor de aanvullende verzekering die u aanvraagt. Neem contact op met SUCSEZ om na te gaan voor welke verzekeringen deze criteria gelden.  

Ik ben al collectief verzekerd, maar niet via de collectiviteit van mijn werkgever, is dit aanbod dan voor mij interessant?

Dit hangt onder andere af van de huidige korting op uw zorgverzekering. En of de huidige dekking wel of niet aansluit aan uw wensen. Het kan voorkomen dat de collectieve zorgverzekeringen via uw werkgever een bepaalde behandeling wel vergoed, maar uw huidige zorgverzekering niet. Het is dus vaak zinvol om uw polis te controleren.

Ik werk tijdelijk bij mijn werkgever. Kan ik ook gebruik maken van de collectieve korting op de zorgverzekering?

Jazeker. Neem contact op met SUCSEZ voor meer informatie.