Verenigingen

Verenigingen

Bij NFN zijn 56 naturistenverenigingen aangesloten. Zij zijn er om leuke activiteiten mee te ondernemen, gezelligheid te beleven of te sporten.

Soorten verenigingen
De meeste aangesloten verenigingen hebben een terrein dat de leden met elkaar onderhouden en waar ze gratis mogen verblijven.

  • Op de meeste hiervan kun je kamperen, maar soms zijn ze alleen geschikt voor dagrecreatie.
  • Daarnaast zijn er een hoop zwemverenigingen: groepen mensen uit een bepaalde regio die op gezette tijden een nabijgelegen zwembad afhuren om daar bloot te kunnen zwemmen.
  • Tot slot zijn er de activiteitengroepen. Clubs die zich alleen op jongeren of alleengaanden richten, bijvoorbeeld, of die een bepaalde hobby of sport delen, maar ook groepen die zijn ontstaan uit vaste bezoekers van een dagstrand of camping. Hun kernactiviteit is meestal het organiseren van allerlei gezelligs, maar soms nemen ze ook een deel van het terreinonderhoud voor hun rekening.

Ook voor NFN-leden!
Bij al deze clubs zijn NFN-leden tegen een kleine vergoeding ook welkom, of mogen ze op zijn minst een keertje komen kennismaken. 

Lid worden

Van de meeste naturistenverenigingen en -organisaties kun je ook lid worden. Als een vereniging een eigen naturistenterrein beheert, dan behoren jaarplaatsen bijvoorbeeld vaak tot de mogelijkheden. De kosten voor het lidmaatschap van een vereniging variëren en hangen natuurlijk af van het soort vereniging en de inhoud van het lidmaatschap. Als je contact opneemt met een vereniging, dan kunnen zij je alles vertellen over de mogelijkheden.

Verenigingen voor verblijfsrecreatie per provincie

Brabant
Athena Ossendrecht (naturistenvereniging Athena)
De Reeshof
(naturistenvereniging Hart van Brabant)
Heliantus (naturistenvereniging Heliantus)
't Vinkel (naturistenvereniging Hertogstad)
Kuikseind (naturistenvereniging Zon en Leven)
Markeplaat (naturistenvereniging Mens en Natuur)
Parelmoer (naturistenvereniging De Grens)
De Peelrand (naturistenvereniging De Peelrand)
De Posthoek (naturistenvereniging Zon en Leven)
De Vaarselhof (naturistenvereniging Zonnelust)

Drenthe
De Mierenhoop (naturistenvereniging Lichtbond Noord)
Bargerhoek (naturistenvereniging (NUL) Emmen)

Flevoland
Hamaland (naturistenvereniging Chamavi)
De Vrijgaard (naturistenvereniging Veluwe, Rijn & IJsel (V.R.IJ.)

Friesland
De Appelhof (naturistenvereniging Zon en Leven)
Kuinderloo (naturistenvereniging Lotus)

Gelderland
Gelre (naturistenvereniging Lichtbond Gelre)
De Maat (naturistenvereniging Zon en Leven)
De Scharf (naturistenvereniging Zon en Leven)

Limburg
Atlanta (naturistenvereniging Atlanta)
De Waterhoeven (naturistenvereniging Zuid)
Paluda (naturistenvereniging Paluda Weert)
Diepven (stichting Diepven)
De Ossendijk (naturistenvereniging Vrij-Uit)

Noord-Holland
De Groote Keijns (naturistenvereniging Geminat)
Starnmeer (naturistenvereniging Zon en Leven)
De Vrije Vogels (naturistenvereniging De Vrije Vogels)

Overijssel
Aamsveen (naturistenvereniging Oost Nederland (NON))
De Krösenberg (naturistenvereniging De Krösenberg)
Ostana (naturistenvereniging Ostana)
Balderhaar (naturistenvereniging Balderhaar)
De Krösenberg (naturistenvereniging De Krösenberg)

Utrecht
De Birk (naturistenvereniging De Birk)
Gravingen (naturistenvereniging Zon en Leven)
De Vier Elementen (naturistenvereniging Zon en Leven)
De Wilgenborgh (naturistenvereniging Haagse Lichtbond)

Zeeland
De Belt (naturistenvereniging Zeelandia)

Zuid-Holland
Abtswoudse Hoeve (naturistenvereniging NAVAH)
De Ammoniet (naturistenverenging Goed Af)
Berkenwoude (naturistenvereniging Zon en Leven)
De Bessenhof (naturistenvereniging Zuidhollandse Lichtbond)
De Brongaard (naturistenvereniging Hellevoetsluis (NVH))

België
Athena Helios (vereniging Athena)
Athena Le Perron (vereniging Athena)

Wat doet NFN voor naturistenverenigingen?

Of moeten we zeggen “NFN Open en Bloot”, want dat is wat je steeds vaker zult tegenkomen. NFN wil namelijk op een open manier over bloot(recreatie) en naturisme praten! Onderzoek toont aan dat slechts een klein deel van alle mensen de afkorting NFN kennen of zich ermee verbonden voelen. Daarom heeft NFN de pay off “Open en Bloot” geïntroduceerd.

NFN Open & Bloot

NFN Open en Bloot is er voor iedereen die bloot zont, zwemt of ontspant. Of dat nu een heel seizoen op een naturistenvereniging is of alleen tijdens de (zomer)vakantie of in de achtertuin. Want hoe meer mensen zich bij de club thuis voelen, des te groter is de vuist die NFN Open en Bloot kan maken.

En dat is essentieel voor een belangenbehartiger die naturisme en naaktrecreatie bespreekbaar wil maken. Die de media stimuleert om onze hobby of vrijetijdsbesteding op een positieve manier in het daglicht te stellen. Zodat er op feestjes niet meer lacherig wordt gedaan als wij het over onze blote vrijetijdsbesteding hebben. Als we dit onderwerp al op zijn minst ter sprake durven brengen! 
Maar belangenbehartiging betekent ook ervoor zorgen dat we naar naaktstranden kunnen blijven gaan. Voor veel mensen is dit een eerste kennismaking. Door bloot te zonnen en te zwemmen ervaar je op een laagdrempelige manier het plezier ervan. En hier moeten we aan werken! Want waar naaktstranden eens een “verworven recht” waren, zien we nu steeds meer dat ook andere recreanten de toch al schaarse recreatieruimte opeisen. Of dat uit geldgebrek stranden worden opgeofferd aan de commercie (horeca, waterskibanen, etc.).

Tenslotte informeert NFN Open en Bloot over naaktrecreatie. Niet alleen alle partijen die bij het bovenstaande zijn betrokken (media, strandbeheerders, niet-naaktrecreanten), maar ook onze achterban (dus ook jullie!). Over waar je bloot kunt recreëren, welke trends er zijn, over de voor- en nadelen van bloot zonnen, etc.

Wat doet NFN voor onze naturistenvereniging?

NFN is in 1960 opgericht door naturistenverenigingen en naturistenverenigingen hebben zitting in de Federatieraad, zeg maar de Algemene Vergadering van NFN. De Federatieraad kiest het NFN-bestuur en stemt over het door het NFN-bestuur voorgestelde beleid.

Afgelopen jaren leken NFN en verenigingen wat uit elkaar te groeien. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom heeft NFN sinds 2018 een medewerker in dienst die in eerste instantie vast aanspreekpunt is voor de besturen van verenigingen. Daarnaast inventariseert hij aan welke diensten de besturen c.q. verenigingen behoefte hebben, zodat NFN hier in de toekomst op kan inspelen. Het is een feit dat sinds deze functie is vervuld, verenigingen en NFN weer dichter bij elkaar zijn gekomen en meer wederzijds begrip hebben. Ook is de band tussen de verenigingen onderling sterker geworden.

Maatschappelijk belang

Natuurlijk profiteren verenigingen er indirect van als NFN de maatschappelijke discussie aanwakkert en door de positieve insteek de doelgroep vergroot. Want dit betekent dat naturisme bij veel relaties en partners van verenigingen bekender wordt en je als vereniging dus minder hoeft “uit te leggen”. En een groter aantal geïnteresseerden betekent ook dat je als vereniging kunt proberen om die mensen te werven. Mensen die bij jouw vereniging passen. Als bezoeker en later misschien zelf als lid.

Dat doe je als vereniging door bijvoorbeeld gebruik te maken van de NFN-promotie. Alle verenigingen hebben een eigen pagina op de NFN-website en binnenkort op de nieuwe locatiezoeker BlootKompas!. Verenigingen hebben grote vrijheid in de manier waarop zij zich hier presenteren! Daarnaast maakt NFN promotie voor de verenigingen op beurzen, evenementen en in de Wereldgids. En uiteraard organiseert NFN jaarlijks de nationale Open Dag, waarop verenigingen kunnen meeliften. Bijna al deze promotie is gratis. Ook kunnen verenigingen voordelig adverteren in de NFN-magazines.

Prettig bloot keurmerk

Verder staat NFN voor prettig bloot recreëren. En daarom bestaat er voor terreinen in Nederland een NFN-keurmerk met dezelfde naam. Het keurmerk is gratis en alle verenigingen kunnen het aanvragen. Zij verplichten zich dan op een goede en respectvolle manier het gastheerschap uit te dragen naar hun leden en bezoekers.

Bovendien conformeren zij zich aan het NFN-Veiligheidsprotocol. Hierin hebben we afgesproken hoe wij omgaan met ongewenst (vaak seksueel getint) gedrag. Hiervan moeten verenigingen of hun leden altijd melding doen bij de Veiligheidscommissie. Deze opereert onafhankelijk van verenigings- of NFN-bestuur. De commissie onderzoekt de melding, waarna een verenigings- of NFN-bestuur zonodig sancties oplegt. In het ernstigste geval komt men op de zwarte lijst. Hierdoor kunnen we actief mensen die zich verkeerd gedragen weren van onze terreinen.

Overigens kunnen verenigingen ook zelf meldingen van ongewenst gedrag afhandelen, zolang ze de Veiligheidscommissie op de hoogte houdt. Op deze manier houden we het naturisme zo veilig mogelijk. En dat willen we tenslotte allemaal!

Kenniscentrum

NFN is ook een kenniscentrum en vraagbaak voor verenigingsbesturen. Als NFN de gevraagde kennis zelf heeft, adviseert ze. Anders verwijst NFN door, vaak via het eigen netwerk. D.m.v. nieuwsbrieven en (voorzitters)overleggen biedt NFN verenigingen ook de mogelijkheid zelf kennis uit te wisselen en van elkaar te leren.

Ondersteuning

Tenslotte probeert NFN de taak van de verenigingen waar mogelijk te verlichten. Door het aanbieden van een gezamenlijke aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering bespaart de vereniging kosten. Bij de invoering van de nieuwe privacywetgeving (2018) konden verenigingen via NFN tegen gereduceerd tarief aan een programma meedoen om de vereniging privacyproof te maken. NFN kan voor verenigingen de jaarkaarten personaliseren en de magazines verzenden. Deze dienst is niet gratis, maar bespaart de leden natuurlijk (veel) werk.

Wat doet NFN voor ons als verenigingslid?

Als verenigingslid hebben jullie natuurlijk allemaal profijt van alles hierboven, ook al zal je dat niet altijd onmiddellijk merken. We hebben al even vermeld dat NFN zich steeds nadrukkelijker op alle naaktrecreanten richt. Of je nu verenigingslid of frequent bezoeker van verenigingsterreinen bent, of alleen in de zomer dat ene grote luxe kampeercentrum in Frankrijk opzoekt of alleen af en toe een keer naar het naaktstrand gaat. Het gaat NFN erom dat ieder zijn keuze maakt over hoe hij bloot wil recreëren en dat wij allemaal elkaars keuze hierin respecteren!

Daarom heeft NFN twee merken geïntroduceerd: Natuurlijk! NFN en BlootGewoon! Heel kort door de bocht is Natuurlijk! NFN er voor iedereen voor wie bloot meer is dan een recreatievorm alleen, waarbij vrijheid, respect en saamhorigheid kernwaarden zijn. Wie meer bloot gaat om in zijn vrije tijd te ontspannen en aan de hectiek van alledag te ontsnappen, zal zich eerder thuis voelen bij BlootGewoon! Lees hier wat de merken inhouden en bepaal waar jij je toe voelt aangetrokken.

Misschien merk je wel dat jij je het ene moment Natuurlijk! NFN en het andere BlootGewoon! bent! Dat elk merk zijn eigen diensten heeft, hebben jullie al gemerkt, want jullie ontvangen zowel het magazine UIT! als het magazine Bloot! Het eerste hoort bij Natuurlijk! NFN en het tweede bij BlootGewoon!. En om bloot nóg gewoner te maken in Nederland, is Bloot! ook verkrijgbaar in de winkel. Op deze manier vergroten we de maatschappelijke acceptatie en kunnen geïnteresseerden laagdrempelig kennismaken met bloot recreëren.

NFN informeert jullie dus via de magazines. Maar ook via de website, nieuwsbrieven en social media. Denk niet onmiddellijk: ik ben verenigingslid en dat is niet voor mij. We proberen het door de merken juist makkelijker te maken om de voor jullie relevante informatie te vinden! Verder ontvang je via NFN het internationale INF-INF zegel op je ledenpas. Hiermee heb je internationaal toegang tot naturistenterreinen.

En Natuurlijk! NFN organiseert activiteiten waaraan je kunt deelnemen zoals het jaarlijkse pétanque- en volleybaltoernooi of de zwemdag in het Tiki-bad. BlootGewoon! organiseert dan weer de relaxdagen in Thermen 2000 en dit jaar voor het eerst een Zomerfestival. Het maakt niet uit voor welke evenementen je kiest, als verenigingslid ben je op alle evenementen van harte welkom! Alle verenigings- en NFN-leden profiteren tenslotte van voordeelacties die wij voortdurend publiceren en vernieuwen en van korting op artikelen uit de webwinkel. En nee: je hoeft inderdaad niet met korting naar de sauna als jouw verenigingssauna veel leuker en gezelliger is, maar je kunt het doen. Je hebt de keuze! En dat is waar het wat NFN betreft de komende jaren steeds meer om zal draaien!